RIJEČ STRUČNJAKA

Najvažniji savjeti za uređenje doma koje ćete trebati

12.10.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Poznata arhitektica Elena Brusa Pasque iz Milana više puta je bila u Zagrebu, ali najviše su je se dojmili ljudi koji su izuzetno dragi i pristupačni

U svome dugogodišnjem iskustvu Elena Brusa Pasque je, kaže, naučila da se nikada ne treba slijepo držati najnovijih trendova u uređenju, već da svaki prostor ima neku priču, bez obzira na to je li ona ispričana kroz povijest nekog mjesta ili temom koja je bliska načinu života neke osobe. Upravo ju je ta misao vodila kod uređenja nove poslovnice Podravske banke, zbog koje i došla u Zagreb.

Pasque nam je otkrila koje su tipične pogreške kod uređenja prostora u domu, posebno kada se radi o jako malom ili jako velikom prostoru u koji treba znati smjestiti namještaj te ostale stvari koje su nam neophodne za ugodno življenje.

U malom prostoru najvažnije je pametno odabrati funkcionalne komade namještaja koji imaju svrhu, ali neće zauzeti ionako premalo mjesta koje imamo na raspolaganju.

Druga najvažnija stavka je osvjetljenje prostorije: 'Potrebno je napraviti studiju svjetlosti. Površine u prostoriji trebaju biti svijetle i glatke bez ikakvih dodataka ili reljefa.' Objasnila nam je kako treba odabrati rasvjetu jačine koja je najsličnija sunčevoj svjetlosti, a to iznosi oko 3.000 Kelvina, jer će se tada u prostoru osjećati harmonija. Također treba pripaziti da svjetlo ne bude žućkastog štiha jer može izazvati nelagodu, a sve ostale boje u prostoru moraju biti svijetlih tonova. Tamne boje zagušit će prostor i optički ga smanjiti.

Imate li sreće pa je vaš dnevni prostor prostran i velik, vjerojatno ste se našli u dilemi kako ga urediti, a da opet bude harmoničan i funkcionalan. U većem prostoru svakako postoji više opcija i ruke vam nisu toliko vezane kao u nekoj manjoj sobi pa se možete poigrati bojama i osvjetljenjem.

Od materijala za uređenje Pasque će uvijek odabrati one prirodne jer sigurno pružaju bolju kvalitetu života od umjetnih, budući da su ekološkog podrijetla. Neprirodni materijali u domu emitirat će neugodne mirise i štetni su za zdravlje. Zato uvijek treba birati materijale koji u sebi ne sadrže velike količine ljepila i svakako treba poštivati prirodu. I to je mali vodič u kojem na izbor imate paletu prirodnih materijala i boja u uređenju prostora, a sve ostalo je vaš osobni pečat kojim ćete stvoriti ugodan dom.