Obitelj i dom SRUŠEN MIT

Novopečene mame imaju super pamćenje

  • Autor: tportal.hr
  • 6.8.2012 11:08:00
  • 6.8.2012 9:43:31

Najnovije istraživanje pokazuje da trudnoća i majčinstvo, posebno u prvim godinama, poboljšava pamćenje

Vrlo često trudnice i novopečene majke opisuju se kao žene koje su katkada rastresene te zaboravljaju različite stvari. Takvo se pak ponašanje opisuje kao dio trudnoće i hormonalnih promjena koje se događaju u tom razdoblju.

No, kako kažu znanstvenici, takvo rašireno razmišljanje zapravo je mit. Točnije, najnovije istraživanje pokazuje da trudnoća poboljšava pamćenje. Znanstvenici su proveli čitav niz eksperimenata u kojemu su sudjelovale mnoge žene – i one koje su bile trudne, ali i one koje nisu, piše časopis udruge American Psychological Association.

Pokazalo se da trudnice bolje pamte te da nema nikakvog govora o gubitku sposobnosti memorije. Trudnice su se češće mogle sjetiti detalja što ženama koje nisu bile trudne nije pošlo za rukom. Uočeno je da se dobro pamćenje zadržava i u prvim godinama majčinstva.

Ranija su istraživanja govorila da se ženama u trudnoći smanjuje sposobnost pamćenja. Neka su čak išla toliko daleko da se spominjalo i smanjivanje mozga. No znanstvenici sa sveučilišta Carlos Albizu u Miamiju donose drugačija otkrića koja pokazuju da moždane funkcije budućih mama sasvim dobro rade.

178412 ,137017,184378,169452
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više