SELO NA DRAŽBI

Prodaju se 19 kuća i bazen za samo 330.000 eura

22.02.2012 u 10:24

Bionic
Reading

Sela ne propadaju samo kod nas – drastični primjer dolazi iz Francuske, gdje se čitavo selo prodaje u bescjenje, a kupaca nema

Cijelo jedno selo u Francuskoj – sa 19 kuća i bazenom – prodaje se za 330 tisuća eura.

Nevjerojatna cijena za cijeli Courbefy, zaseok u netaknutoj regiji Limousin, posljedica je posrnule ekonomije i propadanja ruralnih zajednica. Selo je udaljeno tek 50 kilometara od Limogesa, koji ima odličnu cestu do Pariza.

Nekada je u selu živjelo oko 200 ljudi, no sada je posve pusto. I tako cijelo selo, sa stambenim kućama, zgradom općine, bazenom i teniskim terenom, možete dobiti po cijeni dva bolja stana.

Selo je počelo propadati u sedamdesetima, kada su se stanovnici počeli iseljavati da bi se zaposlili u novim industrijama. U devedesetima je bilo pokušaja da se pretvori u turističko odredište, no i to je propalo, zbog prevelikih troškova. Nakon toga je Courbefy ostao prazan, kao kuća duhova, javlja Daily Mail. Povremeno su ga posjećivali beskućnici i skitnice.

I tako se Courbefy prošlog tjedna našao na dražbi, ali nije bilo zainteresiranih. Ako ni novi krug dražbe ne privuče potencijalne kupce, selo će zacijelo ostati u vlasništvu banke – i nastaviti propadati.

Ovo nije osamljen slučaj u regiji u kojoj cijene nekretnina nemilice padaju, dok troškovi života i nezaposlenost neprekidno rastu.