ALEKSANDRA DOJČINOVIĆ:

'Moj stil nije pretenciozan, nikad ništa ne poručujem odjećom'

11.12.2016 u 08:00

Aleksandra Dojčinović

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Bionic
Reading

Jedna od najuspješnijih dizajnerica na domaćoj modnoj sceni, Aleksandra Dojčinović, čije kreacije obožavaju i uvijek iznova rado nose poznate Hrvatice, u intervjuu za tportal otkriva sve o svom poslovnom usponu, najdražim suradnjama koje je tijekom godina sklopila zahvaljujući trudu i originalnim komadima koji se kriju iza brenda Lei Lou te ljubavi koju gaji prema modi

Jedna od najpoznatijih i najtraženijih hrvatskih dizajnerica koja svojim uvijek originalnim kreacijama privlači pažnju brojnih žena u Hrvatskoj može se pohvaliti brojnim suradnjama s poznatim javnim osobama hrvatske estradne i političke scene. Otkad je prije deset godina osnovala svoj brend Lei Lou, Aleksandra Dojčinović (36) bilježi same uspjehe na domaćoj modnoj sceni.

Nedavno je predstavila novu kolekciju za proljeće/ljeto 2017. u Hrvatskom državnom arhivu kojom je izazvala ovacije prisutnih. Ova etablirana modna dizajnerica poznata je po jednostavnim i ženstvenim kreacijamakoje slave ljepotu ženskih oblina i čine da se žena osjeća ugodno iprivlačno, zbog čega se brojne žene odlučuju upravo za haljine Lei Lou.


Iako Lei Lou postoji od 2007., Aleksandra je oduvijek znala kako će se upravo ovim poslom baviti. 'Moja ljubav prema modi započela je dovoljno davno da polako počinjem misliti kako se zapravo nikada nisam ni bavila ničim drugim. Ne pretjerujem kada to kažem, jer moji su interesi oduvijek bili vezani za modu, a da je to zaista tako, svjedoči i činjenica da sam još kao djevojčica od svojih najbližih dobila nadimak 'mala Žuži'. Nekako sam odmah znala da će ovo biti moj životni poziv pa sam se, uz podršku okoline, i usmjeravala u tom pravcu', rekla je Aleksandra.

Pusa iz šivaone❤ 3 dana do revije #leilougirls ?? @ante_gugic ?? @diamantipt

Fotografiju objavljuje aleksandra dojcinovic (@leilou_by_alex)


Nakon svog prvog showrooma u centru Zagreba, uslijedilo je i otvaranje druga dva ateljea u Splitu i Stuttgartu, zbog čega većinu vremena provodi s koferom u ruci ili na sastancima. Kada ne putuje, vrijeme provodi u šivaonici u kojoj nastaju bajkovite kreacije s njenim potpisom. Tu se, kako tvrdi, osjeća najpotpunije te iako izrada kolekcije traje tek tri tjedna u godini, najviše se veseli kada stvara, a svojim osebujnim kreacijama uvijek iznova oduševljava modne kritičare.

'Najljepše se stvari rađaju u mojoj glavi, kada sam u miru sama sa sobom i kada opušteno sagledam svijet oko sebe. Shvatila sam da sam sama sebi istovremeno najbolja prijateljica i najveća neprijateljica te se trudim što češće biti ovo prvo. Natječem se sama sa sobom i uvijek tražim najviše od sebe. Nikada u vanjskim čimbenicima ne tražim inspiraciju, rješenja ili opravdanja za nešto što jesam ili nisam napravila. Kad ne znam kako, onda obično kažem sama sebi – moja luda glava i ja ćemo već nešto smisliti', prepričala je Alex.

Ponuda Lei Lou s vremenom se proširivala pa Aleksandra trenutačno dizajnira i modne dodatke kao što su torbe i cipele, a ostvarila je i uspješnu suradnju s kultnim brendom Dr. Martens za koji je dizajnirala svoju verziju popularnih marti. Kaže kako se ovim poslom nije počela baviti iz sebičnih razloga niti je ikada razmišljala o tome što će joj on donijeti već je najviše uveseljava kada vidi da su njene klijentice zadovoljne i sretne, a upravo zbog ovakve misli vodilje, uspjela je u pokušaju da pokrene svoj modni brend koji danas nose uspješne žene iz svih poslovnih sfera.

LeiLou #shoes #gingerlife #womenwhowork #leilougirls

Fotografiju objavljuje aleksandra dojcinovic (@leilou_by_alex)


O svakom dizajnu koji izađe iz radionice Lei Lou Aleksandra provede pomno razmišljajući o njemu. 'Ono što mi iznenada padne na pamet nikada ne zapisujem, ne paničarim oko toga niti o tome dugo razmišljam. Čekam da vidim hoće li me dulje držati prvotni ushit. Ako mi nešto ne sjedne na prvu, onda znam da to vjerojatno i nije bila neka osobito pametna ideja. O svemu što radim razmišljam, sagledam sve moguće negativne i pozitivne posljedice i kad vaga pokaže dobre brojke, kad ne vuče previše na negativnu stranu, krenem u realizaciju.'

Iako je showroom u Stuttgartu trenutačno jedini izvan Hrvatske, kada je nizanje poslovnih uspjeha u pitanju, Aleksandra je otkrila kako planira još ozbiljnije krenuti u osvajanje inozemnog tržišta. Kada su modni trendovi u pitanju, od iznimne je važnosti – biti prvi, a u tome, smatra, Hrvatice nimalo ne zaostaju.

'Žene s najviše stila za mene su svakako Talijanke. Mislim da ono što vidimo na ulicama Milana kada je u tijeku Fashion Week ne možemo vidjeti nigdje na svijetu. Ali to je moje mišljenje, jer netko drugačijeg ukusa istaknut će možda neku drugu modnu metropolu. S druge strane smatram i da mi nimalo ne zaostajemo. Neki dan sam bila na jednom divnom događanju kod nas i ugodno se iznenadila kako su žene predivno izgledale, s ukusom i mjerom', priča Aleksandra te dodaje kako se svojim kolekcijama uvijek iznova trudi pokazati iskorak.
'Svaka moja nova kolekcija mora pokazivati određeni napredak u odnosu na prošlu. Mora biti, uvjetno rečeno, bolja i kvalitetnija, mora odisati svježinom. Trudim se čim manje zaostajati za svijetom, mijenjati se iz sezone u sezonu, osluškivati okolinu. Imam već sada ideju gdje želim da mi kolekcije budu u naredne tri, četiri sezone i marljivo ću raditi na tome', opisala je Alex svoj modni izričaj kada su u pitanju njeni dizajni.

Svim ženama preporučuje da se u odabiru odjeće uvijek drže boja koje im pristaju uz ten i boju kose te krojeve koji im odgovaraju tjelesnoj građi, a za nadolazeće blagdansko vrijeme savjetuje trenutni hit – šljokice u svim prilikama, čak i u svakodnevnim kombinacijama.

Pored apsolutnih kraljica u poslovima kojima se bave, Severine i Sandre Perković, koje često možemo viđati u kreacijama Lei Lou, u njenim smo haljinama u zadnje vrijeme mogli vidjeti i trenutačno najutjecajniju Hrvaticu, predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, o kojoj Alex ima samo riječi hvale te hvali njeno pojavljivanje u hrvatskom dizajnu.

'Volim sve svoje klijentice podjednako i mislim da one to znaju i osjećaju te da zato i uživaju surađivati sa mnom. U poslu je važno znati svakome pokloniti pažnju, na isti način djevojkama koje su samo došle pogledati neku svoju buduću haljinu ili onima koje već imaju pun ormar komada Lei Lou. Bitno je držati razinu kvalitete i u poslu biti brz i znati znanje. Prilično sam samopouzdana po tom pitanju i znam da, tko god bio s druge strane, mogu zadatak odraditi na nivou', objašnjava Alex. I sama se mnogo puta našla na listama najbolje odjevenih Hrvatica, a za sebe kaže kako voli kvalitetne i ženstvene komade te je najčešće možemo vidjeti u vlastitim kreacijama.

'Moj stil nije pretenciozan, a Lei Lou ga odlično upotpunjava. Nikada ništa ne poručujem odjećom, već volim vjerovati da to radim svojim karakterom. Ne razmišljam previše o odjeći, uvijek se oblačim po osjećaju i mislim da je tako najispravnije, jer moda mora ostati zabava i veselje. Stil je na neki način urođen, jer postoje žene koje s lakoćom nose bilo što, dok se druge muče i s najjednostavnijim kreacijama ili se time uopće ne opterećuju. Poštujem i jedno i drugo, jer moda ne smije biti u nečijem fokusu, već popratni sadržaj života', rekla je Aleksandra koja se veseli hladnim zimskim danima jer napokon može nositi jakne i kapute koje naprosto obožava, dok nijedan modni trend ne voli otpisati pa stoga ni nema najmrži it komad

Na pitanje kako gleda na rastuću popularnost jeftine kineske odjeće, odgovorila je: 'Niti je Kina jeftina, niti Europa ima mogućnosti proizvodnji vratiti stari sjaj. Ljudi, prema mojim iskustvima, ipak prije svega traže kvalitetu. Drugi je problem to što na nju sve teže nailaze za realnu vrijednost. U mom ormaru jeftina odjeća nikada neće nadmašiti dobru i kvalitetnu, pogotovo ako govorimo o komadima poput kaputa, odijela ili vesta koje nikada ne kupujemo da bi nam trajali samo jednu sezonu', objasnila je lijepa Aleksandra koja je nedavno u Splitu u društvu najbližih prijatelja proslavila 36. rođendan ludim tulumom koji je trajao do ranih jutarnjih sati.