VELIČINA JE BITNA

Što vas čeka ako želite malog psa

28.09.2016 u 17:14

Bionic
Reading

Male pasmine unose radost u naše živote podjednako kao i velike, no postoji niz stvari kojih bismo trebali biti svjesni

Mali psi poput špiceva i čivava imaju svoje probleme, baš kao i veliki psi. Prva stvar koje morate biti svjesni jest da nije lako biti malen. Ljudi i velike životinje u trenutku nepažnje lako mogu doslovce stati na njih. Mali psi uistinu bi, kao i mačke, trebali nositi malo zvonce kako bismo ih lakše mogli primijetiti.

Drugi problem kod veličine je da veće životinje mogu maltretirati manje. To, naravno, nije pravilo, no samo gledajući odnos snaga, prilično je jasno da veće životinje bez problema mogu zlostavljati manje.

Neke male pasmine mogu toliko malene da se mogu čak i povrijediti kad silaze s namještaja. To je pogotovo problem kod pasmina s izrazito tankim nogama i štenaca koji su neopravdano neustrašivi.


Vlasnici malih pasa trebali bi svoje ljubimce od malih nogu učiti da budu svjesni svojih ograničenja i urediti dom tako da se njihove životinjice rjeđe mogu povrijediti.

Najgori problem malih pasa je što često nisu svjesni svoje 'veličine' i znaju se svađati sa životinjama koje ih lako mogu pretvoriti u mljeveno meso. Vlasnici malih pasa moraju pokušati svoje ljubimce odgojiti kao društvene životinje koje se ne plaše svijeta oko sebe, a istovremeno svejedno moraju uvijek imati jedno oko na njima, kako se tijekom igre ne bi slučajno povrijedili.

Mali psi su podjednako pametni kao i veliki, pa ih nije problem dresirati. S obzirom na to da njihova veličina ne bi trebala utjecati na takve odluke, svi vlasnici trebali bi naučiti svoje pse dobrom ponašanju.

Na kraju dana, bez obzira na veličinu, vaš ljubimac bolje će živjeti ako ga naučite kako kvalitetno živjeti s ograničenjima svoje pasmine.