LJETO SE BLIŽI

Kako zaštititi ljubimca od krpelja?

25.05.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Imate li mačku ili psa koji izlaze u prirodu? Nema sumnje da ste već proživjeli stresne trenutke skidajući krpelje sa svojih ljubimaca. Evo nekoliko korisnih savjeta kako ćete ih zaštititi

Dolaskom ljeta mnogi se vlasnici pripremaju na sezonu nalaženja i micanja krpelja sa svojih ljubimaca, a male krvopije je prilično teško u potpunosti ukloniti. Ne očajavajte – slijedi nekoliko jednostavnih savjeta za zaštitu od krpelja.

Sredstvo za zaštitu od krpelja

Svaki veterinar ili trgovina za ljubimce prodaju sredstva za zaštitu od krpelja. Korištenje je prilično jednostavno – u slučaju ampule, otrgnite gornji dio te ljubimcu s dva prsta raširite dlaku između lopatica i stavite tekućinu tako da što manje ostane na dlaci, a što više dođe do kože. To je mjesto koje ni psi ni mačke ne mogu dosegnuti ustima. Životinja se 24 sata nakon primjene ne bi smjela kupati ili izlagati kiši.

Šamponi

Šamponiranje mačaka djeluje samo nakon što već dobiju krpelje, a vjerojatno vas neće posebno voljeti zbog tog kupanja. Šamponi su u pravilu jeftiniji, no pripremite se na to da ćete ga tijekom ljeta vjerojatno morati često koristiti (otprilike svaka dva tjedna) na životinji koja u pravilu ne voli prisilno kupanje.


Prašak

Postoje također prašci koji ubijaju i odbijaju krpelje. Koje god sredstvo kupujete, uvijek provjerite je li u pitanju nešto prikladno za vašeg ljubimca, a ne neku drugu vrstu životinje. Prah se također utrljava u kožu, no može biti nezgodan ako uđe u usta ili oči, pa pripazite na to. Koristi se otprilike jednom tjedno.

Brinite se za svoj vrt

Ako se brinete za svoj vrt, to će smanjiti šansu da se krpelji pojave na vašem ljubimcu. Što je manje mjesta na kojima krpelji mogu živjeti i na kojima se mogu razmnožavati, to se manje trebate brinuti da ćete pronaći te parazite na svom ljubimcu. Postoje razna sredstva kojima možete smanjiti broj krpelja u svom vrtu, no pazite što kupujete jer takvi preparati mogu biti štetni i za životinje i za ljude.

Redovito pregledavajte svog ljubimca

Nemojte dopustiti krpeljima da se udomaće na vašem ljubimcu i redovito ga pregledavajte. Posvetite posebnu pažnju šapama, ušima i području vrata.

Jednostavno držite svog ljubimca u kući

U slučaju pasa, ova najjednostavnija od svih prevencija nije u potpunosti moguća jer im treba redovita šetnja, no mačkama ne smeta provoditi vrijeme u kući. Naravno, nije lako uvjeriti mačku da bi trebala biti u kući ako je navikla izlaziti.