KORACI DO SAVRŠENSTVA

Kako smršavjeti unatoč natrpanom rasporedu

11.12.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Nikako ne možete uskladiti posao i zdrav život, a kako dani prolaze, kilogrami se nagomilavaju. Želite se hraniti bolje i početi vježbati, ali ni sami ne znate kako i kada. Pronašli smo idealna rješenja za one koji žele promjene unatoč napornom dnevnom režimu, a sve što vam je potrebno je odlučnost i dosljednost

Dani se izmjenjuju, a život vam se svodi na relaciju kuća – posao. Nemate vremena prošetati se, a kamoli vježbati. Još su došla i djeca pa više niste bitni vi, već što će djeca jesti, jesu li napisala zadaću, treba ih odvesti u vrtić, školu, pa je lista obaveza sve duža, a vremena sve manje. Odjednom shvatite da ne stanete u svoje omiljene traperice i da ćete morati izbaciti pola ormara i kupiti novu odjeću. Ne, to više ne može tako. Nešto se mora promijeniti. Od ponedjeljka idete na dijetu, obećavate si stoti put. Znate i sami da se nešto mora promijeniti, ali ne znate kako ćete to realizirati.

Donosimo vam savjete i zdrave alternative koje će vam pomoći u mršavljenju i prije svega poslužiti kao upute za svakodnevnu borbu s kilogramima. Zapamtite, sve je moguće ako ste dovoljno odlučni u onome što ste naumili i imate zacrtan jasan cilj.

Korak po korak

Cilj ne znači da maštate o tome da izgledate kao prije 15 godina, već da krenete malim koracima. Razmislite o tome koliko kilograma želite izgubiti i napišite na papir upola manju brojku. Ako želite izgubiti deset kilograma, napišite da želite izgubiti pet kilograma. Zašto? Pet kilograma bit će vam lakše izgubiti nego deset, a kada ih izgubite, bit ćete sretni i motivirani za nastavak dijete. Da ste na papir zapisali veću brojku, vjerojatno biste se tijekom dijete demotivirali kad biste vidjeli da ste daleko od cilja, a smršavjeli ste tek dva kilograma. Na ovaj način zavarat ćete mozak i lakše doći do željenih rezultata.

Ono si što jedeš

Pazite kakvu hranu jedete. Posao zna biti stresan i iscrpljujuć, a kada napokon dođete doma i poželite pojesti nešto na brzinu, većinom je to visokokalorična hrana zbog koje kasnije zažalite. Ako uistinu želite smršavjeti pazite da vam obroci budu manji, ali učestaliji. Pazite da imate pet obroka u danu, od kojih će tri biti glavna, a dva međuobroka tijekom kojih možete popiti cijeđeni sok ili pojesti voćku.

Za doručak pojedite voće ili šnitu raženog kruha sa šunkom i popijte jogurt. Pazite da za ručak i večeru jedete obroke bogate proteinom u kombinaciji s vlaknima, odnosno ribu ili meso s povrćem. Također, pazite da jedete što je moguće više zelene salate. Osim što je zdrava i ima manje od 150 kalorija, pojačava sitost i smanjuje ukupan broj kalorija koji ćete unijeti obrokom. Nakon svakog ručka bilo bi dobro popiti dva decilitra tople juhe. Juha će potaknuti bržu razgradnju hrane i pomoći u sagorijevanju masnoća. Nek vam posao ne bude izlika jer dovoljno je samo malo vrele vode i kupovna kocka juhe.

Ako imate djecu, ovakva će prehrana biti dobra i za njih. Ono što jedete vi, neka jedu i oni. Budite jaki u glavi i nemojte jesti slatkiše namijenjene djeci. Ako imate trenutke slabosti i znate da nećete izdržati a da ne posegnete za čokoladom, nemojte je držati u kući nego je kupite djeci kada to zatraže.

Vježbom do savršenstva

Iako imate pretrpan dnevni raspored, možete pronaći 15 minuta dnevno za malo tjelovježbe. Izvucite sobni bicikl iz ormara ili pronađite jednostavne vježbe na Internetu te vježbajte barem 15 minuta na dan. To je sasvim dovoljno da probudite metabolizam i mišiće i počnete biti aktivniji. Budite ustrajni i ubrzo ćete vidjeti promjene. Nabavite bicikl i umjesto što se na posao vozite autom, idite biciklom. Oni koji žive u brdovitim predjelima, na posao mogu i pješačiti. Ako se sami ne možete pokrenuti, upišite grupni trening zumbe ili aerobika. Možda vam bude lakše kada vidite da se i drugi trude postići što i vi. Male promjene mogu činiti čuda. Recite sami sebi da to možete i ne čekajte ponedjeljak. Što prije krenete, prije ćete stići na cilj.