NOVA ZDRAVA HIT DIJETA

U četiri tjedna smršavite za cijeli konfekcijski broj

04.12.2012 u 09:40

Bionic
Reading

Jednostavna i lagana dijeta kreirana da pomogne osobama s visokim krvnim tlakom postala je apsolutni hit u Sjedinjenim Državama. Neagresivna dijeta jamči da ćete u četiri tjedna smršavjeti za cijeli konfekcijski broj i istodobno se osjećati zdravo. Dijeta je podijeljena u dvije faze, a obećani rezultat nije samo vitkije tijelo i uži struk, nego i niži krvni tlak i kolesterol te manji rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i razvoja šećerne bolesti

Što biste pomislili kad bi vam netko rekao da je moguće smršavjeti za cijeli konfekcijski broj do Božića i sve to bez brojanja kalorija, vježbanja ili nezdravih dijetnih režima? Takve rezultate obećava nova dijeta

pod nazivom DASH (DASH je skraćenica za Dietary Approaches to Stop Hypertension) i kreirala ju je američka nutricionistkinja Marla Heller. Tu je dijetu nedavno povjerenstvo liječnika u SAD-u proglasilo najzdravijim načinom prehrane, a osmišljena je kako bi snizila krvni tlak i kolesterol te spriječila razvoj dijabetesa. Međutim, nevjerojatni rezultati mršavljenja ubrzo su dijetu pretvorili u bestseler, piše Mail Online.

U knjizi 'The DASH Weight Loss Solution', Heller objašnjava kako jednostavna dijeta može transformirati liniju do blagdana bez brojanja kalorija ili rigoroznih fitnes režima. No za razliku od drugih dijeta koje mogu imati negativan utjecaj na zdravlje, za ovu je znanstveno dokazano da ga poboljšava.

Tijekom sljedeća dva tjedna, ne samo da možete smršavjeti za jedan konfekcijski broj, nego ćete istodobno ubrzati metabolizam i istrenirati apetit da se možete bez problema oduprijeti svim onim kaloričnim poslasticama koje će vas dovoditi u iskušenje tijekom blagdana.

Kako DASH funkcionira? Umjesto brojanja kalorija, Heller tvrdi da je najbolji način mršavljenja fokusiranje na vrstu hrane koju jedete. Ključ je u odabiru posnih proteina i zdravih masnoća koje će vam pomoći da se osjetite sito i tako kontrolirate apetit. Dijeta je podijeljena u dvije faze, a obećani rezultat nije samo vitkije tijelo i uži struk, nego i niži krvni tlak i kolesterol te manji rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i razvoja šećerne bolesti.

1. faza DASH dijete (prva dva tjedna programa) koncipirana je s niskim udjelom ugljikohidrata i zamišljena kao prijelazno razdoblje u kojem se metabolizam resetira. Osnova dijete je proteinima bogat plan prehrane, budući da prvih 14 dana isključuje voće i žitarice od cjelovitog zrna. To će vas dulje odražavati sitima, a budući da je dijeta bazirana na niskom unosu ugljikohidrata i šećera, primijetit ćete brz i vidljiv gubitak težine.

U drugoj se fazi ponovno uvode integralne žitarice, voće i povrće kako bi se održao i nastavio gubitak težine, ali i poboljšala razina kolesterola i šećera u krvi. Iako dijeta DASH nije kreirana kao agresivan režim mršavljenja, Heller kaže da se rezultati razlikuju od osobe do osobe: neki smršave oko 2,5 kilograma u prva dva tjedna te između 5 i 20 kilograma tijekom razdoblja od dva mjeseca.

Prije svega, morate se naučiti da unosite puno povrća. Možete jesti koliko god želite povrća bez škroba. Trebate uključiti i hranu bogatu bjelančevinama poput nemasnog mesa i ribe, nemasnog sira i orašastih plodova. Te namirnice povećaju osjećaj sitosti pomažući da razina šećera u krvi bude stabilnija.

Kad smanjite unos ugljikohidrata, metabolizam će raditi učinkovitije, jer ćete imati smanjenu potražnju za inzulinom, a također ćete primijetiti da jedete lakšu i zdraviju hranu od koje ćete imati puno više energije. Evo kako plan izgleda u dvije faze.

FAZA 1: smršavite u 14 dana
U sljedećih 14 dana jedite umjereno velike porcije tri skupine hrane u glavnim obrocima (doručak, ručak i večera). Meso, riba i perad trebaju biti veličine dlana, a šaka graha, oraha, leća i soje idealna je mjera. Porcija sira treba biti veličine male kutije šibica.
Jedite:
1. Namirnice koje su bogate proteinima i imaju malo zasićenih masnoća. To uključuje:
• posno meso
• ribu i perad
• grah i leću
• soju
• nemasne sireve
• jaja
• nezaslađen ili umjetno zaslađeni jogurt (jednu čašicu dnevno)

Zbog nevjerojatnih rezultata mršavljenja, dijeta DASH postala je instant hit
2. Masnoće koje vole srce. To su namirnice koje sadrže omega-3 i polinezasićene masti, čije redovito konzumiranje ima blagotvoran učinak na cirkulaciju i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Dobri su izvori:
• avokado
• biljna ulja, pogotovo maslinovo

3. Namirnice koje su bogate proteinima i sadrže zdrave masti. To uključuje:
• orašaste plodove (po mogućnosti nepržene i neslane) i sjemenke
• masna riba poput lososa i skuše

PLUS
Možete jesti neograničene količine povrća bez škroba (krumpir i kukuruz). Izbjegavajte namirnice koje sadrže škrob (osim graha). To znači da morate izbaciti: kruh, tjesteninu, krumpir, rižu, hranu prženu u tijestu, slatke namirnice (a to uključuje i voće, svježe, smrznuto, sušeno ili konzervirano), alkohol, gazirana pića, mlijeko.

Šest koraka do uspjeha
• Jedite tri obroka dnevno, uz jutarnji i poslijepodnevni međuobrok. Nemojte preskakati obroke, jer će samo tako razina šećera u krvi biti stabilna i pomoći vam da se ne osjećate gladnima.

• Naporne fitnes aktivnosti poput trčanja, zumbe, aerobika, biciklizma i treninga s utezima treba izbjegavati. Držite se pravila o najviše 30 minuta dnevno umjerenih aktivnosti poput hodanja ili joge koje će zadržati šećer u krvi na stabilnoj razini i istodobno sagorijevati masnoće.

• Idite ranije na spavanje. Na početku ovog programa ćete osjećati da imate manje energije. Ne brinite: vaša će se energetska razina vratiti u normalu nakon što se krenete u drugu fazu programa.

• Pijte puno tekućine. Izbjegavajte kofein i pijte najmanje osam čaša vode, biljnog soka i čaja dnevno.

• Nemojte potpuno izbaciti sol. Ovaj 14-dnevni program može izazvati dehidraciju, jer će tijelo brže izbaciti višak tekućine. Veće količine napitaka i umjerena količinu slane hrane pomoći će spriječiti gubitak tekućine.

• Opustite se. Možda ćete sredinom prve faze osjetiti frustraciju budući da tijelo prolazi kroz puno promjena. Svakim će danom biti sve lakše. Fokusirajte se na rezultate mršavljenja, jer će vas motivirati uspjeh. Slobodno se važite svaki dan. Iako gubitak težine varira od osobe do osobe, možete očekivati da će izgubiti barem 2,5 kilograma u prvih tjedan dana.

2. faza: smršavite – zauvijek
Nakon početne faze resetiranja, spremni ste za drugu fazu. Tijelo vam se naučilo uživati u obrocima s proteinima, povrću bez škroba i mastima koje su dobre za srce.

U drugoj biste fazi trebali nastaviti jesti proteine i povrće u svakom obroku, ali možete početi dodavati žitarice od cjelovitog zrna (ne više od tri porcije) i voće (dvije porcije). Također možete pojačati svoj režim vježbanja s više aerobnih aktivnost i vježbi toniranja.
Jedna porcija cjelovitih žitarica jednaka je jednoj kriški integralnog kruha, pola šalice kuhane integralne tjestenine ili smeđe riže, pola velikog krumpir ili tri mlada, ili jednoj žlici cjelovitih žitarica.

Jedna porcija voća znači jedan komad svježeg voća, pola čaše soka, jednu žličicu sušenog voća, dvije žlice konzerviranog voća u soku.
I dalje ćete gubiti na težini, iako nešto sporije nakon početne faze, ali s ovim planom prehrane možete održavati savršenu liniju cijelog života.