ISTRAŽILI SMO

Što jesti na zagrebačkom Adventu: izbor hrane nikad nije bio veći

03.12.2016 u 08:00

  • +26

Ponuda hrane na Adventu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Bionic
Reading

Zagrebački advent službeno je započeo, a pregršt gastronomskih kućica diljem grada spremaju najfinije delicije koje će zadovoljiti i nepca najizbirljivijih. Osim već tradicionalnih kobasica u pecivu, fritula i germknedli, ove godine vas očekuje i bogata ponuda pomalo zaboravljenih bakinih recepata, ali i egzotična kuhinja za sve one koji žele isprobati nešto novo

Svi smo jedva dočekali okićene ulice i blagdansku atmosferu koju je unio zagrebački advent, no što je Advent bez ukusne hrane i kuhanog vina u pauzi od klizanja? Može li itko prošetati Zagrebom, a da mu ne potekne slina od mirisa koji dopiru sa svih strana? Za sve koji se ne mogu odlučiti koju kućicu posjetiti i čime ugrijati želudac u ove hladne zimske dane, pripremili smo pregled najfinije hrane koja će se nuditi na ovogodišnjem Adventu.

Dvostruko Fuliranje - raj za gurmane

Na tradicionalnom 'fuliranju' u Kurelčevoj ulici, ove godine bit ćepostavljeno 11 gastro kućica koje će posjetiteljima nuditi uistinuraznovrsnu ponudu, među kojom se mogu pronaći brojni specijalitetidomaćih i stranih kuhinja. Kućica Rougemarin nudit će svima dobro poznate kobase, dok će Gyoza bar pripremati specijalitete Azije i Japana. Na kućici Program možete isprobati slasne gulaše, a kasnije se zasladiti palačinkama kod Dore

Aztec bar pripremat će burritose, a na kućici Submarine možete pojesti slasne burgere koji će vam izmamiti osmijeh na lice. Curry bowl nudi jelovnik Šri Lanke, Wurst bar prave austrijske kobase, dok Bubble bar & Food uponudi ima mini kobase i pršut kuhan i pečen u kruhu, a ako ne možetedočekati skijanje da pojedete tanjur slasnih germ knedli, to možeteučiniti već sad na kućici Alpenhause


Tomićevoj – Chef street ove godine možete isprobati kulinarske kreacije poznatih chefova Andreja Barbierija, Marina Medaka, Dina Galvagna, Brace Sanjina, Tvrtka Šakote, Hrvoja Zirojevića te brojnih drugih. Od ponedjeljka, 5. 12., možete isprobati jela Masterchef kuhara Dina Galvagna koji će pripremati bijele žgance i kosanu slaninu, saft od pilećih želudaca, pire od žute repe i paštu fažol.

Osim Chef kućice, u Tomićevoj će se nalaziti i osam gastro kućica, a to su redom Aztec s burritosima i vrućom čokoladom s čilijem, Palačinka bar, Vrata Kornata nastala u suradnji restorana Boba, Opat, Fešta i Fabro gdje možete isprobati prave dalmatinske specijalitete, Vodnjanka iz Vodnjana koja će posjetiteljima nuditi autohtoni istarski menu, Waflek gdje možete pojesti slasne vafle, Njam njam koji nudi domaće sarme i chili dog kobase, Dooksaona u kojoj možete kušati razne kobase s potpisom Baby Dooksa te Fritula bar

Zrinjevac nudi kombinaciju tradicije i egzotike

Na Zrinjevcu možete isprobati raznorazne kobasice i hot dogove, kao i gulaš u kruhu, germ knedle, palačinke, ali i neke tradicionalne domaće specijalitete iz bakine kuhinje poput sarme na kućici Stara preša ili pak zagorske štrukle, krpice sa zeljem, domaće pečenice, debrecinke, buncek, savijače, ušećerene bademe i medenjake.

Zanimljivi menu ima i Plavi škarnicl koji nudi kruščeke s paštetom od čvaraka, domaćom kuhanom šunkom ili bučom i skutom, te smotanu roštilj kobasicu, a na Fabrika dog house gastro kućici možete isprobati raznorazne hot dogove s potpisom Luke Nižetića. Ljubitelje sushija razveselit će Binimoto koji na Zrinjevcu također ima svoju gastro kućicu.

Tomislavac nudi pravu erupciju užitka

Hrvatsko i svjetsko, na brzinu i polako, blago i začinjeno, slano i slatko – sve nas to čeka na Trgu kralja Tomislava, popularno zvanom Tomislavac. Pokraj klizališta će i ove godine biti postavljene kućice s bogatom ponudom hrane

U moru ukusnih jelovnika izdvojili smo onaj na kućici Erupcija užitka koji nudi slane uštipke s čvarcima i prženim lukom, uštipke od špinata sa svježim sirom i čilijem, sendvič od bunceka s hrenom, pečenom ciklom i pečenom paprikom serviran u kaizeror pecivu, sendvič od junećeg jezika kuhanog s korjenastim povrćem s tartarom i pečenom ciklom, sendvič od pečene vratine marinirane u začinskom bilju s majonezom, kiselim krastavcima i pečenom paprikom, zimski sladoled i slatke jabuke.

Kroštule, štrukle, rapsku tortu, mini kuglofe i punch moći ćete isprobati u Slatkom brku, a svi oni koji pate od intolerancije na gluten moći će posjetiti kućicu Na gruntu koja nudi domaća bezglutenska peciva i kuhane kobasice bez aditiva. Ljubitelji turskih delicija zasladiti brk mogu na kućici Lokma koja nudi baklave, falafele, lokume, taham halve i tursku kavu.

Design District u Martićevoj: od američkih palačinki do bakinog ajngemahteca

U ponudi 13 ugostiteljskih kućica u Martićevoj svi posjetitelji moći će uživati u sirnicama i štrudlima, čvarcima, gulašima i juhama, uključujući i pravi bakin ajngemahtec, mesu s roštilja, vege tostevima, belgijskim vaflima, američkim palačinkama, bezglutenskim proizvodima, istarskim delicijama, kao i uobičajenim adventskim kobasicama i fritulama.

Od pića i napitaka nudit će se također za svakog ponešto. Posjetitelji će se moći okrijepiti juiceovima i smoothiejima, alkoholnim i bezalkoholnim toplim napicima, a moći će uživati i u bogatoj ponudi vina na čaše, pivu te neizostavnom kuhanom vinu.

Okusi Like i Slavonije igraju glavne uloge u Božićnoj bajci

I ove godine nas na Trgu bana Jelačića ispred kavane Johann Franck očekuje čarobna 'Božićna bajka' gdje će se nuditi fine delicije iz cijele Hrvatske. Svi oni koji se zateknu na Trgu moći će isprobati domaće kobasice, kulen i vrhunsku sarmu na Slavonskoj kućici, fine štrukle na Lovačkoj kućici te vrhunske suhomesnate proizvode na kućici Slavonsko dobro, dok je za ljubitelje ličke kuhinje Lička kućica pripremila dvije vrste ličkog prženog krumpira s kiselim vrhnjem, dinstano zelje s kobasicom, sendvič od zelja i kobasice te neizostavni lički sir škripavac.


Šarenilo okusa i boja na platou Gradec

U sklopu Adventa u Klovićevim dvorima, na platou Gradec uz zabavu nudi se i veliki izbor gurmanskih specijaliteta koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Birana ponuda čak 11 ugostitelja bazira se na nesvakidašnjoj ponudi hrane i pića te autohtonih proizvoda domaćih malih proizvođača. Lobby se odlučio za ponudu domaćih delikatesa, sira, pršuta, suhih kobasica i malih zalogaja, a novost u ponudi su čvarci.

U ponudi hrane posebno se izdvaja Mundoaka koja svoje poznate specijalitete nudi u street varijanti. Za Advent su posebno pripremili 'Empanadas de Mundoaka' i 'Mundo dulce brownie'. Za one koji traže nešto više fit hranu, gastro kućica Na dlanu nudi specijalitete bez šećera, žitarica i rafiniranih ulja. Između ostalog, možete probati i slavonski gulaš, sendviče i lazanje. A za one koji vole raznovrsnost boja i okusa, Chevap Rolls nudi posebna peciva u bojama s delikatesnim kobasicama i brojnim dodacima te fritule s tijestom u boji, dok će se u Klinici moći isprobati cijeli niz domaćih rakija i likera.

Hedonizam na Europskom trgu
kamenice, divljač i 'neburgeri' za gurmane

Kod kućice Cheese bara po čijem imenu bi se moglo zaključiti da je sir glavni specijalitet kuće, moći ćete pronaći i kobasice od vepra, sarmu i punjene paprike, dok su na kućici Bistro 75 zaposjetitelje pripremili sendvič s kuhanom lopaticom i cheddar sirom,'neburger' od grilane smjese za kobasice s kiselim kupusom i hrenumakom te toplu salatu s komadićima debrecinke, kiselim kupusom ikrutonima.

Na gastro kućici restorana Maximilian možete isprobati ukusne bavarske kobasice i fine sendviče s njemačkim štihom, a nakon slijeda kobasica možete se zaputiti i na slatki štand. U jednom kutku pronađite Spizzu, raj za one koji vole nadaleko poznate germ knedle. Ako ste ljubitelj talijanske kuhinje, uputite se do HQ Fooda koji nudi provjerenu hranu poput lazanja i rezanaca bolonjez,carbonare, tortelina i drugih vrsta tjestenine od durum pšenice, teslasne pizze.

Odlična preporuka je i kućica splitskog restorana De Bellykoji u svojoj ponudi ima burger s umakom od viskija i tamnog piva,rikulom i karameliziranom kapulom ili burger od junećeg mesa s rikulom,pršutom i umakom od tartufa.

Sve ljubitelje finih specijaliteta zanimat će i ponuda restorana Bota Šare gdje možete prizalogajiti pršut i sir u ulju, domaće kobasice i vino, te sve samo ne klasičan adventski zalogaj, kamenice s limunom