SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Ultimativni vodič za Advent u Zagrebu: 28 lokacija za najbolji provod

07.12.2016 u 12:47

Bionic
Reading

Proglašen najboljim u Europi, zagrebački advent i ove godine potrudit će se dočarati najbolji blagdanski doživljaj pa će posjetitelji tako moći uživati u pregršt tematskih događanja, pjesmi i plesu te neizostavnom iću i piću na čak 28 lokacija, dok će se ljubitelji zimskih aktivnosti moći klizati na čak trima lokacijama

Paljenjem lampica u subotu, 26. studenog, započinje božićna čarolija koja će Zagrebom vladati sve do 8. siječnja. Pored svima dobro poznatih lokacija koje godinu za godinom bilježe porast posjetitelja, Zagreb će ove godine ponuditi 10 dodatnih, a ovo je svih 28 lokacija na kojima će se Advent odvijati:

Ledeni park na Trgu kralja Tomislava

Navucite toplu odjeću i povedite svoje najdraže na klizalište koje će i ove godine biti tradicionalno postavljeno na Trgu kralja Tomislava, a koje će za posjetitelje biti otvoreno svakog dana od 10 do 23 sata. Na dan otvaranja klizališta i početka Adventa, 26. 11., posjetitelji će moći uživati u predstavi na ledu 'Orašar'


Što se tiče cijena, ljubitelji klizanja trebat će za ulaznicu izdvojiti 15 kn, od 10 do 16 sati, te 20 kn, od 16 do 23 sata, te 15 kn za klizaljke po osobi, dok je ulaz za djecu do 6 godina besplatan. Cijena ulaznice za studente, umirovljenike i branitelje iznosi 10 kn.

Za sve koji će u Ledeni park pristići vlakom, korisno je istaknuti popust u iznosu od 50 posto za sve HŽ-ove putnike, uz predočenje putne karte na klizalištu.

Gastro kućice u Ledenom parku bit će otvorene svakog dana od 12 do 23 sata, vikendom od 10 do 23 sata, a na Badnjak od 10 do 17 sati, dok će na dan Božića raditi od 17 do 23 sata. Na Staru godinu bit će otvorene od 10 do 4 sata, a na Novu godinu od 17 do 23 sata.

Advent na Zrinjevcu

Osim unikatnih ukrasa i suvenira koji se mogu pronaći na Zrinjevcu, posjetitelji će moći uživati i u specijalitetima za svačiji ukus, od krpica sa zeljem, štrukli, kobasica i roštilja do germ knedli i uštipaka za ljubitelje slatkih delicija.

Kod Rudolfa – Advent za djecu na Strossmayerovu trgu

Advent posvećen djeci koji će Strossmayerov trg pretvoriti u čarobnu bajku za djecu, nudit će svakoga dana od 11 do 18 sati brojne interaktivne radionice, scenske i glazbene nastupe prilagođene svim dobnim uzrastima, filmove i crtiće, doček Djeda Božićnjaka, lutkarske predstave, kićenje jelke itd.

Advent na Europskom trgu

Koncerti, atrakcije, izložbe i bogata ponuda europskih gradova čini ovu lokaciju neizostavnim dijelom posjeta Adventu. Uz delicije poput kobasica s kiselim kupusom, rakije i kuhanog vina, posjetitelji će do 1. 1. 2017. moći uživati i u glazbenim notama zahvaljujući pozornici koja će biti postavljena na trgu.

Fuliranje na dvije lokacije: Tomićeva i Kurelčeva ulica

Popularno Fuliranje već petu godinu nudi posjetiteljima brojne gastronomske užitke i dobru zabavu, a kao i prošle godine, održat će se na dvije lokacije s različitim konceptima: Tomićeva – Chef street i Kurelčeva – Disco street.


U Tomićevoj će posjetiteljima prvi put na cesti predstaviti svoje kulinarske kreacije proslavljeni hrvatski kuhari kao što su Andrej Barbieri, Marin Medak, Dino Galvagno, Braco Sanjin, Tvrtko Šakota, Hrvoje Zirojević te brojni drugi.

Kurelčeva ulica će ove godine biti u ulozi disco dvorane na otvorenome te će posjetiteljima uz disco ritam 70-ih nuditi i bogatu ponudu hrane i pića, kao i razne tematske večeri te plesne i glazbene radionice.

Advent na glavnom trgu

Na Trgu bana Josipa Jelačića i ove godine bit će bezbroj atrakcija. Manduševački vijenac, fina klopa i svirka do jutarnjih sati, samo su dio ponude. Svakodnevni glazbeni program započet će dočekom sv. Nikole i koncertom dječjih zborova u subotu 3. 12., a završit će 19. 12. koncertom 'Želim život – Zaklada Ana Rukavina'. Cijeli program možete pogledati ovdje

Božićna bajka ispred kavane 'Johann Franck'.

Najviše pogleda sigurno će, kao i svake godine do sad, privući Božićna bajka ispred kavane 'Johann Franck'. Tu nezaobilaznu lokaciju za slikanje na Adventu, krasit će i ove godine snježna borova šuma i lampice

Božićne jaslice na Kaptolu

Jedna od novosti koje ove godine očekuju sve posjetitelje Adventa su žive jaslice koje će biti postavljene na Kaptolu. Jaslice, štalica, građani Betlehema, domaće životinje, mudraci s Istoka i pastiri, uprizorit će vrijeme Isusova rođenja i pružiti posebno božićno ozračje, a moći će se razgledati od 18. do 23. 12., od 25. do 27. 12. te od 1. do 6.1.

Dvorišta – adventsko izdanje na Gornjem gradu

Popularna dvorišta posjetitelji će od 3. 12. do 1. 1. moći razgledati u božićnom izdanju i uživati u glazbenoj i gastronomskoj ponudi na četiri lokacije: palača Amadeo u Demetrovoj 1, palača Balbi u Demetrovoj 11, Muzej grada Zagreba u Opatičkoj 20 te Hrvatski institut za povijest u Opatičkoj 10.

Božićni sajam u Bogovićevoj i Gajevoj ulici

Neke od šarenijih lokacija za vrijeme Adventa su Bogovićeva i Gajeva ulica u kojima posjetitelji mogu razgledati mnoštvo drvenih kućica, koje nude ručno rađene suvenire, božićne poklone i ukrase, a mogu se počastiti i kuhanim vinom, kobasicama, pečenim kestenima i kolačima.

Advent u tunelu Grič

Božićna bajka u Zagrebu dobiva i svoj nastavak jer u tunelu Grič posjetitelji od ove godine mogu uživati u božićnim 3D instalacijama i audiovizualnim projekcijama koje će začiniti blagdansku atmosferu.


Priča s Griča – Advent na Vranicanijevoj livadi

Pokraj kule Lotrščak na Gornjem gradu od 27. 11. do 31. 12. bit će se prostor uređen u stilu 'Šume Striborove', najpopularnijeg književnog djela Ivane Brlić Mažuranić. Bit će tu i slikarskih radionica te čitanja bajki poznate književnice, a posjetitelji će moći uživati i u bogatoj ponudi tematskih suvenira, kao i slasnim delicijama.

Advent u Klovićevim dvorima

U atriju Galerije Klovićevi dvori bit će postavljeno novo klizalište izgrađeno bez leda, od potpuno ekološkog materijala, a novost je i Laboratorij zabave u kojem će najmlađi kroz brojne predstave i radionice moći učiti o kulturi i umjetnosti.

Cijena ulaznice za 45-minutno klizanje do 16 sati radnim danom je 15 kn, kao i klizaljki, dok su u ostalim terminima ulaznice i klizaljke po 20 kn. Za djecu do šest godina uz pratnju roditelja, klizanje je besplatno, a umirovljenici, branitelji i studenti klizati mogu u svim terminima za 15 kn.

Advent na Platou Gradec
Na Platou Gradec posjetitelji će moći uživati u koncertima popularnih izvođača poput Marka Tolje, Ljetnog kina, Songkillersa, Nole, Detoura, Sare Renar, Dino Dvornik Tribute banda, Grette, a Advent će 1. prosinca otvoriti grupa Vatra. Posjetitelji će svoj zimski trenutak moći zabilježiti fotografijom na posebnom mjestu na platou gdje će biti postavljen okvir iz kojeg će pritiskom na gumb padati snijeg.

Advent na Strossmayerovu šetalištu

Na Strossmayerovu šetalištu od 27. 11. do 1. 1. bit će postavljene tri kupole veličine 30 kvadrata, kao i drvene kućice te prigodni ukrasi, a posjetitelji će također moći uživati u koncertima.

Strauss u Oktogonu

Salonska glazba, valceri, polke te tradicionalne božićne pjesme, od 2. 12. do 24. 12. odjekivat će poznatim zagrebačkim prolazom sa staklenim svodom u srcu grada.

Modni advent u Oktogonu

Oktogon će od 10. do 31. 12. biti pretvoren u modnu ulicu. Dvanaest hrvatskih dizajnera predstavit će svoje kolekcije koje će biti izvješene u ručno rađenim ormarima. Posjetitelje očekuju brojni koncerti iznenađenja i otvorenje koncertom Marka Tolje i Mangroovea. Dizajneri će utorkom pokazati kako se snalaze za miks pultom, dok će srijedom kuhati. Četvrtkom posjetitelji mogu uživati u after work partyjima, petkom u notama jazza, a subota će biti rezervirana za pseću špicu. Svake nedjelje će se u Oktogonu održavati Business caffe posvećen povezanosti poduzetništva i mode.


S božićnih balkona Zagrebu u Tkalčićevoj ulici i HNK-u

Sa zagrebačkih balkona u Tkalčićevoj 27. 11., 4. 12. i 18. 12. te u HNK-u 11. 12. moći ćemo uživati u melodijama u izvedbi šesteročlanog Ad gloriam brass limeno-puhačkog sastava

Artomat na Trgu žrtava fašizma

Popularno zvana 'džamija' na Trgu žrtava fašizma od 16. 12. do 23. 12. postat će mjesto na kojem će posjetitelji moći uživati u nekonvencionalnoj umjetnosti s božićnom tematikom, sudjelovati u radionicama, pogledati performanse i kupiti originalan poklon za svoje bližnje.

Advent u Dizajn distriktu u Martićevoj i na Trgu hrvatskih velikana

Odvijat će se tijekom cijelog prosinca. Na početku Martićeve bit će postavljene petmetarske kućice nepravilna oblika od drva i platna, a posjetitelji i na toj lokaciji mogu očekivati dobru glazbu, dok će u Croatian Design Superstoreu uživati u kreativnim radionicama. Iz Martićeve se božićna čarolija širi na Trg hrvatskih velikana gdje se nastavlja dobra zabava.

Novi advent – Novi Zagreb ispred MSU-a

Tijekom prosinca, ispred zgrade Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu planira se postavljanje gastro kućica najpoznatijih zagrebačkih restorana za sve istinske gurmane, razne radionice za djecu, brojni koncerti, a posjetitelji će moći i kupiti ili unajmiti borove u teglama

Ledena bajka Djeda Mraza na Zagrebačkom Velesajmu

Na Zagrebačkom Velesajmu priprema se pravi mali raj za najmlađe. Osim dvorca Djeda Mraza u kojem će se djeca moći družiti s vilenjacima i upoznati najpoznatijeg djedicu, bit će postavljeno i 30 iglua u kojima će se nuditi vrući napici u čašama od leda, pozornice za koncerte i priredbe te veliko klizalište

Cijena klizanja od 10 do 16 sati u trajanju od 45 min iznosit će 10 kn, a od 16 do 00 u trajanju jednog sata iznosit će 20 kn. Obiteljska karta za troje, četvero i petero članova iznosit će 50, 65 i 85 kn. Najam klizaljki je 10 kn, dok je za djecu do 6 godina u pratnji roditelja klizanje besplatno.

Održavat će se i 'čarobna tura' po dvorcu koja uključuje druženje s Djedom Božićnjakom i dijeljenje poklona, što stoji 80 kn, te čitanje božićnih bajki za djecu, dok roditelji mogu uživati u kuhanom vinu i fritulama. Program na Velesajmu trajat će od 28. 11. do 2. 1.


Ostala događanja

Svi posjetitelji željni kulture i upoznavanja zaboravljenih običaja, mogu posjetiti Etnografski muzej koji nudi bogat sadržaj, poput učenja o norveškim tradicionalnim jelima ikulturi izrađivanja ukrasa, pripovijedanje bajki za djecu i radioniceizrade nakita. Valja spomenuti i Muzej za umjetnost i obrt koji će za vrijeme Adventa prikazivati izložbu o popularnom baletu 'Orašar', na kojoj će se moći razgledati scenografija i kostimi vodećih europskih kazališta, dok će kazalište Mala Scena za sve mališane pripremiti dječje predstave uz igru i druženje sa sv. Nikolom i Djedom Božićnjakom.

Save