MORATE PROBATI

Recept za najbolji rižoto sa škampima s roštilja

02.07.2016 u 09:18

  • +10

Roštiljanje Žar akademije

Izvor: Promo fotografije / Autor: John Pavlish

Bionic
Reading

Vrhunski gastro kritičari tvrde kako je napraviti ukusan roštilj jednako kao nacrtati remek-djelo, a chefovi ga odavno koriste za pripremu najrazličitijih jela i to bez mesa

Vrijeme kada je roštiljanje bilo rezervirano samo za ćevape i ostale vrste mesa davno je prošlo, a jedan od recepata koji svakako vrijedi probati i razbiti rutinu jest rižoto sa škampima.

Ovo lagano i idealno ljetno jelo možete složiti prema receptu slovenskih majstora roštilja. Chefovi Miha i Nejc Pešec u Zagrebu su održali kulinarsku radionicu na kojoj su pokazali kako na roštilju složiti morske specijalitete poput hobotnice, rižota sa škampima ili povrća.

Svoje su kulinarske vještine pokazali u sklopu akademije Kralj žara, koja se do sada održala oko 30 puta, a polaznike uči tajnama roštiljanja.

Rižoto sa škampima

Vrijeme pripreme: 10 min.
Vrijeme pečenja: 30 min.
Način pečenja: direktan, niska temperatura; vok na roštilju, za 4 osobe.

Sastojci:
½ glavice luka,
3 češnja češnjaka,
1 kg škampa,
1 l temeljca,
1 dl bijelog vina,
maslinovo ulje,
600 g riže (arborio),
2 tikvice,
100 g maslaca,
gruba sol, papar i šafran.

Priprema:

Na maslinovom ulju prepržite luk dok ne postane staklast i dodajte češnjak. Miješajte 2 minute i dodajte tikvice narezane na kockice. Nakon pet minuta, dodajte škampe i miješajte još 5 minuta. U vok dodajte rižu, promiješajte i zalijte vinom. Nakon 2 minute miješanja dodajte temeljac i kuhajte dok se riža ne skuha. Kada je riža kuhana, dodajte rastopljen maslac. Dodajte dva prstohvata šafrana. Popaprite i posolite prema vlastitom ukusu.