BROJNE BLAGODATI

Sićušne i moćne sjemenke koje morate uvrstiti u jelovnik

16.11.2015 u 08:33

Bionic
Reading

Chia je biljka iz porodice mente, koja se većinom uzgaja u Meksiku i Gvatemali. Nakon sve većeg broja medicinskih studija koje potvrđuju njene nutritivne i zdravstvene vrijednosti, popularnost joj raste širom svijeta

Sićušne chia sjemenke, koje su bijele ili tamnosmeđe do crne boje, mogu se pohvaliti visokom prehrambenom i nutritivnom vrijednošću.

Zbog obilja Omega-3 masnih kiselina, koje čine i do 30% njihova sastava, chia sjemenke idealna su sirovina za proizvodnju ulja. Osim toga, ove sjemenke popularne su kao zdrava grickalica ili kao dodatak brojnim jelima. Iako su sićušne, chia sjemenke imaju osam puta više omega-3 masnih kiselina od lososa, šest puta više kalcija od mlijeka, triput više željeza od špinata, petnaest puta više magnezija od brokule i šest puta više bjelančevina od graha.

Ljekovita svojstva chia sjemenki

Chia sjemenke vrlo pozitivno djeluju na organizam dajući više energije, pomažući probavi i snižavanju kolesterola, no to nije sve.

Kako su dokazala brojna znanstvena istraživanja, chia sjemenke su potencijalan prirodni lijek za dijabetes tipa 2. Želatinasta ovojnica koju sjemenka chije stvori u doticaju s tekućinom, spriječit će naglo povećanje glukoze u krvi.

Osim što održavaju zdravlje krvnih žila, chia sjemenke štite probavu i čiste crijeva. Zbog velikog udjela vlakana, chia sjemenke omogućuju blago i prirodno čišćenje crijeva, poboljšavajući apsorpciju hrane.

Mučite se sa snom? Taj problem uspješno ćete riješiti s chia sjemenkama zahvaljujući triptofanu – poznatoj aminokiselini koja poboljšava san i koja se može naći upravo u njima.

Ipak, najpoznatija blagodat chia sjemenki, pomoć je u procesu mršavljenja. Zbog visokog udjela vlakana i proteina, kao i vrijednih nutrijenata, chia sjemenke posebno se preporučuju osobama koje žele smršavjeti. One daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju nizak glikemijski indeks.

Chia sjemenke u kulinarstvu

Zbog svog neutralnog okusa, chia sjemenke mogu se dodavati u razna jela, salate i deserte. Ove sjemenke moguće je konzumirati sirove, cijele ili samljevene, same ili s medom, kao i u kombinaciji s drugim sjemenkama.

Chia sjemenke pokazale su se kao savršen dodatak pudinzima, kolačima, keksima, a mogu se dodati i tijekom pripreme kruha ili peciva.

Zbog lake probabljivosti, chia sjemenke ne morate usitnjavati prije jela, kao što je to slučaj s lanenim, a dnevna preporučena doza chia sjemenki iznosi 20 grama.

Ako ste u potrazi za zdravim grickalicama koje možete jesti i dok ste na dijeti, onda su chia sjemenke pravi izbor za vas.