RIZNICA VITAMINA

Sada je pravo vrijeme za uživanje u mladom špinatu

05.05.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Možda se sjećate Popaja iz istoimenog crtanog filma koji je obožavao špinat i imao zavidne mišiće, a ako vam je mama njega davala za primjer, imala je pravo. Sada možete uživati u mladom špinatu koji je prava mala riznica zdravlja

Budući da se ranije ubire, mladi špinat ima manje listove, ali i blaži okus pa je pogodan za razne salate. Ako inače špinat pripremate na lešo ili s mlijekom, mlade listove morate probati sirove jer ćete dobiti obilje vitamina i minerala.

Šalica mladog špinata prepuna je zdravlja

U šalici mladog špinata pojest ćete samo sedam kalorija i gram vlakana. Ako ga skuhate, pojest ćete 20 kalorija, dva grama vlakana i tri grama proteina.

Mladi špinat posebno je bogat vitaminima A i K te folnom kiselinom. U jednoj šalici tako se nalazi i više od preporučene dnevne doze vitamina K te pola doze vitamina A. Tom jednom šalicom također ćete si osigurati 15 posto dnevne doze folne kiseline.

Što se tiče minerala, mladi špinat umjereni je izvor kalija, bakra, željeza i magnezija.

Salate od špinata

Budući da mladi špinat nema toliko intenzivan okus, idealan je za jesti ga sirovog, a najlakše ga je složiti na salatu. Postoji više kombinacija, ali ako još niste pripremali salatu s mladim špinatom, probajte kombinaciju sa sirom fetom i grejpom na kriške. Nadalje, mladi špinat odlično se slaže s kuhanim jajima, a dodate li malo fete i kuhanu kvinoju, imate cijeli obrok. Umjesto sira fete i kvinoje, možete staviti cherry-rajčice i mozzarellu. Jaja su inače vrlo poželjna u salatama jer je jedno nedavno istraživanje pokazalo da ako se u salati nalazi i jaje, organizam će čak 500 puta više apsorbirati hranjivih tvari iz povrća.

Kad su preljevi  pitanju, za bilo koju od navedenih kombinaciju možete upotrijebiti sol, limunov sok i maslinovo ulje.