#jerusalemachallenge

Znate li zašto je #jerusalemachallenge postao simbolom bolje budućnosti? Evo kako je sve počelo i tko se u ovaj svjetski fenomen uključio u Hrvatskoj

12.05.2021 u 09:06

Bionic
Reading

Unatoč pandemiji koronavirusa s kojom se još borimo, ovu i prošlu godinu pamtit ćemo i kao vrijeme u kojem smo pokazali koliko je bitno zajedništvo, suradnja, ali i požrtvovnost kako bismo pobijedili izazove s kojima se suočavamo

Već mjesecima cijeli svijet pleše na zaraznu melodiju južnoafričkog megahita Jerusaleme, himne nade i optimizma u doba pandemije. Opatice, svećenici, policajci, zdravstveni djelatnici, zaposlenici aviokompanija, građevinski radnici, vatrogasci kao i nogometna superzvijezda Cristiano Ronaldo, te pjevačica Janet Jackson sudjelovali su u #jerusalemachallengu. Riječ je o globalnom plesnom fenomenu u izvedbi Master KG, pravog imena Kgaogelo Moagi i južnoafričke gospel pjevačice Nomcebo Zikode. Melodioznost i gospel izvedba uokvireni house i upbeat glazbom, očito su dovoljni da se osjeti pozitivna energija koju odašilje ovaj moćni hit.

U povijesti čovječanstva ova i prošla 2020. godina ostat će zauvijek zapamćene kao godine u kojima smo se borili protiv pandemije COVID-19, ali i kao razdoblje u kojem smo pokazali koliko je bitno zajedništvo, suradnja, požrtvovnost, kako bismo pobijedili sve izazove s kojima se suočavamo.

PLESALI U ČAK 10 GRADOVA HRVATSKE

Plesnom izazovu rado su se pridružili i zaposlenici Sberbank Hrvatska. Tako je na stihove “Jerusaleme“, zaplesalo čak 200 zaposlenika i 50 članova obitelji u 10 hrvatskih gradova.

Zaposlenici su se priključili globalnom plesnom izazovu s ciljem da osnaže timski duh, i budu podrška jedni drugima te prenesu poruku nade i optimizma. Dobro poznati koraci snimljeni su u produkciji producentske kuće VAL, pod redateljskom palicom mladog, talentiranog redatelja Marija Mlakara i to na više od 30 lokacija diljem Hrvatske, pa se tako u videu mogu vidjeti ljepote brojnih gradova – od Zagreba, Zadra, Rijeke, Osijeka, Čakovca, Splita, Varaždina, Šibenika, Slavonskog Broda pa sve do Dubrovnika.

Video promovira ljepote Hrvatske pred turističku sezonu te će biti primijećen među turistima, ali i svima onima koji istražuju ljepote Lijepe naše.

- Pripreme su trajale više od mjesec dana. Snimali smo po kiši i vjetru, no ništa nam nije bilo problem napraviti. U ova teška vremena želimo vratiti optimizam i zajedništvo u Hrvatsku, probuditi vjeru, pokazati ljepote Hrvatske i podsjetiti da je najbitnije da smo tu jedni za druge. Željeli smo zahvaliti našim zaposlenicima na predanom radu i pružiti im mogućnost da zajednički obilježimo razdoblje iz kojeg smo izašli jači i složniji - izjavila je direktorica marketinga Sberbank, Tihana Mamić. Društveno odgovorno djelovanje i poslovanje sastavni je dio strategije Sberbanka.

KAKO JE JERUSALEMA POSTALA SVJETSKI FENOMEN?

Kad su medicinske sestre južnoafričke Netcare Alberlito bolnice otplesale svoju verziju Jerusaleme, to je postalo više od plesa i pretvorilo se u svečanost preživljavanja. Stvorila se jedinstvenost kao nikad prije, koja simbolizira pobjedu nad teškim i neizvjesnim vremenima. Riječi pjesme doslovno poručuju “vodi me na bolje mjesto, ovdje ne pripadam”, što izvrsno dočarava želju za svjetlijom budućnosti.

Pjesma Jerusalema objavljena je u listopadu 2019. i postala je trenutni hit, a tu je pjesmu dosad na YouTubeu pogledalo više od 384 milijuna ljudi. Južnoafrička pjevačica gospela, Nomcebo Zikode, ovu bezvremensku kršćansku temu otpjevala je na jeziku plemena zulu, kojeg govori tek deset milijuna ljudi, a zulu je najveća južnoafrička plemenska zajednica, koja se godinama borila protiv nepravde i nejednakosti. Ti su stihovi magične Jerusaleme, kojeg pjevuše milijuni ljudi, postali najčešće pretraživani u povijesti aplikacije Shazam. Master KG napisao je glazbu za ovu pjesmu i želio je da Nomcebo otpjeva vokale. Nomcebo ne samo da je otpjevala vokale već je i osmislila riječi pjesme. Do sljedećeg jutra imali su gotovu pjesmu koja je postala svjetski fenomen.

SIMBOL BORBE ZA BOLJU BUDUĆNOST

Plesni izazov koji je ubrzo postao viralan diljem planeta, krenuo je u veljači 2020. godine, nakon što se pandemija COVID-a 19 proširila afričkim državama kao i većini dijelova svijeta. Prvi koji su otplesali #jerusalemachallenge bila je angolska plesna družina Fenómenos do Semba, čiji je video zaraznih plesnih pokreta zapalio internet te danas #jerusalemachallenge na Tik Toku ima više od 890 milijuna objava. Njihov je video snimljen u dvorištu prigradskog naselja Luande, a plesnu koreografiju koju će oponašati milijuni diljem svijeta odradili su za vrijeme ručka, plešući i držeći cijelo vrijeme tanjure u rukama. Najveći broj ljudi koji je dosad sudjelovao u izazovu okupio se u Bukureštu gdje je na ovu zaraznu melodiju zaplesalo čak dva milijuni ljudi. Ubrzo je #jerusalemachallenge srušio sve granice i barijere i postao simbolom borbe za bolju budućnost.