Novosti u planiranju putovanja

Na što sve treba misliti tijekom planiranja postpandemijskog ljetovanja

10.07.2021 u 07:00

Bionic
Reading

Ako već, kojim slučajem, niste spojili jedan od vikenda u lipnju i iskoristili stari godišnji za kraće putovanje, sigurni smo da nešto slično planirate u sljedećim tjednima i mjesecima

Nakon godine koja je iza nas, ideja o putovanju izvan zemlje istovremeno djeluje kao prijeka potreba i pomalo nestvarna mogućnost. Slično nam kaže i 29-godišnja Ksenija Lončarić iz Zagreba. Prije pandemije Ksenija, koja radi kao poslovni analitičar u jednoj IT kompaniji sa svojim dečkom Franom, voljela je putovati na koncerte omiljenih bendova. Čak i ako bi sam koncert propustili.

"Jedno od dražih sjećanja mi je putovanje u Trst, kada smo planirali ići na koncert Dream Theatera. Organizirali smo smještaj za četiri dana, pronašli sve što nas u Trstu zanima, a na kraju je ispalo da je koncert otkazan zbog bolesti pjevača. Iako smo bili razočarani i pomalo tužni jer je to bio jedini otkazani koncert na cijeloj turneji, sve ostalo što smo vidjeli i iskusili u Trstu vrlo je brzo zamijenilo te osjećaje", priča nam Ksenija.

Aktivan odmor i propuštena putovanja

U posljednje dvije godine, takvih se putovanja ipak morala odreći. "Prošlo ljeto planirali smo si priuštiti tjedan dana na nekom festivalu te su u užem krugu bili MetalDays u Tolminu i Brutal Assault u Češkoj. Do tamo smo planirali ići autom i trebali smo tih tjedan dana provesti u kampu, ali je, nažalost, sve bilo otkazano", govori.

Ako ste obratili pozornost na imena bendova i festivala koje je Ksenija spomenula, mogli ste zaključiti da su joj adrenalin i brzina bliski srcu. Ksenija kaže da obično odabire aktivne oblike odmora. "Pokušavamo organizirati aktivnija putovanja koja uključuju nešto što je malo drugačije od ustaljenog ležanja na plaži i ispijanja koktela, iako si i to obvezno priuštimo", dodaje, a kada se prisjeća najdražih putovanja, na pamet joj pada dolina Gacke, gdje je prvi put isprobala vožnju kajakom.

"Tamo smo četiri dana proveli kod jedne jako drage obitelji, koja nas je dočekala i više nego s raširenim rukama. Tamo sam prvi put isprobala vožnju kajakom po rijeci Gacki, vožnju biciklom koja ne uključuje stajanje na semaforu svakih 200 metara, ali i prekrasan krajolik koji nas je sva četiri dana okruživao", ističe.

Korona je ove godine neće spriječiti

Kao najveći izazov u posljednje dvije godine, koje su obilježili pandemija i potres, a posljedično i dramatična promjena u životnim navikama, navodi neizvjesnost i nemogućnost stvaranja ikakvih čvrstih planova. Slično je, kaže, i s planiranjem putovanja. "Najveća promjena u planiranju putovanja zapravo je vrijeme kada nešto planiramo. Ostalo se nije toliko promijenilo. Danas je početak srpnja i još nemamo niti jednu rezervaciju ili konkretan plan gdje ćemo i kada ćemo, ali znamo da idemo. Planiranje se u ovakvoj situaciji pokazalo kao riskantan potez jer, nažalost, ne znamo što će biti za tjedan dana, a kamoli za tri mjeseca", objašnjava.

Plan za ljetovanje ovaj tjedan uključuje posjete Selcu, Rabu i Crnoj Gori. Osim toga, voljela bi uskoro isplanirati putovanje po Rusiji i baltičkim zemljama. Čvrste je planove, kako sama kaže, danas nezahvalno raditi, no jedno je sigurno: uz odabir i rezervaciju smještaja, obnovu autoosiguranja, kupovinu karata i druge uobičajene pripreme, planiranje putovanja danas svakako uključuje i brigu o zdravlju.

Novosti u planiranju putovanja

"I Fran i ja smo se cijepili. Većina članova obitelji i prijatelja također. Preboljeli smo koronu u prosincu, pa se s te strane ne bojimo nove zaraze ili nekih ograničenja, ali nam je i dalje važno da sve što radimo bude u redu epidemiološki", naglašava Ksenija. Pandemijska se situacija mijenja vrlo brzo, a kako se radi o novoj i nepoznatoj bolesti, važno je o svemu imati što je više moguće informacija. "S obzirom na to da je ovo nova bolest o kojoj ne znamo mnogo, kao što ne znamo ni što će biti s cjepivom u sljedećih nekoliko mjeseci te hoće li naš imunitet još biti otporan na koronu, smatram da je i dalje važno držati se svih propisanih mjera, a ako dođe do ikakve sumnje ili se pokaže potreba za testiranjem, obavila bih ga ponovno. Mislim da, uz male promjene vlastitih navika i pazeći što radimo, iz ove situacije možemo izaći sretniji i pametniji, a što je najbitnije i zdravi", zaključuje.

Prije nego što započnu svoje ljetovanje, Ksenija i Fran planiraju obaviti serološko testiranje, koje će im otkriti razinu antitijela na covid-19. Iako su oboje cijepljeni, razina antitijela, a time i mogućnost organizma da se obrani od zaraze mogu varirati, a Ksenija i Fran žele ljetovati sa što manje nepoznanica.

Serološki test, ako niste cijepljeni, otkrio bi vam jeste li bili u kontaktu s virusom ili preboljeli covid-19 a da to niste znali. U slučaju da ste preboljeli covid, test bi otkrio i jeste li razvili imunitet.

Ugovorite li Dopunsko zdravstveno osiguranje u Croatia osiguranju do 31. srpnja, serološko testiranje moći ćete obaviti brzo, jednostavno i potpuno besplatno. Testirati se možete diljem Hrvatske, u poslovnicama Croatia Poliklinike ili suradnim zdravstvenim ustanovama. Više o akciji i svim ostalim pogodnostima koje ostvarujete uz Croatia Dopunsko možete saznati na poveznici.