'LJUBAVOLOGIJA U PRAKSI'

Znate li što je prava ljubav?

14.06.2012 u 11:03

Bionic
Reading

Što ljubav doista jest? Kako je možemo svakodnevno živjeti? Kako odbaciti romantično, idealizirano shvaćanje ljubavi i prigrliti ono što ljubav istinski jest? Kako dopustiti ljubavi da nas osvoji? To su samo neka od pitanja na koja je sinoć pokušao odgovoriti Bruno Šimleša na završnom predavanju iz ciklusa 'Ljubavologija u praksi'

 Mladi autor na svom je predavanju inspiriranom njegovom hit-knjigom 'Ljubavologija', koju je lani objavila Naklada Ljevak, u kao i uvijek prepunom zagrebačkom kinu Europa na svoj osebujan način govorio o tim univerzalnim temama.

'Ponekad se pod imenom ljubav naziva sve i svašta. Privrženost ili npr. osjećaj da nekoga želimo promijeniti također povezujemo s ljubavlju. Ljubav nema mogućnost odgode pa da nekoga zavolimo kad ga promijenimo. To nije ljubav. Ljubav nije isto što i zaljubljenost jer ne možemo nekoga zavoljeti na prvi pogled. Moramo ga prvo upoznati', smatra Bruno Šimleša.

Šimleša kaže da ljubav mora imati prave temelje jer da bismo nekoga voljeli, moramo ga dobro poznavati odnosno, kako je slikovito objasnio, moramo znati zašto volimo.

'Prava ljubav nema veze s bezrazložnom ljubavlju. Za mene je ljubav simbol svetosti, no ne u religioznom smislu. Ona nas spaja s nečim božanskim', objašnjava B. Šimleša.

Šimleša, inače po struci sociolog, dotaknuo se i vrlo česte danas uvriježene zablude o tome da je partnerska ljubav na neki način ona glavna, tzv. kruna života.

'Mnogi misle da nemaju ništa ako nemaju tu partnersku ljubav. Ljubav nije samo prema partneru, ona je i prema sebi, životu, djeci, obitelji, prijateljima… Ove ljubavi na neki način dobivaju titulu 'utješnih ljubavi'. To su drugačije ljubavi, ali nisu manje vrijedne', uvjeren je Šimleša poručivši okupljenima da trebamo stalno razvijati i ove druge ljubavi.

Kako kaže Šimleša, mi se na neki način upoznajemo i kroz sve te vrste ljubavi.

'Čak i ako ste u zadovoljavajućem ljubavnom odnosu, bitno je imati i druge oblike ljubavnih odnosa. Ljudi se katkad fokusiraju na manje važne stvari zaboravljajući da nikako ne smiju zapostaviti ni ljubav prema samome sebi. Nikada ne smijemo prestati ulagati energiju u bitne stvari', objasnio je Šimleša dotaknuvši se i emocionalnih i mentalnih blokada koje su krive za to što ne možemo pronaći ljubav.

Dodao je i da ukoliko smanjimo kriterije pri traženju partnera, ta strategija neće imati uspjeha.

'To nikada ne može uspjeti. Ako se fokusiramo samo na ono što moramo promijeniti na sebi, također nećemo imati uspjeha. Moramo pronaći nekoga koji je kao i mi u istom ili približnom postotku zadovoljan sobom. To moraju biti bitne životne stvari kojima se podjednako divimo. Bitno je 'rasti' u vezi sa svojim partnerom. Samo takvi odnosi mogu napredovati. Zato razmislite jeste li dovoljno kompatibilni i u tom smislu sa svojim partnerom', rekao je Šimleša.

Na devet prijašnjih predavanja autor 'Ljubavologije' govorio je o razvijanju zdrave ljubavi prema sebi, razbijanju brojnih zabluda o ljubavi, razvijanju ljubavne veze, razlici između kompromisa i kompromitiranja, braku, preljubu, komunikaciji, naručivanju željenih iskustava te ulozi obitelji.

Predavanja o ljubavi u međuvremenu su prerasla u fenomen, najviše stoga što se, kako kažu sami posjetitelji, o ljubavi i odnosima govorilo bez rukavica, bez mistificiranja, promišljeno i dosljedno. Dosad je predavanja poslušalo oko pet tisuća ljudi, a o važnosti i popularnosti teme govori i činjenica da je 'Ljubavologija' postala bestseler jer je već godinu dana na ljestvici najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj. Fenomen 'Ljubavologije' proširio se i na Srbiju u kojoj je knjiga nedavno objavljena, a uskoro će biti prevedena i na slovenski jezik.

S obzirom na to da je Bruno Šimleša cjelokupan honorar darovao u humanitarne svrhe, na početku sinoćnjeg predavanja Dječjem selu Hrvatska uručena je novčana donacija.