umjesto klasičnih gnojiva

Želite bujan cvat svojih ruža? Evo koja jeftina namirnica potiče rast

21.03.2024 u 12:37

Bionic
Reading

Predivni ružini grmovi uskoro će dobiti prve pupove, a kako bi izrasli u svom punom potencijalu, korisno je dodati im gnojivo i nutrijente koji potiču rast, a jedan takav dodatak vrlo vjerojatno već imate kod kuće

Kvalitetna gnojiva i komposti nerijetko se prodaju po pozamašnim iznosima, a iako je cijena opravdana nizom spojeva koji će zasigurno koristiti vašim biljkama, stručnjaci tvrde da će slične efekte imati i stavljanje kore od banana.

Bilo da držite ruže u teglama, kraj puteva ili kao samostalne grmiće u vrtu, stavljanje kore od banana pomoći će biljkama, a posebno ružama, u dobivanju gotovo svih nutrijenata potrebnih za bujan cvat.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

'Koru od banane nasjeckajte i umetnite u zemlju prije sadnje biljke pa pomiješajte s kompostom i zemljom. Naravno, ako je cvijet već posađen, usitnjenu koru staviti što bliže korijenu', pojasnio je ekspert John Dempsey.

Ružama je posebno koristan visok udio kalija u bananama, bitan za imunitet i otpornost stabljiki. Također, kalij prevenira pojavu smeđeg lišća i mekanih, gotovo uvenulih grančica.

Isto tako, banane su bogate kalcijem, željezom, bakrom i manganom, koji redom pomažu u poticanju bujnog rasta ruža, ali i ostalog cvijeća u vrtu.

'Važno je da kora dođe blizu korijenu i da potom temeljito zalijete zemlju jer će voda pomoći u razgradnji kore te podržati novi rast. Ovo je najjednostavniji način da svojim biljkama pružite niz hranjivih tvari', zaključuje Dempsey.

Osim banana, ružama će koristiti i druga prirodna gnojiva poput ljuski od jajeta, kave, epsomske soli te razrijeđenog bijelog octa i vode iz akvarija.