jednostavne za uzgoj

Garantirano bogat urod: Evo kako uspješno uzgojiti slasne rajčice

01.04.2024 u 14:28

Bionic
Reading

Uzgoj voća i povrća možda zvuči komplicirano potpunim početnicima, no čak i ako nikad niste uzgajali ukusne namirnice u svom vrtu, znajte da je bitno samo jedno - pružiti im pravilne uvjete

Kada je riječ o rajčicama, daleko najpopularnijem voću za sadnju u vrtu ili na terasi i balkonu, najveću ulogu u uspješnosti uroda igra temperatura.

Ovo voće iznimno je jednostavno za uzgoj, ali samo uz pravilne uvjete. Prije svega, ključno je držati ga podalje od mraza i područja pretežito zaklonjenog od direktnog sunca. Naime za njihov rast optimalna je temperatura od 20 do 25 °C.

Već pri 30 stupnjeva uvjeti su prevrući da bi ovo voće proizvelo likopen i karoten - pigmente koji mu daju prepoznatljivu boju.

S druge strane, kad temperatura padne ispod 10 stupnjeva, rajčice koje su još zelene neće sazreti. U slučaju takvog pada temperatura, koji je moguć u određenim predjelima, potrebno ih je unijeti na zatvoreno (u toplije uvjete) kako bi sazrele.

Posadite ih na mjestu koje ima najmanje šest do osam sati izravne Sunčeve svjetlosti dnevno, a pokazalo se da najbolje rastu u vrtnoj gredici ili velikoj tegli.

Kada je riječ o tlu, ono mora biti dobro drenirano s pH vrijednosti od 5,8 do 7, no općenito će dobro uspijevati u svakoj zemlji (osim u glinenom tlu). Sjeme možete početi uzgajati već u rano proljeće ili na otvorenom ako ste sigurni da više neće biti smrzavanja tla.

Nakon sadnje u vrtu, svakako odmah stavite kolac, rešetku ili kavez da bi biljka po njemu mogla rasti uvis i ubrzo vam početi davati bogat i slastan urod.