preporuka stručnjaka

Zdrav i blistav ten: Pet ključnih proizvoda za njegu kože tijekom ljetnih mjeseci

05.05.2021 u 21:52

Bionic
Reading

Topli dani potiču dulji boravak na otvorenom, uživanje u sportskim aktivnostima te odmaranje uz ugodnu sunčevu svjetlost. Međutim, kako se upravo u ovom dijelu godine jače izlažemo sunčevim zrakama, preporučljivo je tome prilagoditi i svakodnevnu njegu kože. Kako bi koža bila zdrava i blistava, stručnjaci preporučuju ovih pet proizvoda za njegu lica ljeti

Stručnjaci za zdravlje i njegu kože jednoglasno se slažu kako povećana izloženost UVB zrakama zajedno s UVA zračenjem može dovesti do problema kože kao što su hiperpigmentacija, povećana proizvodnja sebuma koja uzrokuje nastanak prištića i povećanu suhoću uzrok te pojavu ekcema i znakova preranog starenja kože.

Srećom, postoje određeni proizvodi čija svakodnevna primjena tijekom ljetnih mjeseci znatno može umanjiti negativne učinke povećanog izlaganja suncu te održati kožu zdravom i lijepom.

Zaštitni faktor

Stručnjaci složni su po pitanju jednog proizvoda koji bi svi trebali koristiti, i to tijekom cijele godine. Nanošenje kreme za sunčanje ne samo da smanjuje rizik od karcinoma kože, već je štiti od finih linija i bora nastalih djelovanjem UV zraka. 'Čak iako provodite većinu vremena unutra, preporučujem nanošenje kreme sa SPF-om. Uvedite to kao dio uobičajene jutarnje rutine, poput pranja zuba. Osim što ćete razviti zdravu preventivnu naviku, također ćete kožu zaštititi od UVA zraka koje prolaze kroz prozorsko staklo.

No, kako odabrati kvalitetnu kremu za sunčanje? Stručnjaci savjetuju potražiti kremu širokog spektra, što znači da je na ambalaži navedeno da štiti i od UVA i od UVB zraka te se treba odlučiti za onu koja sadrži zaštitni faktor ne manji od 30. Što se tiče količine, dr. Maruthappu preporučuje da se količinu od pola žličice za područje lica i vrata, a kremu je najbolje nanositi tehnikom 'točkanja' čela, nosa, obraza i brade te razmazivanja kako biste bili sigurno da ste je ravnomjerno nanesli.

Antioksidansi

Stručnjaci za njegu i zdravlje kože također se slažu kako je dodavanje antioksidansa u dnevnu rutinu njege kože mudar odabir. 'Antioksidansi su izvrsni za smanjenje oksidacijskog stresa koji se javlja kao posljedica UV oštećenja te djeluju zajedno sa zaštitnim faktorom kako bi pružili optimalnu zaštitu,' dr. Craythorne.

Što je antioksidans? Jednostavno rečeno, to je sastojak koji štiti kožu od utjecaja slobodnih radikala koji se javljaju uslijed izlaganju UV zrakama, onečišćenju ili drugim vanjskim agresorima. 'Pružajući dodatnu zaštitu od negativnog utjecaja slobodnih radikala, antioksidansi pomažu u usporavanju vidljivih znakova starenja te poboljšanju izgleda finih linija i bora. Ako, na primjer, ljeti vodite bitku s hiperpigmentacijom dobar antioksidans pomoći će smanjiti pojavu smeđih mrlja,' kaže dr. Craythorne.

Izbor antioksidansa vrlo je velik, no najpopularniji antioksidanti dolaze u obliku vitamina C, niacinamida (poznat i kao vitamin B3), vitamina A ili retinola te vitamina E.

Lakše hidratantne kreme

Nakon zime i hladnog zraka koji uvijek predstavlja izazovan period za kožu, proljeće i toplo vrijeme dobri su za male promjene u njezi kože. Dosadašnje bogate i jako hranjive hidratantne kreme možete zamijeniti onima s nešto lakšim formulama koje će omogućiti koži da diše. 'Ako imate problem suhe kože, za toplije mjesece odaberite lakše hidratantne kreme ili odaberite lagani hijaluronski serum koji ćete nanijeti prije kreme sa SPF faktorom,' kaže dr. Craythorne navodeći kako je tijekom toplih mjeseci također važno koristiti hidratantnu kremu, no one s lakšom formulom dat će koži znatno ljepši izgled.

Proizvodi za čišćenje kože

Vrlo vjerojatno već koristite ujutro i navečer sredstvo za čišćenje lica kako biste kožu održali zdravom. No, tijekom ljetnih mjeseci redovito i pomno čišćenje kože još je važnije zbog redovito nanošenja kreme za sunčanje koju navečer treba dobro isprati. 'Ljeti je važnije pobrinuti se za učinkovito čišćenje kože prije spavanja jer nakupine šminke, zaštitne kreme te svakodnevna prljavština mogu začepiti pore preko noći, kaže Antonia Knox, voditeljica brenda Aurelia London. Knox preporučuje da se odlučite za kremu ili balzam te da ga nakon nanošenja s lica uklonite ručnikom od muslina te istim potezom koži pružite nježni piling i uklonite mrtve stanice kože.

Piling

Stručnjaci preporučuju redovit piling kože tijekom ljetnih mjeseci, te navode kako je upravo on ključan korak u svakodnevnoj njezini kože. 'Uklanjanje mrtvih stanica kože, te detaljno skidanje prljavštine i onečišćenja okoliša koji dolaze s boravkom na otvorenom korisno je za sprečavanje nastanka prištića i drugih nepravilnosti.

Za kraj, stručnjaci napominju kako se jaki antioksidansi poput retinola te pilinzi mogu koristiti tijekom cijelog ljeta, no uz dodatni oprez. Naime, ti proizvodi imaju tendenciju stanjivanja rožnatog sloja kože koji se nalazi na površini epiderme, pa je izuzetno bitno odabrati dobru kremu za sunčanje koja pruža kvalitetnu zaštitu.