NEGATIVNI ČIMBENICI

Zbog ovoga je sperma loše kvalitete

29.01.2014 u 07:58

Bionic
Reading

Iako muškarci proizvode milijune spermija dnevno, brojni vanjski faktori mogu značajno utjecati na zdravlje 'plivača'. Osim toga, spermijima je potrebno čak 75 dana kako bi sazreli, stoga je vrlo bitno pripaziti da ih se ne bi oštetilo i tako negativno utjecalo na plodnost

Kada se radi o začeću djeteta, cijeli je niz stvari koje mogu poći u krivom smjeru. Prema stručnjacima, kod otprilike jednog od deset parova koji imaju problema s neplodnošću procijenjeno je da muški čimbenici pridonose u čak 30 posto slučajeva nemogućnosti začeća. Slijede iznenađujući čimbenici koji mogu utjecati na muškarčevu spermu.

Pregrijavanje

Testisi ne mogu pravilno funkcionirati ako nemaju nižu temperaturu od ostataka tijela. Srećom, anatomija muškaraca dizajnirana je na način da se stvori razlika između temperature zraka i temperature testisa. Ako temperatura testisa prijeđe 36,6 stupnjeva, proizvodnja spermija prestaje, tvrdi stručnjak za plodnost Hal Danzer, a kada je proizvodnja spermija prekinuta, to može imati negativan utjecaj i po nekoliko mjeseci, piše health.com

Vruće kupke

Postoji zrnce istine u mitu da vruće kupke sprečavaju trudnoću. Naime kombinacija topline i vlage nije dobra za testise, pokazala je studija iz 2007. godine, a čak trideset minuta u jacuzziju ili vrućoj kupki može privremeno smanjiti proizvodnju spermija. Stručnjaci kažu da negativan učinak topline i vlage može iznenađujuće dugo utjecati na spermu, a budući da spermijima treba dulje vremena da sazriju, bilo kakve intervencije koje bi smanjile izloženost obično traju tri, šest, pa do devet mjeseci da bi se pokazali rezultati.

Groznica

'Kada doznam da muškarac nije prakticirao vruće kupke i da nije nosio biciklističke hlačice, a analiza sjemena se pokazala urednom, moje prvo pitanje je: 'Jeste li bili bolesni prije tri mjeseca?'', kaže Kurt Wharton, specijalist za neplodnost. Visoka temperatura može imati isti učinak kao i kombinacija topline i vlage, a ovisno o više čimbenika, koncentracija spermija može se smanjiti i do 35 posto nakon groznice.

Donje rublje

Bokserice su bolji izbor od gaćica ako je broj spermija na niskoj razini. Međutim ako je njihov broj na normalnoj razini, svejedno je što nosite, ali je nošenje uskih biciklističkih hlačica dulje vrijeme loša ideja. Naime što je donje rublje uže (kao i odjeća), to su lošiji uvjeti za proizvodnju spermija.

Proširene vene

Oko 15 posto muškaraca ima proširene vene na skrotumu, obično na lijevom testisu. Kada muškarac ima mali broj spermija, liječnici mogu preporučiti uklanjanje proširenih vena. Iako to još nije do kraja razjašnjeno, i varikokela može ometati proizvodnju spermija prekidajući dotok krvi, pregrijavanjem skrotuma ili začepljenjem vena koje opskrbljuju testise. Vrlo je mali broj dokaza za to da se plodnost povećava nakon liječenja varikokele, ali neki liječnici smatraju da može poboljšati kvalitetu sperme.

Pretilost

'Pretilost je povezana s povećanom proizvodnjom ženskih hormona (estrogena), smanjenim brojem spermija, seksualnom disfunkcijom i neplodnošću', kaže liječnik Daniel A. Potter iz reproduktivnog centra u Kaliforniji. Usporedba pretilih osoba i osoba normalne težine pokazala je da pretili plodni muškarci imaju smanjenu funkciju testisa i značajno niži broj spermija, pokazala je studija Svjetske zdravstvene organizacije iz 2009. godine. Studija iz 2009. godine pokazala je da, iako pretilost smanjuje broj spermija, samo ekstremne razine pretilosti mogu negativno utjecati na muški reproduktivni potencijal.

Nezdrav način života

'Cigarete, alkohol i marihuana mogu utjecati na seksualnu funkciju', kaže doktor Potter te dodaje kako svojim pacijentima savjetuje izbjegavanje svega toga ukoliko žele dijete. Pretjerana konzumacija alkohola negativno utječe na kvalitetu i proizvodnju sperme dok pušenje šteti pokretljivosti spermija, pokazala je studija iz 2010. godine. Osim što ih usporava, druge studije pokazuju da pušenje može oštetiti DNK spermija i povećati erektilnu disfunkciju.