gomilanje troškova

Zbog ovih navika mjesečni računi sve su veći, a evo što sve pogrešno radite

06.10.2023 u 19:25

Bionic
Reading

Ostavljate li i vi punjače u utičnici ili zaboravite ugasiti svjetlo u prostorijama u kojima ne boravite? Ili pak često uživate u dugim kupkama? Prisjetili smo se korisnih savjeta uz pomoću kojih će u vašem kućnom budžetu ostati više novca

Ekonomsku krizu, praćenu stalnim rastom cijena, ali i inflacijom, kojoj je, sudeći po svemu, teško stati na kraj, osjećaju svi, pa je svaki koristan savjet pomoću kojeg možemo uštedjeti pokoji euro u kućnom proračunu itekako dobrodošao.

Dakako, promjenama nekih sitnih navika, koje nerijetko niti ne primjećujemo, a koje nam stvaraju dodatne troškove, možemo uštedjeti novac, što je u ova krizna vremena, složit će se svi, vrlo bitno.

Što se događa kad ostavimo punjač mobitela u utičnici?

Stručnjaci procjenjuju da bi se čak 23 posto potrošnje električne energije moglo pripisati onome što se naziva 'vampirskim uređajima' - a to su uglavnom punjači ostavljeni u utičnici ili aparati u stanju pripravnosti, poput onih za mobitel ili tablet. Hi-Fi uređaji, televizori, set-top box uređaji i konzole za igre u stanju pripravnosti koriste energiju – i što je aparat stariji, to je veće opterećenje u stanju pripravnosti. Međutim to se odnosi i na punjače poput onih za električne četkice za zube, brijače.... Osim uštede energije, njihovo isključenje produžit će vijek trajanja baterije.

Što je jeftinije - električna ili plinska ploča za kuhanje?

Stručnjaci smatraju da je to u ovom trenutku ipak plin, jer mu je jedinična cijena daleko manja od jedinične cijene električne energije. To se djelomično kompenzira ako imate indukcijsku ploču za kuhanje. Ako želite smanjiti emisije ugljika, razmislite o korištenju električne ili indukcijske ploče za kuhanje umjesto plina. Indukcijske ploče za kuhanje obično su energetski najučinkovitije jer se ne troši energija na zagrijavanje prostora oko posude. Što god upotrijebili, potrošnja električne energije može se smanjiti pažljivim odabirom. Upotrijebite odgovarajuću veličinu posude za ono što kuhate i napunite je s dovoljno vode. Postavljanje poklopca uštedjet će energiju i smanjiti kondenzaciju u kuhinji. Ako pak podgrijavate hranu, mikrovalne pećnice su učinkovitije od električnih i plinskih pećnica. Mikrovalna pećnica će vjerojatno trošiti najmanje energije, ali plinska ploča za kuhanje može biti jeftinija.

Može li se odjeća dobro oprati i na temperaturi ispod 40°C?

Da! Suvremeni deterdženti nove generacije učinkovito djeluju na nižim temperaturama. I samo pomicanje na 30°C učinit će veliku razliku u troškovima rada perilice, pa će se tako smanjiti potrebna energija i za 40 posto! Kako biste izbjegli korištenje sušilice (i dodatno smanjili potrošnju električne energije), odjeću dobro iscijedite i rastresite prije nego je osušite kako bi imala što manje nabora za kasnije peglanje.

Je li bolje držati stalnu istu temperaturu u domu ili ne?

Uvijek ćete uštedjeti novac isključivanjem grijanja kada vam ne treba. Za zagrijavanje će biti potrebna dodatna energija kada ga ponovno uključite, ali to će uvijek biti manje od energije potrošene pokretanjem grijanja kada ga ne trebate. Općenito je ekonomičnije isključiti sustav grijanja kada vam nije toliko potreban noću ili tijekom dana kad su ukućani u školi ili na poslu.

Ima li uvijek smisla gasiti svjetla kad izađete iz sobe?

Tradicionalne žarulje i moderna LED svjetla ne zahtijevaju dodatnu energiju za uključivanje, pa ih uvijek trebate isključiti kada ih ne koristite ili kada napuštate sobu. Osim toga, LED diode toliko su energetski učinkovite da neće biti velike razlike na vašim računima ako ih ostavite uključene pet minuta kada izađete iz sobe, ali se ipak savjetuje da ih se isključi. Ako još uvijek imate tradicionalne žarulje, prebacivanje na LED diode rezultirat će uštedom energije od 69 posto, kažu stručnjaci.

Kakvu ulogu igraju izolacija i prozori?

Dakako, najbolji način za održavanje ugodne temperature u domu je ulaganje u izolaciju stropa, podova i zidova. Smanjujući račune za energiju cijele godine, izolacija će vam pomoći da ostanete ugrijani zimi i rashlađeni ljeti bez preopterećenja klima-uređaja i sustava grijanja. Pripazite i na prozore. Propuštajući toplinu ljeti i hladnoću zimi, neučinkoviti prozori mogu biti jedan od uzroka bacanja novca u vjetar. Poboljšajte učinkovitost ugradnjom dvostrukog stakla ili folije za prozore. Također možete smanjiti problem postavljanjem roleta ili debljih zavjesa.

Trebamo li uvijek gasiti računalo kad ga ne koristimo?

Dobar je savjet da se računalo uvijek isključi kad se ne koristi, no ako ga ipak morate ostaviti uključenog, treba ugasiti monitor jer on troši više od 50 posto energije čitavog sustava.

Zašto je dobro kuhati s poklopcem?

Ovo je jednostavan, ali vrlo učinkovit trik u svakodnevnom životu za uštedu energije jer poklopcem osiguravate značajno smanjenje vremena kuhanja. Također, uvijek prilagodite veličinu posuđa količini hrane koju kuhate. Ako pripremate manje količine hrane u velikoj posudi, automatski ste u zoni veće potrošnje energije. Ako pak koristite pećnicu, nakon pečenja ne zaboravite ostaviti malo otvorena vrata kako biste zagrijali prostor tijekom zime.

Što je ekonomičnije - kupati se ili tuširati?

Točan odgovor je kratak tuš. Prosječna kupka zahtijeva oko 90 litara vode, podijeljeno između 60 litara tople i 20 do 30 litara hladne vode. Uobičajena termostatska miješalica za tuš ispušta oko devet litara u minuti, što zahtijeva oko šest litara tople i tri litre hladne vode. Dakle, pod uvjetom da se istuširate za manje od 10 minuta, tuširanje će biti ekonomičnije.

Je li jeftinije kuhati vodu za tjesteninu u kuhalu za vodu ili u posudi na štednjaku?

Hm, ovo je doista pitanje od milijun dolara. Stručnjaci kažu da je kuhalo učinkovitije od štednjaka za zagrijavanje vode jer se zagrijava iznutra, dok se posuda zagrijava izvana i prvo se ona treba zagrijati. Kuhalo će brže prokuhati vodu i potrošiti manje jedinica energije. No dok plinske ploče za kuhanje traju puno dulje i troše do tri puta više energije u jedinicama, neki smatraju da je plin jeftiniji od struje i da je ipak malo jeftinije kuhati vodu na plinskoj ploči nego koristiti kuhalo za vodu. A to podrazumijeva da kuhate samo potrebnu količinu, pri tome koristite poklopac i isključite ploču za kuhanje čim zavri.

Jesu li zavjese baš nužne u domu?

Zavjese ne moraju biti samo efektna dekoracija, već mogu igrati značajnu ulogu u regulaciji temperature doma i uštedi na troškovima grijanja. Iskoristite Sunčeve zrake i razmaknite zavjese na prozorima okrenutim jugu tijekom dana kako biste omogućili prirodnoj svjetlosti da grije vaš dom. Sunčeva svjetlost je besplatna i može pružiti znatnu količinu topline. A noću navucite zavjese ili spustite rolete kako biste zarobili toplinu unutar prostorije. To pomaže zadržati toplinu stvorenu tijekom dana i smanjuje potrebu za dodatnim grijanjem. A upravo nam je Sunčeva svjetlost idealna opcija za uštedu i povećanje energetske učinkovitosti te je opcija kućne solarne elektrane nešto čemu se okreće sve veći broj građana.