SEDAM RAZLOGA 'ZA'

Zašto sterilizirati svoju mačku?

04.12.2014 u 12:43

Bionic
Reading

Mnogi vlasnici mačaka steriliziraju, odnosno kastriraju svoje ljubimce nakon što ih udome zbog raznoraznih razloga, no još uvijek je mnogo i onih koji to ne čine. Iz takve odluke mogu proizaći mnogi problemi pa su se u promociju korisnosti sterilizacije i kastracije u svijetu uključile i mnoge humanitarne organizacije koje udomljavanje životinje time i uvjetuju

Naime, mnogi bi problemi bili ublaženi i umanjeni kada bi ljudi bili svjesniji koristi sterilizacije, odnosno kastracije, a stranica Mačkarica donosi sedam najvažnijih razloga za tu odluku.

1. Nekontroliran broj legla na ulici

Prvi i vjerojatno najvažniji razlog jest to da je na svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, prevelik broj neželjenih i odbačenih mačića koji se bore za život na ulici. Milijuni se mačaka svake godine eutanaziraju, a 90 posto tih životinja podobno je za udomljavanje i život u obitelji, no jednostavno nema toliko interesa, nema dovoljno obitelji koji bi svim tim mačkama pružili dom. Jedna nesterilizirana mačka godišnje može na svijet donijeti tri legla s prosječnim brojem četiri do šest mačića. Pa vi računajte...

2. Negativan utjecaj na okoliš

Neželjene mačke koje ne završe uhvaćene i eutanazirane, udomljene ili na 'hranilištima', postaju divlje. Procjenjuje se da se populacija divljih, uličnih mačaka brojčano podudara s populacijom mačaka koje žive u domovima. Divlje mačke mogu biti prijenosnici bolesti, ali i ugroziti populaciju glodavaca i ptica na nekim mjestima te tako imati negativan učinak na okoliš. Ako sterilizirate barem vlastitu mačku, osigurali ste se da barem ona neće pridonijeti tom velikom problemu.

3. Neželjeno ponašanje ženki

Ženke mačke tjeraju se nekoliko puta godišnje. Sterilizacijom tako možete spriječiti nekoliko oblika neželjenog ponašanja, uključujući obilježavanje teritorija, sate žalosnog zavijanja i činjenicu da u to vrijeme, ako ne želite potomstvo, naravno, morate joj ograničiti kretanje.


4. Neželjeno ponašanje mužjaka

I o nekastriranim mužjacima teže je adekvatno se brinuti. Spolno zreli mačori često imaju potrebu obilježiti svoj teritorij, a usto njihov instinkt za parenjem nemoguće je kontrolirati ili obuzdati. Zato se nerijetko dešava da odlutaju i da ih nema danima jer traže ženku koja se tjera. Naravno, tu se može dogoditi da više ni ne pronađu put kući (jer su primarno vođeni nagonom i ne razmišljaju previše o tome gdje se nalaze), a kastracijom taj crni scenarij svakako sprečavate.

5. Zdravstvene prednosti

Naravno, tu je i pitanje zdravlja. Primjerice, ženke koje su sterilizirane prije prvog tjeranja imaju puno manje šanse oboljenja od raka dojke te sigurno neće razviti pyometru, tešku gnojnu upalu maternice koja može uzrokovati smrt. Osim toga, neželjena gravidnost kod već bolesne ili starije mačke također može imati fatalne posljedice. Ni kod mužjaka situacija nije puno drugačija – kastrirani mačori imaju puno manji rizik od ozljede prilikom sukoba oko ženke i manji rizik problema s prostatom.

Ostale razloge i prednosti kastracije i mišljenje veterinara o ovoj temi pročitajte na stranici Mačkarica