vrući trend

Zaboravite na balayage: Svi sada žele glazuru za kosu, a nova tehnika bojenja djeluje vrlo prirodno te se lako održava

26.01.2022 u 14:49

Bionic
Reading

Balayage je jedna od najpopularnijih tehnika za bojenje kose, a njegova vladavina traje već skoro cijelo desetljeće. No, nova godina donosi i neke vrlo uzbudljive trendove po pitanju bojenja kose. Jedan od najvećih je 'hair frosting', tehnika bojenja koja djeluje puno prirodnije te ima sve predispozicije skinuti balayage s trona

Početak nove godine donio je i nove trendove po pitanju bojenja i šišanja kose te oblikovanja frizure. Uz tradicionalno popularni bob, tu je i stepenasto ošišana kosa, a ova sezona donosi i 'francuski sjaj', moderni pristup ombre izgledu, koji obećava transformaciju dosadne, suhe kose. Luksuzna smeđa zaludila je pak slavne ljepotice. No, tu je još jedan trend bojenja kose kojem rapidno raste popularnost te je sve traženiji u salonima diljem svijeta, prema svemu sudeći na dobrom je putu zasjeniti jednu, do sada, najtraženiju tehniku bojanja, balayage.

Kreirana od strane Stuarta Marsha, nagrađivanog voditelja za boje u londonskom Taylor Taylor, tehnika za bojanja kose nazvana glazura za kosu odnosno hair frosting ne bi se smjela miješati s posvijetljenim vrhovima kose kakve su furali pripadnici boy bendova 90-ih. Ova tehnika bojenja kose uključuje posvjetljivanje pramenova kose na način da imitira zaleđeni uzorak kakav snijeh ostavlja zimi na drveću.

Ovaj uzbudljiv izgled postiže se izbjeljivanjem pojedinih pramenova kose hladnom nijansom plave, od korijena do vrhova, dok se susjedni tamniji pramenovi ostavljaju netaknuti. Pomalo komplicirana tehnika stvara raznobojne vrhove koji suprotstavljaju svijetle i tamne pramenovi, što, kako kažu stručnjaci, kreira efekt 'soli i papra'. Posvijetljeni pramenovi vrlo nježno padaju među tamnije, baš kao što se mraz zadržava na drveću, a od otuda i izraz 'glazura za kosu', odnosno hair frosting.

Jedan od savršenih primjera ove tehnike bojenja je nova frizura Hailey Bieber. Njezina uglavnom smeđa kosa izgleda kao okupana suncem, a vrlo tanki, posvijetljeni pramenovi s prednje strane efektno uokviruju lice i oblikuju frizuru. 'Ako su izbijeljeni pramenovi koncentrirani na prednjem dijelu glave, tada uokviruju lice i stvaraju kontrast', objašnjava Stuart.

  • +4
Hailey Bieber Izvor: Profimedia / Autor: Bellocqimages/Bauergriffin.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Halle Berry je još jedna slavna ljepotica koja je pokleknula pred ovim trendom bojenja kose, a glazura za kosu u njenom slučaju uključuje nekoliko plavih pramenova rasutih po njezinoj smeđoj kosi. Zahvaljujući koloristkinji Tracey Cunningham, ova trendi tehnika bojanja kose stvara sjaj na njezinoj kosi. Zatim tu su Sofia Richie, Suki Waterhouse i Sarah Paulson, koje su sve ove godine također zablistale s posvijetljenim pramenovima.

Po čemu se glazura za kosu razlikuje od tradicionalnih pramenova ili balayagea?

Balayage je vjerojatno jedan od najvećih trendova bojanja kose u posljednjih deset godina, a između balayagea i glazure za kosu postoji velika razlika. 'Iako su balayage, klasični pramenovi na foliju i glazura uza kosu sve vrste tehnika posvjetljivanja kose koje ne uključuju bojanje svakog pramena kose istom bojom, glazura za kosu daje prigušeniji, suptilniji učinak,' kaže Stuart.

I dok se kod balayagea kosa posvjetljuje u većim dijelovima, kod frostinga se koriste mali pramenovi. Također je razlika u boji – kod frostinga se obično koriste mali, hladno-plave tonove za kontrast tamnijoj osnovnoj boji, dok se kod balayagea koriste toplije, kremaste nijanse. Frosting kreira mekan, višedimenzionalni izgled, a velika je prednost što se vrlo lako održava. Prema riječima stručnjaka za kosu frosting je sjajan izbor za one koji žele efektnu boju kose koja se lako održava.

Glazura za kosu savršen je izbor za sve tipove i teksture kose, pod uvjetom da provodite kvalitetnu svakodnevnu njegu kose. Ova tehnika bojenja može se koristiti na kosi bilo koje teksture, uključujući kovrčavu i valovitu kosu. No, treba imati na umu kako je izbjeljena kosa sklona postati suha i lomljiva. 'U prva tri tjedna nakon izbjeljivanja, pokušajte rjeđe prati kosu kako ne biste skidali njezina prirodna ulja. Također izbjegavajte oblikovanje kose toplinom, a hidratizirajte je regeneratorima sa snažnim učinkom.