EVO MALIH SAVJETA

Vječita dilema: S čime čistiti drvene površine u domu, a da ih pritom ne oštetimo

09.04.2022 u 12:19

Bionic
Reading

U svojim smo domovima okruženi s mnogo drvenih površina. Dok smo za neke apsolutno sigurni da im voda i razna sredstva neće naštetiti, postoje i one vrste drvenog namještaja kod kojih je bolje pripaziti

Drvene površine svuda su oko nas pa je njihovo čišćenje gotovo svakodnevni zadatak. Bilo da je riječ o kuhinji, dnevnoj sobi, kupaonici ili spavaonici, naići ćete na neku vrstu drvenog namještaja. Drvene površine nisu jednake kao i ostale površine koje nalazimo u domaćinstvu pa njihovo čišćenje zahtijeva sasvim drugačiji tretman i metodu od plastike ili keramike.

Budući da je drvo znatno osjetljivije, treba pripaziti koja sredstva koristimo da ga ne bi oštetili. Opet postoji obojeno drvo, lakirano drvo, iverica, čisto drvo, laminat kao i drvene površine premazane voskom. Sve to zbunjuje pa vam ukratko donosimo savjete koju površinu kako očistiti.

Kod obojenog drveta koje ima debeli premaz boje nema bojazni te se može koristiti voda ili sredstva za čišćenje drveta. Kod čistog drva priča je drugačija, ono ne podnosi dobro vodu te je bolje usisati tu vrstu namještaja i tek je lagano prebrisati sredstvom za drvene površine, u vrlo maloj količini. Iverica je najčešće obložena plastikom na gornjem sloju pa se vrlo lako može očistiti univerzalnim sredstvom za čišćenje, ali lakirano drvo najbolje je brisati samo suhom krpom. One pak površine koje su premazane voskom možete bez problema prebrisati mokrom krpom, ali i odmah posušiti.

Drveni namještaj u kombinaciji s tekstilom prvo usisajte i to koristeći četku za usisavanje kako ne biste izgrebali namještaj. Potom probajte s deterdžentom. U malo mlake vode stavite nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa. Kada očistite sve drvene dijelove, odmah ih posušite suhom krpom.

Kod laminatnih i perketnih podova čišćenje treba prilagoditi jer i sami dobro znate da na laminat i parket nikada ne stavljajte sjajila i razne voskove za drvene površine. Ukoliko to napravite, podovi će se jako klizati.

Nakon usisavanja laminat ili parket prebrišite vlažnom krpom ili eventualno krpom koju ste močili u vodu s nekoliko kapi običnog deterdženta za posuđe. Krpu dobro ocijedite jer ne smije biti previše mokra.