BEAUTY SAVJETI

[VIDEO] Kombucha je odlična za kožu, a osim čaja možete napraviti i masku

25.01.2021 u 17:28

Bionic
Reading

Fermentirana verzija zašećerenog crnog ili zelenog čaja, poznatija kao kombucha čaj, blagotvorno djeluje na kožu, ali ako vam se ne sviđa kiselkasti gazirani okus, postoji način da iskoristite blagodati kombuche

Glavni sastojak kombuche su vitamini B2, B6 i B12 koje čestonalazimo u proizivodima za njegu kože.

Čaj je sa svojim antioksidativnim svojstvima izvrstan za kožu. I fermentirana verzija nudi iste blagodati zelenog ili crnog čaja, čineći kožu svijetlom i poboljšavajući joj čistoću i teksturu.

Kombucha čaj, obzirom da se konzumira u tekućem obliku, hidratizira kožu pa joj se povećava elastičnost i smanjuju bore.

Zbog niskog pH kombuche, a posebno octa od kombuche (duža fermetacija oko 30 dana), ona je poput krastavca prirodni astringent, što znači da skuplja pore i prodire u tkivo i lomi pigmente te na taj način sprečava staranje vrećica i tamnih kolutova ispod očiju. Osim toga, djeluje poput blagog pilinga lica, uklanjajući mrtve stanice kože i čineći je mekšom. Iako nema znanstvenih dokaza, kombucha može pomoći i u borbi s aknama.

No, ako vam gazirani kiselkasti okus kombuche ne odgovara, možete je primjeniti i direktno na koži.

Jednostavna maska za lice

Masku napravit od kombucha kulture ('gljiva' koja se formira nakon fermentacije) i fermentiranog čaja kombuche. Ovisno o veličini kulture, stavite od jedne četvrtine do pola šalice čaja, tako da dobijete pastu. Sastojke blendajte dok ne dobijete glatku pastu. Možete dodati i sirovo jaje ili bademovo ulje koji djeluju kao vezivo.

Nanesite na lice i ostvite da djeluje 5 do 15 minuta i isperite. Pasta ima malo grublju teksturu i ne nanosi se ravnomjerno, a najbolje je s maskom na licu ležati.

Po želji možete dodati i aloe veru, ulje vitamina E i par kapi esencijalnog ulja za miris. Isprobavajte dok ne nađete svoj savršeni recept.

Cijela kultura kombuche na licu

Iako ne izgleda nimalo privlačno, na lice možete staviti i cijelu kulturu kombuche, što će pojačati cirkulaciju u licu, što pogoduje obnavljanju stanica kože.

pH će stvoriti blagi kiseli piling koji uklanja stanice mrtve kože, a celulozna struktura pomoći će u popunjavanju bora.

Pri ruci zbog curenja imajte spreman ručnik, a kako vam kombucha kultura ne bi skliznula s lica, najbolje legnite.

Ovu kulturu čuvajte u zasebnoj staklenki samo za njegu lica, ili je nakon upotrebe odložite u kompost. Kulturu koju ste stavljali na lice nikako ne smijete koristiti za fermentaciju novog čaja.