MORATE ISPROBATI

Uz ovaj genijalan trik s TikToka dobit ćete žumanjak mekan kao u jaju na oko, u savršeno pečenom bjelanjku

22.09.2020 u 10:33

Bionic
Reading

Jaja su bogat izvor hranjivih tvari, a mnogima je najomiljeniji način pripreme jaje na oko. Priprema ukusnog obroka s vrelom masnoćom ne polazi svima za rukom, ali TikTok i za njih ima spasonosno rješenje koje će se sigurno svidjeti i onima koji su vještinu pripreme jaja na oko doveli do savršenstva

Polijevanje jaja vrućim uljem ili maslacem kako bi se ravnomjerno ispekao bjelanjak, a žumanjak pri tome ostao mekan, nije uvijek jednostavan zadatak.

Naginjanjem tave kako bi prikupili vruće masnoće za prelijevanje nerijetko završi borbom s jajima koja skliznu u tu masnoću, a posljedice te borbe ostaju vidljive i na štednjaku.

Željeni rezultat često izostane pa umjesto ravnomjerno pečenog bjelanjka dobijemo zagoreni dio na dnu tave sa sluzavim pokrovom preko svrdnutog žumanjka.

Uz jednostavan trik s TikToka možete dobiti zdraviju varijantu jaja na oko s manje masnoće i ravnomjerno pečen bjelanjak sa savršeno mekanim i tekućim žumanjkom.

U triku koji je na TikToku podijelio korisnik @sunnycusine, za početak je potrebno odvojiti bjelanjak od žumanjka, što je možda i najzahtjevniji dio ovakvog načina pripreme jaja.

Bjelanjak istresite u zagrijani wok, kojega po potrebi možete zamastiti s malo ulja ili maslaca, i kružnim pokretima ravnomjerno rasporedite u tanki sloj po dnu i bočnim stranicama woka. U središte tankog sloja nalik palačinki istresite žumanjak, pazeći da se ne razlije.

Tanki sloj pečenog bjelanjka potom odgulite s woka i u njega doslovno zapakirajte žumanjak. 'Omotnicu' ostavite još kratko na tavi pa okrenite kako bi se jaje ravnomjerno ispeklo s obje strane.

Originalni post je od početka rujna pogledalo gotovo četiri milijuna korisnika, a zahvaljujući korisniku koji ga je podijelio na Twitteru, pogledalo ga je još 5,5 milijuna ljudi. Najveća zamjerka upućena je zbog sitnog propusta – ne prikazivanja kako izgleda unutrašnjost ovako pečenog jaja, što je ispravljeno novim produljenim postom koji uključuje i rez nožem.

Jedna korisnica koja je isprobala trik savjetuje da bjelanjak ostavite nešto duže da se peče, jer ga je tako lakše omotati oko žumanjka.