'nezaobilazna destinacija'

Ugledni Times po jednom je kriteriju Zadar proglasio ravnopravnim Parizu i Riju

21.06.2023 u 19:45

Bionic
Reading

New York Times uvrstio je Zadar među sedam gradova čije znamenitosti vrijedi istražiti dojmljivim pješačkim turama

Ugledni New York Times napravio je reportažu o sedam najdojmljivijih šetnji gradova diljem svijeta te istaknuo Zadar kao jednu od nezaobilaznih destinacija.

'Šetnja koja je nešto dulja od tri kilometra vodi vas oko zadarskog Starog grada na putovanje kroz gotovo sve faze hrvatske povijesti. I to je duga povijest, koja datira iz 9. st. pr. Kr., kada su Liburni prvi naselili ovaj poluotočni dio zemlje na spektakularnoj dalmatinskoj obali Hrvatske', započinje New York Times opis šetnje Zadrom i nastavlja:

Najljepše plaže u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell; montaža Neven Bučević

'Započnite svoju šetnju na sjeverozapadnom djelu poluotoka kod Morskih orgulja: niza od 35 cijevi raspoređenih ispod 70 metara dugog dijela gradske šetnice uz more, poznate kao Riva. Nagrađene Europskom nagradom za urbani javni prostor 2006., Morske orgulje sviraju prekrasne neskladne melodije dok Jadran zapljuskuje kamen i gura zrak kroz cijevi ispod sebe — pretvarajući šetnicu u nevidljivi, eterični orkestar.'

Nakon plimnog koncerta, svojim čitateljima savjetuju razgled instalacije 'Pozdrav suncu' i oko sjeveroistočnog ugla Starog grada.

'Nastavite prema jugoistoku, hodajući uz zidine okrenute prema zadarskoj luci , izgrađene i ojačane između 12. i 17. stoljeća kao dio obrambene mreže Mletačke Republike na Jadranu', piše New York Times pa savjetuje šetnju do Gradskog mosta i Novih vrata te ulazak u Stari grad i obilazak Narodnog trga.

'Glavni gradski trg prepun je kafića i mjesto je okupljanja, a an njegovom zapadnom kraju nalazi se ulica lokalno poznata kao Kalelarga, glavna zadarska cesta otkako su Rimljani postavili mrežu u 1.st.pr.Kr.'

Slijedi obilazak crkve sv. Šimuna i Trga Petra Zoranića te Trga Pet bunara, a potom do Parka kraljice Jelene Madijevke. Preporučena tura potom vodi do Kopnenih vrata i šetnje Rivom te završava kod 'Pozdrava suncu'.

Ističu kako vrijedi pojesti neki od lokalnih specijaliteta, kao što je brancin na žaru s pireom od sunčanice i povrćem za 34,51 € te čašu domaćeg bijelog vina pošip za 7 €.

Osim Zadra, kao lokalitete u kojima možete uživati u čarobnoj šetnji centrom grada istaknuli su Pariz, Marakeš, Seul, Sydney, St. Louis i Rio de Janeiro.