Fendi Peekaboo

Trendseterice ovu torbu ne ispuštaju iz ruku i baš ništa je ne može skinuti s trona

07.07.2023 u 21:20

Bionic
Reading

Kultna torbica Peekaboo brenda Fendi napunila je 15 godina. Prema svemu sudeći, popularnost joj ne jenjava

Ove godine torbica Peekaboo, djelo poznate modne kuće Fendi, slavi 15. rođendan i nikada nije bila češći modni dodatak u rukama zaljubljenica u modu.

Htjeli to mnogi priznati ili ne, činjenica je da Talijani, kada su u pitanju torbice, to ipak rade najbolje. A Fendijeva torbica Peekaboo slavi 15. godina i predstavlja klasiku koja, dokazano, baš nikad ne izlazi iz mode.

Zasluge za it torbu, najunosniji modni izum u posljednjih 25 godina, u ovom slučaju pripadaju isključivo Silviji Venturini Fendi, umjetničkoj direktorici modnih dodataka, muške i dječje odjeće u stoljetnom luksuznom carstvu njezine obitelji, a koja je promijenila industriju uvođenjem torbe Baguette 1997. i, kasnije, Peekabooa 2008. Taj drugi hit prepoznatljiv je po svom minimalističkom trapezoidnom obliku i ove godine navršava blistavih 15 godina. Prigodno, Silvia Venturini Fendi obilježava tu obljetnicu tkanim izgledom kultne torbice pokazujući zanatske sposobnosti koje su sinonim za legendarnu rimsku modnu kuću.

Tijekom godina ovaj statusni simbol što ga obožavaju brojni slavni, a njih cijena po pitanju modnih komada koji im se sviđaju uopće ne zanima, od Serene van der Woodsen do Meghan Markle, poprimio je mnoge oblike. Prošlog proljeća filmski redatelj Luca Guadagnino stavio je Peekaboo u krupni plan u kratkom promo filmu kojim je obilježeno lansiranje mikro i mini modela ove torbice. Kasnije ju je pak austrijski umjetnik Lukas Gschwandtner na sajmu Design Miami pretvorio u predmet koji podsjeća na relikt antike.

  • +31
Poznati na Fendijevoj reviji jesen/zima 2024. Izvor: Profimedia / Autor: Tom Nicholson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Postoji savršena torbica Peekaboo za svakoga

Kada se Peekaboo prvi put pojavio na modnoj pisti, jako brzo postao je sljedeća torba koju svi žele imati. U to je vrijeme stvaranje it torbice bio glavni cilj modnih marki, iako su takvi modeli često dolazili s kratkim životnim vijekom. Sljedeća must-have torba brzo bi naslijedila prethodnicu u it-bag popularnosti, a torba za kojom ste nekoć žudjeli ubrzo bi postala nevažna.

Godine 2008. stvorila je toliko dobru torbu da joj je bio suđen svjetski uspjeh: bio je to Peekaboo. Bit torbe krije se u samom njezinim nazivu (igra skrivača). Namijenjena za nošenje u ruci, ima neobičan otvor koji otkriva njezinu unutrašnjost. Ostale kreacije proizašle iz vizije Venturini Fendi čine torbe Spy, B Fendi, Silvana i, naravno, Baguette.

I dok je Baguette blještav kulturni fenomen koji je dobio svoju priču u seriji i dolazi u kolekcionarskim verzijama, poput luksuznih Beanie Babies, Peekaboo je oduvijek bio suprotnost - diskretna i klasična torba.

Ove godine Fendijev Peekaboo slavi 15. obljetnicu. Većina torbi, čak i one najpopularnije, nikada ne postignu status ikone, a kamoli da dosegnu ovu prekretnicu. Peekaboo je stoga postigao jedinstven uspjeh izbjegavši nemilost ljubitelja torbi širom svijeta.

Peekaboo je diskretan, klasičan i bezvremenski. S vremenom je Fendi uveo male, ali zamjetne izmjene i nove izvedbe, koje su označile taj model kao svojevrstan temelj u svijetu dizajnerskih torbica. Najznačajnije je to da je Peekaboo dokazao svoju postojanost jer je i danas jedna od najprepoznatljivijih i najomiljenijih torbi.

Što ovu torbu čini tako sjajnom? Ukratko, puno stvari. Prvo, svestrani dizajn odgovara svačijem osobnom životu i stilu, a sada dolazi u više od tisuću kombinacija, koje se razlikuju u materijalima, bojama i dodacima. U početku je Peekaboo predstavljen u jednoj veličini. Sada postoje tri verzije u tri veličine, što omogućuje da baš svatko pronađe svoju savršenu torbicu.

Peekaboo jednako dobro izgleda kao dio poslovnog looka ili pak kao torbica za izlazak - funkcionira kao radna torba ili za svakodnevnu upotrebu ili pak za izlazak.

Peekaboo dolazi u klasičnoj izvedbi koja je i najpopularnija, a brend ju je nazvao Iconic. Kasnije je Fendi je proširio ponudu predstavljajući Peekaboo X-Lite, lakšu verziju s manje detalja, te Peekaboo Iconic Essentially, još minimalniju verziju. Uz to, Peekaboo Iconic, X-Lite i Essentially dostupni su u širokom rasponu veličina i boja.