vječni komad

Traper jakne modni su trend već 140 godina, a ovako se nose ovog proljeća

17.02.2023 u 14:05

Bionic
Reading

Osmišljena 1880-ih kao kao robusna radna odjeća za rudare, kauboje i željezničare, traper jakna postala je glavni predmet u modnom svijetu. Ovo je klasik među prijelaznim jaknama, a zahvaljujući bezvremenskom šarmu i izdržljivoj tkanini osigurava ležeran izgled dugi niz godina

Traper jakna, koju je izumio osnivač Levi'sa, Levi Strauss, od funkcionalnog odjevnog komada napredovala je do modnog hita 20. stoljeća. Zvijezde poput Elvisa Presleya, Jamesa Deana i Marlona Branda brzo su otkrile ležerne Levi's jakne, koje su se isprva plasirale u sklopu western kolekcije kao svakodnevni modni komad, te ih učinile nezaobilaznim modnim trendom. Tijekom godina, traper jakna postala je simbolom američkog tinejdžerskog stila, a londonska punk scena 70-ih ju je prilagodila vlastitim modnom izričaju (izvezena gumbima i zakrpama).

U 90-ima je traper jakna dospjela na modnu pistu zahvaljujući street style brendovima kao što su Calvin Klein i Diesel i konačno se etablirala kao modni klasik kakvog danas poznajemo. Čak ni u proljeće 2023. modni znalci i stručnjaci se ne mogu zasititi traper jakni.

Ovako nosimo modni trend traper jakni u proljeće 2023.

  • +7
Traper jakne Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Modeli s printom

Bilo da je riječ o hlačama ili jaknama,poznato je da traper tkanine imaju jednobojan izgled, a nijanse variraju od svijetlih do tamnih, jednostavnih do neobičnih. No, to bi se trebalo promijeniti ovog proljeća jer su traper jakne sada ukrašene detaljnim printevima i to klasici daje novi i moderni šarm.

Bilo da se radi o apstraktnim grafičkim uzorcima, patchwork dizajnima, cvjetnim uzorcima ili šarama: modni trend za traper jakne s printom sa sobom donosi vintage vibracije i čini traper jaknu prepoznatljivim komadom ovog proljeća. Usput, tako ukrašene traper jakne efektno se mogu kombinirati s odgovarajućim trapericama za dvostruki traper izgled.

Klasični vintage

Klasične traper jakne vintage izgleda vrlo su popularne i među modnim znalcima i ljubiteljima trenodova. Karakterizira ih 'boxy', predimenzionirani kroj, našiveni džepovi, vidljivi šavovi i jednostavne boje u pomalo izblijedjelim nijansama plave.

Dizajni podsjećaju na izvorni izgled traper jakne i stilove koje su nosile ikone poput Elvisa Presleya 1950-ih. U kombinaciji s aktualnim modnim trendovima, traper jakna inspirirana vintage i dalje izgleda vrlo moderno i zajamčeno neće biti 'out'.Trap

Traper košulja u služni traper jakne

U proljeće 2023. klasična traper košulja proslavit će povratak kao modni trend, a ljubitelji trendova neće je nositi samo zakopčanu već će je izravno pretvoriti u zamjenu za traper jaknu.

Jednostavno ostavite košulju otkopčanu i kombinirajte je uz top ili mini haljinu po želji. Razlika u odnosu na normalnu traper jaknu je ta da traper košulje djeluju malo lakše, izgledaju lijepo i ležerno i imaju dulji rub koji labavo prekriva stražnjicu. Svijetloplave boje čine izgled savršenim, no ako volite sofisticirano, možete se odlučiti i za tamne varijante.