pet ključnih koraka

Tako sićušni, a tako moćni po pitanju uništavanja biljaka: Ima li nade kada mravi napadnu vrt?

19.04.2022 u 19:21

Bionic
Reading

Tako sićušni, a tako moćni kada je riječ o 'sijanju' pustoši koje može bespovratnu uništiti vaše biljke. Mravi su vrlo česti nametnici u brojnim vrtovima, a uz pomoć ovih pet jednostavnih trikova vrlo lako ih se možete riješiti ili barem smanjiti njihov broj

Uz svaki vrt dolazi niz nametnika, neki u potpunosti uništavaju usjeve, dok drugi otežavaju biljkama da dosegnu svoj pun potencijal. Jedni od vrlo čestih nametnika koji se u vrtovima javlja u velikom broju s kojima se svaki vrtlar susreo barem jedno su mravi. Gdje god ima zemlje, zasigurno ćete pronaći ova malena stvorenja kako jure okolo, a ponekad i ulaze u vaš dom. Premda neće pojesti biljke, ali mravi mogu oštetiti cvijeće i povrće na druge načine.

Mravinjaci se definiraju kao nakupine različitih materijala, poput zemlje, pijeska, sićušnih stijena ili gline, koji označavaju ulaz ili izlaz iz kolonije mrava. Proces u kojem mravi nose ove podzemne materijale van i stavljaju ih blizu otvora kolonije kreira prepoznatljiv oblik nalik kupoli.

'Tijekom iskopavanja tunela mravi mogu poremetiti korijenje malih biljaka kao što su nove jednogodišnje biljke i sadnice. Veće kolonije, odnosno opsežna mreža podzemnih tunela, može isušiti tlo u blizini korijenskog sustava biljaka, uzrokujući određena oštećenja biljaka,' rekao je Don Gabel, zadužen za zdravlje biljaka u Botaničkom vrtu New Yorka, za marthastewart.com

Budući da velike kolonije zahvaćaju i veći dio tla, rješavanja mrava ponekad može biti popriličan pothvat i izazov. Obzirom da tuneli kolonija mogu biti poprilično duboki korištenje bilo kojeg sredstva za tu namjenu ne može jamčiti uspjeh jer ne možete sa sigurnošću znati da ste prodrijeli onoliko duboko u tunele koliko je potrebno. Osim toga, prema riječima Dona Gabela, neka sredstva nisu izravni uništavači već često samo pružaju djelomično ili privremeno olakšanje i moralo bi se primijeniti nekoliko puta tijekom sezone.

S ovim savjetima i trikovima mrava u vrtu se možete riješiti, ili u najmanju ruku, drastični smanjiti njihov broj.

Izbjegavajte mitove bez pokrića

Kućni lijekovi s odlični, no samo kada djeluju, a Gabel upozorava da ne treba vjerovati svemu što se preporučuje. 'Čuo sam za korištenje benzina - to je ludo! To je zagađivač okoliša', ističe on te dodaje: 'Preporučuje se vrela voda, ali to djeluje samo tamo gdje ona može dospjeti. Uz to, vruća voda također može ubiti okolne biljke.'

Začinite svoje tlo

Jalapenos i druge ljute papričice tjeraju mrave, ali ne pokušavajte sami napraviti ovu vrstu repelenata; umjesto toga kupite varijantu eteričnog ulja. Komercijalno proizvedeni repelenti registrirani su za ubijanje insekata i relativno su sigurni za ljude, kućne ljubimce i okoliš, kaže Gabel. Iako koncentrirana eterična ulja poput paprike mogu ubiti insekte, napominje, malo je vjerojatno da bi prosječni vrtlar mogao napraviti dovoljno jako sredstvo da se riješi mrava u svom vrtu. Velika je vjerojatnost je da će ih uznemiriti i natjerati da se kreću po vrtu.

Isprobajte dijatomejsku zemlju

Dijatomejska zemlja je zemlja poznata i kao kremena zemlja, a zapravo se radi o sitnom pijesku napravljenom od silikatne sedimentne stijene koja je nastala taloženjem ostataka dijatomeja. Dijatomeje su mikroskopske jednostanične vodene biljke poznate još i kao alge kremenjašice. Ono po čemu se dijatomejska zemlja razlikuje od svake druge je njena golema moć apsorpcije. Zbog te svoje karakteristike koristi se za filtriranje vode, ulja i raznih kemikalija, a izuzetno je djelotvorna i kao insekticid. Uz to, dijatomjeska zemlja je abrazivna prašina koja upija ulja i masti iz egzoskeleta kukca, uzrokujući njegovo sušenje. Pokušajte kombinirati metodu začinskog eteričnog ulja s ovom.

Promijenite zemlju

Ovo jednostavno rješenje može biti vaš najbolji izbor. Gabel objašnjava da će korištenje teže zemlje, poput glinenog tla, učiniti vaš vrt manje privlačnim mjestom za kolonije mrava. Naime, mravi obično traže rastresita, pješčana tla ili tlo s otvorenom strukturom. Također preferiraju suše tlo i sunčana mjesta. Prema tome, čak i često zalijevanje vrta koje zemlju čini težom, pod uvjetom da vaše biljke to mogu podnijeti učinit će ga manje privlačnim za mrave.

Koristite prirodne repelente

Neke biljke će prirodno će tjerati mrave. Naime, biljke, poput lavande, metvice, ružmarina, timijana i nevena, općenito će otjerati insekte iz vrta. Osim toga, određene životinje, uključujući različite bube i insekte ali i ptice poput vrabaca i carića mogu pomoći u smanjenju mrava u vrtu.