tri načina

Kako se konačno riješiti korova koji uporno raste između spojeva ploča u vrtu?

07.04.2022 u 20:18

Bionic
Reading

Uredna i lijepo dotjerana vrtna staza može doprinijeti izgledu svakog vrta, no neumoljivi i uporni korov posebno voli nicati uz rubove ploča za popločavanje vrta. Ako njegovo širenje ne stavite odmah pod kontrolu, korov će vrlo brzo dominirati vrtom narušavajući njegov izgled. Stoga, bacite se na posao, a evo kako ćete se najlakše riješiti upornih izdanaka u utorima između vrtnih ploča

Korov je zaradio to ne laskav ime upravo iz razloga jer raste na mjestima gdje nije poželjan. Takve biljke vrlo često su jako izdržljive te proizvode mnogo sjemenki koje se lako šire, dobro klijaju i brzo rastu u gotovo svim uvjetima. Upravo ih je zbog toga vrlo teško kontrolirati.

Prilikom popločavanja vrtnih staza nerijetko se prije ploča stavljaj sloj koji služi kao svojevrsna barijera koja sprečava korov da raste ispod ploča. Međutim, to ne zaustavlja korov koji se širi rizomima koji se vrlo lako uvlače ispod rubova ploča. Također ta barijera ne sprečava nicanje korova iz sjemena koje je nanio vjetar.

Kako biste pukotine, rubove i utore u vrtnoj stazi očistili od korova možete birati između nekoliko strategija: prskanje herbicidima, miniranje sadnica bacačem plamena ili ručno uklanjanje korova. Također, nakon uklanjanja korova bilo kojom od ove tri metode, preporučljivo je fuge između ploča ispuniti polimernim pijeskom jer to može drastično i dugoročno smanjiti problem s korovom.

Prskanje herbicidima je brzo i učinkovito, no taj učinak ne traje vječno. Duga je povijest pesticida za koje su proizvođači tvrdili da su sigurni, ali se kasnije pokazalo baš i nisu. Ako želite prskati herbicidima, ali želite prskati rjeđe, razmislite o promjeni onoga što koristite. Na primjer, ako korov prskate sa sredstvom čiji je aktivni sastojak glifosat, imajte na umu da njega biljke upijaju kroz putem lišća i stabljika, pa djeluje samo na biljke koje aktivno rastu. Zbog načina na koji se glifosat apsorbira takve formule nemaju zaostali učinak na sjemenke koje nisu proklijale. Stoga, dokle god ima novih sjemenki i dovoljno vlage, imate ćete novog korova. Stoga je dobra ideja potražiti proizvode imaju sastojke koji sprječavaju klijanje sjemena. No imajte na umu da takva sredstva nije preporučljivo koristiti ako se popločana vrtna staza nalazi iznad zone korijena drveća ili grmlja ili ako otjecanje ide tamo gdje planirate posaditi u narednih godinu dana.

Ako želite izbjeći herbicide, najbolji izbor su bacač plamena i spremnik za propan. No, treba imati na umu kako bacači plamena ne funkcioniraju dobro na velikim korovima s debelim korijenjem no sjajno djeluje na male korove. Kupovinu opreme za spaljivanje korova prilagodite veličini i vrsti površine te savjete potražite u obližnjem vrtnom centru.

Ručno plijevljenje također djeluje, bez ikakve brige o trovanju ljudi, kućnih ljubimaca ili tla, ili utjecaju na klimu spaljivanjem fosilnog goriva. Prilično je lako počupati mladi korov, korijenje i sve ostalo, osobito netom nakon kiše. Međutim, teže će biti iščupati veliki korov s debelim korijenskim korijenom ili nakupine korova koji stvaraju rizome.

No, za koju god se metodu odlučili, nakon uklanjanja korova, razmislite o ispunjavanja fuga mješavinom finog pijeska i polimera – sastojka koji djeluje poput ljepila za brtvljenje praznina između čestica pijeska kako bi spojevi između ploča postali negostoljubivi prema sjemenu korova. Dobra stvar je i da polimer također ostaje blago fleksibilan, tako da se to punilo drži zajedno dok se popločavanje širi i skuplja zajedno s promjenama temperature i vlage ili djelovanja pritiska.