kardiovaskularna oboljenja

Svjetski dan srca 2023: malim koracima do snažnijeg srca

26.09.2023 u 10:49

Bionic
Reading

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca 29. rujna, donosimo korisne savjete za očuvanje zdravlja srca

Srce ima ključnu ulogu u održavanju našeg tijela u pokretu i osigurava da sve funkcije u našem organizmu besprijekorno obavljaju svoj posao. Užurbani tempo i svakodnevni životni izazovi sa sobom nose i rizik od različitih kardiovaskularnih oboljenja.

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su javnozdravstveni problem koji postaje sve učestaliji, a dovoljne su tek male promjene u životnim navikama kako bi se negativni zdravstveni scenarij mogao izbjeći. U nastavku donosimo četiri jednostavna i lako primjenjiva koraka koja svatko od nas može poduzeti već danas za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila.

Promijenite prehrambene navike

Jedan od najvažnijih koraka prema očuvanju zdravlja srca je promjena prehrambenih navika kako bismo pravilno uskladili unos kalorija s našim energetskim potrebama. Svjetska kardiološka federacija ističe važnost zdrave prehrane koja je bogata vitaminima i mineralima, uz dobar omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Preporučuje se izbjegavanje hrane bogate koncentriranim ugljikohidratima i zasićenim mastima, kao i procesuirane hrane koja često sadrži 'skrivenu sol'. Započnite dan s komadom voća, u pripremanju hrane prednost dajte kuhanoj hrani, izbjegavajte zaslađena gazirana pića i redovito pijte vodu.

Svakodnevno se krećite i budite aktivni

Nikako se ne smije zanemariti i tjelesna aktivnost koja je izrazito važna za zdravlje srca. Ako radite uredski posao i veliku većinu vremena provodite ispred računala, živite pretežito sjedilačkim načinom života. Tijekom radnog dana, osigurajte si kratke pauze, prošetajte po uredu, izađite van na svježi zrak i predahnite. Ako ste u mogućnosti, vožnju u javnom prijevozu ili autom, zamijenite vožnjom na biciklu ili hodajte do posla. Istraživanja pokazuju kako je za očuvanje zdravlja srca dovoljno da tri do pet puta tjedno izdvojite po 30 minuta za tjelesnu aktivnost umjerenog tipa. Odaberite aktivnost koja vas zabavlja i opušta, a istovremeno doprinosi očuvanju zdravlja vašega srca.

Prestanite pušiti i smanjite unos alkohola

Prestanak pušenja i umjerenost u konzumaciji alkohola imaju neprocjenjive koristi za zdravlje srca, ali i općenito za cijeli organizam. Pušenje šteti krvnim žilama i povećava rizik od srčanih bolesti. Unutar dvije godine od prestanka pušenja, rizik od koronarne bolesti srca znatno se smanjuje, a nakon 15 godina nepušenja rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti vraća se na razinu rizika u nepušača. Također, poboljšava se cirkulacija, krvni tlak opada, a srce postaje snažnije.

Redovito kontrolirajte svoje zdravstvene brojeve

Redovita kontrola vrijednosti krvnog tlaka, razine kolesterola i glukoze u krvi kao i indeksa tjelesne mase, može vam uvelike pomoći u spoznaji rizika od kardiovaskularnih bolesti. Bolesti srca i moždani udar mogu se izbjeći i u velikoj mjeri spriječiti, pravovremenom reakcijom i uz korištenje medicinskih uređaja za kućnu uporabu.

Povišeni krvni tlak najčešće se otkriva slučajno i uglavnom ga vežemo uz stariju populaciju, no u svrhu prevencije vrlo je korisno krenuti mjeriti svoj krvni tlak već od srednje dobi. OMRON Healthcare tlakomjeri za kućnu uporabu godinama su broj 1 globalni brand, a od 1973. godine prodano je 300 milijuna komada tlakomjera u 110 država diljem svijeta. Omron digitalni tlakomjeri omogućuju mjerenje krvnog tlaka uz najprecizniju tehnologiju i iz udobnosti vlastitog doma. Medikor d.o.o. je ekskluzivni zastupnik OMRON proizvoda za hrvatsko tržište, a mogu se pronaći u većini ljekarni i specijaliziranih drogerija u Hrvatskoj, u Medikor specijaliziranoj prodavaonici te u sklopu Medikor web shopa.

Zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost i kontrola krvnog tlaka recept je za zdravlje i dulji životni vijek. Ne treba čekati pojavu prvih simptoma, dovoljno je prepoznati osobni kardiovaskularni rizik i donijeti zdrave životne odluke za svoje srce već danas. Pridruži se Medikor kampanji #KoristimSrce kojom se obilježava Svjetski dan srca 2023. i potiče na očuvanje zdravlja srca – malim koracima do snažnijeg srca.