OSVAJA IZGLEDOM

Svi ga žele u svojim vrtovima i na balkonima: Ovaj prekrasan i tako jednostavan cvijet postao je pravi hit

30.04.2021 u 12:38

Bionic
Reading

Skromne maragarete ili ivančice postale su jedna od must-have biljaka u modernim vrtovima, točnije njihova verzija u formi stabla koja će svojim žuto-bijelim pupoljcima ukrašavati eksterijer doma do prvih dana jeseni

Pretrage za margaretama ili ivančicama, koje jako sliče tratinčicama nedavno su porasle za 50 posto, dok su pretrage za njihovim divovskim verzijama povećane za 67 posto. Kako se ističe, potražnja za takozvanim Euryops stablom od tratinčica skočila je za vrtoglavih 200 posto, dok se vrtlari s obje strane Atlantika trude prihvatiti ovaj neočekivani trend sezone i zadovoljiti potrebe vlasnika vrtova.

Lako je, međutim, uvidjeti privlačnost ovih procvjetalih struktura jer nude suvremeni izgled luksuzne vikendice s nostalgičnim prizvukom na ljetne dane iz nekih prošlih vremena.

'Stabla tratinčica dočaravaju sreću svojim savršenim pupoljcima u bijeloj i žutoj boji, te nam služe kao podsjetnik na dolazak ljetnih mjeseci', riječi su američke cvjećarke Tracy Tucholski, no ona nije jedina koja se divi ovoj biljci za kojom posljednjih mjeseci vlada veliki interes u svijetu.

'Cvjetno stablo tratinčice poznato kao margarete porijeklom je s Kanarskih otoka i pruža prekrasno izlaganje cvijeća tijekom cijelog ljeta, od početka svibnja pa sve do jeseni.

Ovo nevjerojatno stablo izgleda idealno istaknuto samostalno u vrtovima ili okruženo drugim cvijećem. Par ovih radosnih stabala položeno uz stepenice ili rub terase tijekom ljeta učinit će da vaš eksterijer izgleda posebno. Isto tako, vrlo su laka za održavanje, a u zimskim mjesecima možete ih odložiti u zatvorenu prostoriju sa dovoljno svijetla. Najbolje će uspijevati na suncu i vlažnoj te dobro dreniranoj zemlji', otkriva američka cvjećarka Shilpa Reddy.

Trend stabala od tratinčica, međutim, nimalo ne iznenašuje ako uzmemo u obzir činjenicu da odražava najveći #gardeninspiration trend na Instagramu.

Kako ističe predstavništvo Luxury Rattana, poznate britanske trgovine vrtnim namještajem, ove godine vodeće mjesto u trendu uređenja vrtova čine jarki cvjetovi, poput onih u žutoj i bijeloj boji, koji su prikazani na 40 posto od 200 najpopularnijih slika vrtova na Instagramu.