dodatak prehrani

Kada je najbolje vrijeme za uzimanje cinka?

24.01.2024 u 05:45

Bionic
Reading

Ako pijete više lijekova i suplemenata, može biti teško pratiti kada uzimati svaki od njih i koliko često. Kad je riječ o cinku, poznatom po svojstvima jačanja imuniteta, mnogi se pitaju postoji li optimalno vrijeme za njega. Prije doručka? Za vrijeme obroka? Neposredno prije spavanja? Evo odgovora

Osim izbora odgovarajućeg suplementa, važno je znati najpogodnije vrijeme kada ga popiti. Stručnjaci otkrivaju idealno doba dana, ali i sve prednosti uzimanja suplemenata cinka.

Prednosti cinka

'Cink je poput heroja u svijeta minerala jer pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava', kaže Jackie Newgent, kuharica, nutricionistica i autorica knjige 'The Plant-Based Diabetes Cookbook'. 'Također je potreban za stvaranje proteina i DNK, osigurava zacjeljivanje rana i održava ispravno funkcioniranje osjetila okusa', dodaje.

To je mineral s antioksidativnim svojstvima koji može pomoći u imunološkom zdravlju i zacjeljivanju rana, usporiti napredovanje makularne degeneracije, skratiti trajanje obične prehlade i poboljšati simptome proljeva, dodaje Keri Gans, registrirana dijetetičarka i autorica knjige 'The Small Change Diet'.

Također pomaže u stvaranju hemoglobina, koji omogućuje crvenim krvnim zrncima prenošenje kisika kroz tijelo, dodaje Melissa Prest, glasnogovornica za nacionalne medije Akademije za prehranu i dijetetiku.

Koliko iznosi dnevna potreba za cinkom?

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje SAD-a, prosječna odrasla žena treba osam miligrama dnevno, a odrasli muškarci trebaju nastojati unijeti 11 miligrama dnevno. Međutim potrebe za cinkom malo će se povećati za žene tijekom trudnoće i dojenja - 11 miligrama ako su trudne ili 12 miligrama za vrijeme dojenja.

Kad je sezona prehlada u punom jeku, mnogi ljudi počinju uzimati dodatke cinka kao način prevencije prehlade, napominje Prest. 'Istraživanja sugeriraju da će pastile s cinkom u 24 sata od početka prehlade i zatim svakih nekoliko sati tijekom dana skratiti trajanje prehlade', objašnjava. Međutim nemojte nastaviti s dodatnim količinama cinka nakon što se počnete osjećate bolje - upotreba tih pastila dulje od šest do osam tjedana mogla bi uzrokovati nedostatak bakra, upozorava Prest.

Hrana koja sadrži cink

Kamenice su poput kraljevske obitelji kada je riječ o cinku jer sadrže više od 250 posto dnevnih potreba za njime i to u porciji od 100 grama. 'Kuhane kamenice sadrže veliku količinu cinka s oko 50 miligrama na šest kamenica kuhanih na pari', objašnjava Prest.

Crveno meso još je jedan odličan izvor cinka, a nalazi se i u mesu peradi, plodovima mora (rakovi i škampi), grahu, mahunarkama, slanutku, shiitake gljivama, orasima, sjemenkama, cjelovitim žitaricama te mliječnim proizvodima.

Kada je najbolje vrijeme za uzimanje cinka?

Ako vam je potreban dodatak cinka, apsorpcija je optimalna na prazan želudac, kaže Newgent. 'Međutim, ako vas iritira ili smeta želucu, popijte ga uz obrok ili međuobrok', predlaže ona.

Cink se također može manje apsorbirati ako se kombinira s hranom bogatom vlaknima, poput cjelovitih žitarica i graha, stoga ga nemojte uzimati s jednom od ovih namirnica, preporučuje Prest.

Iako ne postoji točno određeno doba dana kada trebate piti cink, on ipak stupa u interakciju s nekim lijekovima, upozorava Prest. 'Učinite to nekoliko sati nakon što popijete antibiotik', napominje.

'Kao i kod većine dodataka prehrani, najbolje vrijeme za uzimanje cinka je kada se toga sjetite', dodaje Gans.

Kome je preporučljivo uzimati suplemente cinka?

Nedostatak cinka je rijedak jer naša prehrana općenito zadovoljava potrebe za njim, kaže Prest. Uz to, 'neke starije odrasle osobe, one iznad 50 godina, možda imaju smanjenu apsorpciju cinka ili uzimaju lijekove koji mogu ometati njegovu apsorpciju', objašnjava ona. Njima bi multivitaminsko-mineralni dodatak s cinkom trebao pomoći da zadovolje preporučeni unos, kaže Prest.

Nedostaci cinka češći su kod osoba koje su starije, trudne, doje, imaju povijest zlouporabe alkohola ili su vegani, dodaje Gans. Ako pripadate u bilo koju od ovih kategorija, posavjetujte se s liječnikom ili registriranim dijetetičarom prije posezanja za suplementima.