VAŽNO JE POBJEĐIVATI

Sve prednosti i mane natjecateljskog duha

04.01.2014 u 10:22

Bionic
Reading

Bilo da se radi o sportu, bilo karijeri, bilo utakmici naših mališana, svi mi priželjkujemo pobjedu. Ljudi su programirani da pobjeđuju te im to donosi veliko zadovoljstvo. No ako nam je jedini cilj biti bolji od drugih ubrzo ćemo ostati sami bez ikoga za usporedbu i podršku

Želja za pobjedom je motivirajuća

Možda imate partnera, neke prijatelje, kolege na poslu, brata ili sestru koji se uvijek potajno natječu s vama. To ne mora biti nametljivo, ali je dovoljno da ste svjesni toga da postoji neka vrsta borbe s vama. Na prvu se to može činiti kao loš odnos, no upravo iz takvog odnosa možemo izvlačiti dodatnu energiju i želju za napretkom, biti potaknuti na stvaranje novih ideja te biti jače motivirani za postizanje vlastitih ciljeva. Želja za pobjedom je vrlo jak motiv i djeluje poput nagona, baš kao i seks. Svi mi želimo pobijediti, znali to svjesno ili ne, piše portal InsideOut.hr

Pobjeđivanje nam je u genima

Natjecateljski duh je gledano iz evolucijske perspektive vrlo poželjna karakteristika jer su razvojem vrste preživljavali samo najbolji i prenosili svoje gene. Većina roditelja kod svoje djece već od ranih dana potiče natjecateljski duh i želju za pobjedom svojim očekivanjima od njih i stvaranjem pritiska da postignu nešto. Tome dodatno pridonosi rivalstvo među braćom i sestrama, borba za svoje mjesto pod suncem.

Mozak doživljava pobjedu kao nagradu

Kad god pobijedimo nekoga ili u nekoj aktivnosti, u našem se mozgu aktiviraju centri za nagrađivanje te se u naš organizam otpuštaju testosteron i dopamin - hormon sreće. Dakle pobjeda donosi dobar osjećaj, ugodu i zadovoljstvo te, jednom kad osjetimo slast pobjede, uvijek smo željni još pobjeđivati i osjećati se dobro. Muškarci i žene imaju podjednako izražen natjecateljski duh.

Utjecaj na osobni rast i sliku o sebi

Zdrav natjecateljski duh nas tjera do vlastitih maksimuma te nam omogućuje postizanje izvrsnosti u onome što radimo i što volimo. Postajemo sami sebi motivacija da bismo se još više trudili, ulagali i na kraju uživamo u postignuću vlastitog rada i truda vođenima našom željom za postignućem, za pobjedom.



Moć nad drugima

Problem nastaje kad naš natjecateljski duh ima za cilj samo to da budemo bolji od svih i imamo moć nad njima. Ako je natjecanje jedino što radimo sa svim ljudima koje susrećemo, vrlo brzo možemo postati izolirani.



Sram

U našoj individualističkoj kulturi naglasak je na tome da sve moramo postići sami te se dokazati pobjedama i nemamo tu vrstu odskočne daske koja postoji u kolektivističkim kulturama. Uspoređujemo se s drugima oko sebe, a ponajviše sa slikom ideala koju nam prezentiraju mediji i javlja se ogroman osjećaj srama. U srcu tog osjećaja srama leži vjerovanje da će nas drugi osuđivati kao inferiorne i neprilagođene, nepodobne i slično jer nismo dostigli određene standarde društva.

Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr.