PORAŽAVAJUĆI PODACI

Što uzrokuje nekvalitetnu spermu?

07.01.2014 u 10:15

Bionic
Reading

Kvaliteta sperme s godinama prirodno opada, navode stručnjaci, ali posljednja istraživanja ukazuju na to da sve mlađi muškarci imaju problema s nekvalitetnom spermom

Mnogi parovi diljem svijeta imaju problema sa začećem. Neplodnost je sve rašireniji problem, a statistike pokazuju da iz godine u godinu raste broj parova koji ne mogu začeti prirodnim putem. Nerijetko problem sa začećem imaju žene, ali noviji podaci pokazuju da to sve češće pogađa i muškarce.

Kvaliteta sperme s godinama prirodno opada, navode stručnjaci, ali posljednja istraživanja ukazuju na to da sve mlađi muškarci imaju problema s nekvalitetnom spermom. Točnije, takvi se problemi mogu javiti već na početku 30-ih!

A što dovodi do toga? Odgovor je zapravo očekivan – životni stil. Kako pojašnjavaju stručnjaci, muška neplodnost nerijetko je posljedica nezdravog životnog stila. To se prvenstveno odnosi na nezdravu prehranu koja obiluje masnoćama i slatkim, a neplodnosti u velikoj mjeri pridonosi i alkohol.

Neplodnost muškaraca može uzrokovati i stres. Ako je muškarac dulje vrijeme izložen stresu, tada se mijenja ravnoteža hormona u njegovu tijelu, što može rezultirati promjenama sperme i u konačnici neplodnošću.

'Često čujemo da nezdravi stil života snažno utječe na žene, ali nemojmo se zavaravati, nisu ni muškarci pošteđeni toga. Svi oni koji žele biti očevi o tome posebno trebaju voditi računa. Zdrava prehrana i općenito zdrav stil života ključ su plodnosti', istaknuo je profesor Richard Sharpe sa sveučilišta Edinburgh.