NOVE PODJELE

Što kad žena zarađuje, a muškarac postane 'kućanica'?

10.12.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Uspješne žene koje drmaju velikim kompanijama donekle se srame te netradicionalne podjele uloga, iako to ne žele konkretno priznati

Neki će si to možda teško zamisliti, ali u razvijenim zemljama postoje žene koje rade po cijele dane na vodećim pozicijama u uspješnim kompanijama, a njihovi muževi ostaju doma i čuvaju djecu te se brinu o kući. Takvi slučajevi u našem okruženju nisu česti, ali su očito, kako piše američki Times, postali sve brojniji u Americi.

Mame s Wall Streeta ili uspješne odvjetnice iz New Yorka nisu rijetkost. Njima u poslu ide i više nego dobro pa njihovi supruzi preuzimaju ulogu 'domaćica'. I iako je to u odnosu na naše poglede na svijet velik napredak, ni tamo stvari ne idu baš glatko.

Naime, kako piše novinarka Timea Vivia Chen, kada je pokušala napraviti temu o zaposlenim mamama i tatama 'domaćicama', gotovo da nije uspjela pronaći sugovornike. Zašto? Uspješne žene koje drmaju velikim kompanijama donekle se srame te netradicionalne podjele uloga, iako to ne žele konkretno priznati.

Pravdaju se da ne žele govoriti zbog svojih supruga i intime svoje obitelji, ali sociolozi vjeruju da je tradicionalna podjela uloga muškaraca i žena još uvijek duboko usađena u društvo, ali i svakog pojedinca.

Jednostavno se, kako kažu, nismo razvili do točke u kojoj se uloga muškarca 'domaćice' smatra poželjnom, a još manje normalnom. To je posebno slučaj u situacijama u kojima žena ne zarađuje baš toliko puno novca. Kada, primjerice, žena radi u supermarketu, teško da će muškarac pristati na ulogu skrbnika za djecu i dom, ali ako je riječ o poslovima koji donose veliku zaradu, onda se situacija mijenja, no pomalo čudan osjećaj ipak ostaje.