OLAKŠAJTE SI

Što činiti prije, za vrijeme i poslije čupanja: Trikovi koji će depilaciju voskom učiniti manje bolnom

03.04.2019 u 18:25

Bionic
Reading

Svaki novi odlazak u kozmetički salon na depilaciju voskom kod vas izaziva neugodu i pritisak zbog bolova koji slijede? Ukloniti bol potpuno gotovo je nemoguće, ali postoji nekoliko trikova koji će vam olakšati ovaj tretman

Dolaskom toplijih dana mnogi se odlučuju na odlazak kozmetičaru i depilaciju voskom koja će barem donekle prolongirati rast novih dlačica. Osim što nudi dugotrajniji učinak, ova metoda uklanjanja dlačice prorjeđuje i čini mekšima zbog čeka je jedna od najpopularnijih u svijetu. Ipak, najveća mana ovog tretmana je bolni proces, zbog kojeg mnogi još uvijek radije posežu za britvicom.

No, što kada bismo vam rekli da postoji način da depilaciju učinite manje bolnom? Evo nekoliko stvari koje su kozmetički stručnjaci preporučili za što ugodniju depilaciju i malih trikova koje možete sami isprobati kod kuće.

Evo što činiti prije same depilacije:

Vjerovali ili ne priprema za depilaciju jednako je važna kao i njega tijela nakon samog tretmana. No ovaj dio mnogo njih zanemaruje.

Hidratizirajte kožu i napravite piling

Suha koža i suhe dlačice učinit će čupanje istih još bolnijim procesom. Kako bi dobili što bolje rezultate vaša koža mora biti nahranjena, meka i hidratizirana. Najbolji način kako biste to postigli je napraviti piling dan prije odlaska na depilaciju, a područje mazati mlijekom za tijelo koje odgovara vašem tipu kože. Isto tako, hidratizacija kože pomoći će smanjenju urastanja dlačica. Stručnjaci preporučuju i ulja za izrazito suhu kožu, kao i serume protiv urastanja, dok za piling odabiru onaj s dodatkom smeđeg šećera.

Popijte tabletu protiv bolova

Za one izrazito strašljive i one s manjim pragom tolerancije na bol, kozmetičarke preporučuju uzimanje tableta protiv bolova dva sata prije odlaska na tretman. Ovo će donekle ublažiti neugodan osjećaj čupanja dlačica.

Izbjegavajte konzumaciju kofeina

Pravilo s kojim velika većina vjerojatno nije upoznata, a vrijedi ga isprobati. Kažu da kofein može izazvati još više nervoze i povećati broj otkucaja srca što sigurno ne čini tretman ugodnijim.

Korištenje kreme s anestetikom

Na tržištu postoje razne kreme i sprejevi koji služe za uklanjanje ili ublažavanje boli. U obliku gela, kreme ili spreja mogu se nabaviti i proizvodi koji sadrže lidokain klorid koji je lokalni anestetik i sredstvo kojim se postiže anestezija. Problem je što većina njih nije baš efikasna niti praktična jer se mjesto tretmana mora namazati najmanje 45 minuta prije samog tretmana uz zamatanje s najlonom.

Što činiti tijekom tretmana depilacije:

Udahnite i pokušajte se opustiti

Kozmetičari savjetuju da se koliko je god to moguće tijekom tretmana ostanete pribrani i opušteni jer to će i vama i osobi koja vam radi depilaciju olakšati cijeli proces i ubrzati ga. Također razgovor tijekom tretmana s kozmetičarkom će pomoći i odvratiti vam misli s bolnog čupanja.

Uvjerite se da je kozmetičar stručnjak

Savjetuje se odlazak u provjerene salone i prepuštanje u ruke osobe s iskustvom koja vam neće ostaviti gorak okus cijelog tretmana. Tijekom depilacije pogledajte nekoliko puta kako izgleda sam postupak i čini li vaš kozmetičar sve kako bi vam olakšao. Na određenim dijelovima tijela kožu treba dobro zategnuti prije samog čupanja.

Nemojte vaditi urasle dlačice sami

Velika greška koju mnogi ponavljaju je čeprkanje po uraslim dlačicama i istiskivanje istih. Prepustite to rukama kozmetičara kada dođete na tretman. Čupanje uraslih dlačica pincetom, noktima ili nečim trećim može izazvati iritaciju i ostaviti ožiljke koji se rijetko kada povlače. Također bakterije s vaših ruku na ovaj način mogu ući u kožu.

Redovito dolazite na tretmane

Preporučuje se da između svakog odlaska na depilaciju prođe 3-4 tjedna. Sve manje ili više od toga nije dobro za kožu i dlačice. Vaše dlačice moraju biti duže od dva centimetra kako bi postupak vio učinkovit. Nemojte skraćivati dlačice ako su duže od toga, to će po potrebi učiniti vaš kozmetičar. Važno je napomenuti da odlazak na depilaciju preskočite u vrijeme menstrualnog ciklusa ili neposredno prije istoga jer je tijelo tada osjetljivije.

Kako se ponašati nakon tretmana:

Izbjegavajte odlazak u slanu i vruću vodu

Pričekate nekoliko sati prije nego uskočite pod vrući tuš nakon depilacije kako biste izbjegli neželjene reakcije na tijelu. Vaša koža je izrazito osjetljiva nakon tretmana depilacije pa nemojte biti agresivni prema njoj. Ne preporučuje se odlazak u more neposredno nakon depilacije, kao ni u bazen, jacuzzi ili saune jer tako možete 'navući' bakterije.

Nosite ugodnu odjeću

Nakon samog tretmana, ako je to moguće, odjenite što ugodniju odjeću kako bi vaša koža disala. Depilacija je agresivan postupak za vašu kožu i treba joj neko vrijeme nakon toga da se smiri. Pamuk, lan, svila nešto su s čime ne možete pogriješiti u ovom slučaju.

Piling ponovite tek 24 sata nakon depilacije

Piling je nešto što se svakako preporučuje za kožu jer odstranjuje mrtve stanice i čini kožu mekšom, zaglađenijom i ljepšom. No treba znati kada ga raditi. Prvi dan nakon depilacije ovaj postupak definitivno trebate preskočiti.