28. kolovoza u barbatu

Srcem protiv barijera: Tradicionalni 'Krešin maraton', plivački maraton za osobe s invaliditetom, i ove godine se održava na Rabu

22.08.2021 u 22:42

Bionic
Reading

Posljednja subota u mjesecu kolovozu i ove je godine rezervirana za plivački maraton za osobe s invaliditetom 'Srcem protiv barijera'. Popularniji pod nazivom 'Krešin maraton', 11. po redu maraton održat će u subotu 28. kolovoza, a sudionici će plivati dionicu Vodenča – Dolin – Vodenča i tradicionalno zapjeniti more u znak podrške osoba s invaliditetom

Plivački maraton za osobe s invaliditetom 'Srcem protiv barijera', popularan i kao 'Krešin maraton,' nazvan je po njegovom pokretaču i ujedno dobrom duhu maratona, književniku i novinaru, logoterapeutu, ali prije svega istaknutom borcu za prava osoba s invaliditetom, Krešimiru Butkoviću.

Vođen Krešinim entuzijazmom i upornošću u namjeri da se skrene pažnja na glavne zapreke za socijalnu uključenost osoba s invaliditetom, Grad Rab je od samog početka partner projekta, a uz Grad glavni organizatori su Gradsko društvo Crvenog križa Rab i Udruga Komin, dok su TZG Raba i POU Rab pokrovitelji projekta, a portal Rab Danas i Radio Rab medijski pokrovitelji.

Maraton je to koji će 11. put zaredom, u subotu 28. kolovoza, unatoč preprekama na koje su organizatori i sudionici dosadašnjih godina nailazili, vjerujemo još jednom okupiti zavidan broj sudionika i još veći onih koji ga svojim dolaskom žele podržati i zajednički odaslati poruku važnosti međusobnog uvažavanja i jednakih mogućnosti za sve.

Bez obzira na ograničenja uzrokovana epidemijom koronavirusa, zbog čega je onemogućen dolazak članova brojnih udruga osoba s invaliditetom iz raznih dijelova Hrvatske i okolnih zemalja, svi zainteresirani sudionici okupit će se u 8 sati kod rampe na Vodenči u Barbatu kako bi plivajući dionicu Vodenča – Dolin – Vodenča (duljine cca 800 m u jednom smjeru) zapjenili more i na taj način pružili podršku osobama s invaliditetom. Ovim putem organizatori mole sve sudionike da se poštuje preporučena distanca prilikom okupljanja.

Prodajom majica s prepoznatljivim logom maratona prikupljat će se sredstva koja će biti preusmjerena u humanitarne svrhe, u cilju realizacije započetih i planiranih projekata prilagođenih osobama s invaliditetom kako bi im se olakšao pristup društvenom životu zajednice.