KORISNI SAVJETI

Slavni stilisti, youtuberi i modeli otkrivaju kako hod u visokim cipelama učiniti bezbolnim

05.03.2021 u 15:11

Bionic
Reading

Čak i ako ste netko tko svakodnevno poseže za istim parom tenisica, postoji nešto posebno u tome da u svojoj kolekciji cipela imate lijep par visokih potpetica. Za razliku od modela ravne obuće, učenje hodanja u petama - bez boli, žuljeva i povremenih zastoja - može biti pravi izazov, a poznati svjetski stilisti i modeli otkrili su svoje omiljene trikove kako navedene probleme možete izbjeći

Savjet # 1: Odlučite koja vrsta visokih potpetica vam najbolje odgovara

Nisu sve pete stvorene jednako, niti su sve pete namijenjene nošenju iste osobe. Iako vam to možda nije prva misao, detalji poput visokih lukova, ravnih ili širokih stopala dolaze u obzir pri odabiru idealnog para, o čemu se više govori u ovom YouTube videu.

How To Find The Perfect Heel For Your Foot Izvor: Društvene mreže / Autor: As/Is

Ako se do sada niste imali priliku nositi visoke potpetice, razmislite o nižim modelima pune pete koja će ravnomjerno rasporediti težinu, umjesto da se vrši pritisak na nožne prste.

Savjet # 2: Ispružite gležnjeve

Ako ste netko tko voli svakodnevno nosi tenisice, možda ćete primijetiti da skakanje u paru visokih potpetica može itekako utjecati na stopala. Uz nekoliko poteza, poput onih prikazanih u videu YouTube Grant Foot Doc, cjelokupno iskustvo hoda u visokim potpeticama učinit će se znatno ugodnijim za gležnjeve, osobito ako s navedenim vježbama započnete nekoliko dana unaprijed. Bez vježbanja ne bismo mogli s lakoćom pretrčati jedan kilometar, pa zašto biste očekivali da će vam gležnjevi biti dovoljno jaki da hodate u visokim potpeticama bez male pripreme?

If you wear HIGH HEELS, you need to do these 3 ESSENTIAL EXERCISES Izvor: Društvene mreže / Autor: Grant the Foot Doc

Još jedan jednostavan način da provjerite jesu li vam gležnjevi spremni za pete je zamjena nošenja ravne obuće u prilog čizmama na petu koje ćete svakodnevno nositi.

'Ako niste navikli nositi visoke potpetice, počnite polako noseći ih u situacijama za koje znate da od vas neće zahtijevati pretjetarno hodanje', riječi su poznate stilistice slavnih Madison Guest.

Savjet # 3: Nabavite zalihe dodatnih potrepština za stopala

Samo zato što u ormaru imate slatki par potpetica, ne znači da ste spremni da ih navučete i krenete u novi dan. Držanje nekoliko dodatnih predmeta pri ruci, poput gel uložaka, flastera ili kreme protiv iritacije kože, od vitalnog je značaja za ugodne sate provedene na 'visokoj nozi'.

'Ako planiram nositi nove potpetice, preliminarno ću staviti zavoje preko potencijalnih bolnih točaka na stopalima i uvijek nositi dodatne flastere za svaki slučaj. Kao i kod većine stvari, ključno je riješiti problematična područja prije nego što izađu iz kontrole. Ako otkrijete bilo kakvu iritaciju na koži zbog nošenja visokih potpetica, ne čekajte da stanje postane gore i zaštitite ju flasterom', otkriva američka manekenka Ayumi Patterson.

Savjet # 4: Izgradite svoju kolekciju obuće od najniže do najviše pete

Izgradnja čitavog arsenala cipela je poput gradnje garderobe - potrebno je vrijeme, kao i malo pokušaja i usputnih pogrešaka. Na isti način na koji biste počeli puniti svoje ladice bazičnim odjevnim komadima, isprva stvari pojednostavite, a zatim proširite kolekciju.

'Svoju kolekciju obuće s visokom potpeticom počnite graditi s nižim modelima ili nešto višim od pet centimetara', preporučuje stilstica Madison Guest, ističući da jednom kada u potpunosti savladate hod u cipelama s nižom petom biti ćete spremni za više modele.

Savjet # 5: Vježbajte svoj hod

Ne čekajte na veliku noć u kojoj ćete premijerno testirati novi par visokih potpetica. Određeni modeli mogu djelovati udobno pri isprobavanju na tepihu u trgovini, no hodanje u istima po betonskim ili drvenim površinama može biti potpuno novi izazov. Izbjegavajte moguće probleme radeći nekoliko krugova u potpeticama u toplini svoga doma. Popnite se stepenicama, pronađite ravnotežu i zabilježite svako škripanje koje bi moglo signalizirati buduće žuljeve.

Savjet # 6: Isprobajte modele s platforma petom

Platforme na prvi pogled mogu izgledati zastrašujuće, ali to ne znači da biste se trebali bojati isprobati ih. U stvari, dodavanje glomaznijih peti i debljih flastera za gležanj također može olakšati balansiranje, što u konačnici čini da vrijeme provedeno u petama bude ugodnije iskustvo.

Savjet # 7 Cijena nije uvijek bitna

Ne može se poreći da su dizajnerske cipele zapanjujuće, ali svi znamo da Carrie Bradshaw nije patila za cipelama s potpisom Manola Blahnika zato što su bile savršena obuća za cjelodnevno hodanje. Istina je da cipele koje koštaju više nisu garancija udobnosti ni kvalitete, a kada je riječ o kvalitetnim potpeticama one su dostupne po bilo kojoj cijeni stoga nema razloga da ne pronađete par koji ćete voljeti nositi i koji si možete priuštiti.

Kao što Justine Leconte ističe u svom korisnom videozapisu na YouTubeu, pri kupnji visokih potpetica obratite pažnju na materijal, koliko je peta fleksibilna, luk i slične karakteristike. Prije kupnje visokih potpetica online putem, proučite recenzije kupaca.