SENZUALNI I ELEGANTNI

Savršeni za jesen i zimu: Ovo su najljepši parfemi s neodoljivom notom vanilije

25.11.2023 u 17:27

Bionic
Reading

Kad se radi o parfemima, mnogi se ravnaju prema dobro poznatom pravilu da tijekom proljeća i ljeta treba birati laganije i prozračnije, a u hladnijim mjesecima i one teže, izražajnije note

Za mnoge su parfemi od vanilije, senzualni, elegantni i topli, omiljeni izbor tijekom jeseni i zime jer što bolje pristaje uz cool outfit od predivnog mirisa ovog začina.

Slatki miris vanilije savršeno nadopunjuje jesensko-zimske kombinacije, a senzualne note odlično se uklapaju u baš svaki božićni outfit.

Parfemi od vanilije su uvijek među najpopularnijim i posebno su traženi tijekom hladnijih godišnjih doba. Tome u prilog govori i istraživanje koje je pokazalo da je upravo slatki i orašasti miris vanilina, glavne komponente ekstrakta vanilije, najomiljeniji miris na svijetu. Riječ je o studiji objavljenoj prošle godine u uglednoj znanstvenoj publikaciji Current Biology.

Neki mirisi se doživljavaju ugodnijima od drugih, a znanstvenici su tad otkrili da je miris vanilije rangiran kao najugodniji, bez obzira na kulturno porijeklo.

EMILY RATAJKOWSKI

Gradske ulice kao modna pista: Njezina kolekcija efektnih kaputa i čizama izaziva zavist

Pogledaj galeriju

Zbog čega su parfemi od vanilije toliko popularni? Vanilija uvijek djeluje elegantno, zavodljivo, zbog čega je korištena kao afrodizijak na francuskom dvoru. Teško je reći u čemu je privlačnost ovakvih parfema jer je svaki sastavljen od različitih sastojaka i u različitim omjerima. Uglavnom, parfemi koji sadržavaju vaniliju su prilično slatkasti, a nju često prate note pačulija, ambera, cedra i sandalovine. Citrusne note badema, limuna ili naranče daju odličan kontrast i dodaju potrebnu svježinu.

Ako ste se odlučili počastiti novim parfemom, donosimo prijedloge onih divnih koji sadržavaju vaniliju.

'Black Opium' - Yves Saint Laurent

'Crni opijum' je klasik kada su u pitanju parfemi od vanilije i već je izašao u raznim verzijama. Tu se spajaju note srca jasmina i cvijeća, vanilije i kave u bazi te papra, mandarine, kruške i naranče. Elegancija, samopouzdanje i senzualnost spojeni su u ovom izuzetnom mirisu.

'Tobacco Vanilla' - Tom Ford

Uniseks parfem Toma Forda spaja začinske i orijentalne sastojke kako bi stvorio jedinstveni miris. Kompozicija duhana, vanilije, kakaa, tonke, drva i suhog voća inspirirana je londonskim džentlmenskim klubom i svojim nositeljima daje mističan, uzbudljiv šarm.

Aqua Allegoria Bosca Vanilla Forte - Guerlain

Parfumerka Guerlaina Delphine Jelk opisuje miris na sljedeći način: 'Bosca Vanilla Forte je miris divlje plaže na Korzici na kraju ljeta. Note drva i slane vanilije, poput snažnog vala koji miluje topli pijesak.' Mirisi u asortimanu djeluju kao počast prirodi, a 'Aqua Allegoria Bosca Vanilla Forte' posvećen je zalasku sunca. Kompozicija slanih akorda, tople vanilije i svježeg smilja odiše senzualnošću, toplinom i elegancijom.

'Olympea' - Paco Rabanne

Još jedan klasik u kategoriji 'parfemi od vanilije': profinjena 'Olympea'. U ovom slatkom mirisu spajaju se mandarina, đumbir, vodeni jasmin, slana vanilija, sandalovina i jantar kako bi stvorili posebnu kompoziciju. Ovaj miris dodaje ono nešto posebno svakom stajlingu, ma koliko god da je jednostavan. Idealan je za večernje izlaske.

'La Femme' - Prada

S frangipanijem i vanilijom u gornjoj noti, ylang-ylangom i pčelinjim voskom u srcu te vetiverom i absolutom tuberoze u bazi, Pradin 'La Femme' postaje jedinstveni parfem od vanilije koji odiše cvjetno-slatkom toplinom.

'Bamboo' - Gucci

Ylang-ylang, vanilija, naranča, sandalovina i jantar spajaju se na poseban način u očaravajućem Guccijevom 'Bamboou'. Karakterizira ga nježna, ali intenzivna kompozicija koja miriše ženstveno i toplo. Parfem je savršen za hladnu sezonu i savršeno zaokružuje svaki svečani outfit poput onih za blagdanske prigode.

Vanilla | 28 - Kayali

Ovaj parfem je raskošan i sladak miris sačinjen od jasmina, madagaskarske vanilije, mošusa, jantara, smeđeg šećera i pačulija koji će vas odvesti na putovanje na Orijent. Plemenito, egzotično, elegantno... Za sve one dame koje tragaju za nečim posebno zavodljivim u svijetu mirisa.

Atelier des Fleurs 'Vanilla Planifolia' - Chloé

'Vanilla Planifonia' s potpisom modne kuće Chloé slojevit je parfem. Miris Quentina Bischa nazvan je po orhideji iz čijih se plodova dobiva vanilija, a karakterizira ga jedinstvena igra cvjetnih i slatkih akorda. Djeluje sam, ali i u kombinaciji s drugim parfemima.

Replica By The Fireplace - Maison Margiela

Ovaj miris s potpisom Maison Margiele opravdava svoje ime i predodređen je za jesen i zimu: cvjetovi naranče, klinčići i ružičasti papar u višoj noti, kesten, cedar i smreka u srcu te peruanski balzam, kašmeran i vanilija u notama baza stvaraju divan, očaravajući unisex miris.

Goddess - Burberry

Burberryjev 'Goddess' je veganski parfem baziran na tri jaka akorda vanilije: drvenastoj infuziji vanilije u glavi, slatkom kavijaru od vanilije u srcu i absolutu vanilije u bazi, praćenim aromama lavande. Ono što je posebno: boca ove 'božice' je dizajnirana tako da je možete jednostavno napuniti.

Eau Gourmande Vanille - Laura Mercier

'Eau Gourmande Vanille' Laure Mercier također je, kao što ime sugerira, gurmanski miris od vanilije. Cvjetne, tople i zavodljive arome spajaju se kako bi stvorile jedinstven parfem koji se može nositi samostalno ili u kombinaciji.

For Her - Narciso Rodriguez

Akordi vetivera, cvijeta naranče, mošusa, jantara, bergamota, vanilije i korijandera spajaju se u ovom ženstvenom i mekom mirisu slavnog Narcisa Rodrigueza. Međuigra svježih, toplih i mekih aroma stvara harmoničan cvjetni parfem koji istovremeno zrači senzualnošću.