MOĆAN SAVEZNIK

Retinol ima brojne prednosti, a evo što će se dogoditi ako pretjerate s njim

17.09.2023 u 19:09

Bionic
Reading

Završetak ljeta znači vraćanje rutini, a to znači i povratak svojim skincare navikama. Neki će se tako vratiti omiljenom beauty savezniku - retinolu! Povratak ovom neopjevanom junaku ili tek upoznavanje s njim ipak treba shvatiti ozbiljno i pristupiti mu s razumijevanjem 'uputa za korištenje' kako ne bismo prouzročili kontraefekt

Završetak ljeta znači vraćanje rutini, kako poslovnoj, tako i onoj za skincare. Cijele godine dosljedno slijedimo sve korake, pratimo novosti u industriji, pomno izučavamo što govore beauty eksperti i razne influencerice, no tijekom ljeta sve pada u vodu. Dopuštamo si uživanje u hrani koju preskačemo tijekom godine, pijemo više alkoholnih pića, a vrhunac brige o koži lica je SPF!

Povratak skincare rutini za mnoge znači i povratak retinolu, a nekima i prvo upoznavanje s kiselinom koja je postala must have svih onih koji znaju nešto o kozmetici.

Retinol, odnosno retinoična kiselina, djeluje direktno na same stanice kože, a ima mnoštvo prednosti: povećava njihovu proizvodnju, odčepljuje pore, potiče proizvodnju kolagena te se tako bori protiv znakova starenja. Upravo zbog svih tih koristi retinol je mnogima postao omiljen dio beauty rutine!

Međutim, kao i sa svim kiselinama, i njemu treba pristupiti vrlo oprezno i strpljivo.

Iako mnogi funkcioniraju po načelu 'želim sve i želim to odmah', ovaj put to baš i neće ići tako... Kada se vraćate ili tek počinjete s korištenjem retinola, treba ga polako uvoditi u rutinu pa se savjetuje da ga prvi tjedan koristite samo jedanput i kasnije samo nekoliko puta tjedno kako biste pripremili kožu i osigurali podnošljivost. Najbolje je početi s niskom koncentracijom i količinom veličine zrna graška pa polako povećavati učestalost.

Kad postepeno zasićujemo stanice kože, ona će isto postepeno stvarati sve više receptora, stoga će i učinak s vremenom biti bolji.

Važnost zaštite od sunca Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia; montaža Neven Bučević

Ako koristite retinol u kozmetičke svrhe, počnite s vrlo malom dozom, npr. 0,05 posto, a nakon jedne potrošene bočice ili tube, pokušajte je povećati na sljedeću dostupnu jačinu. Strpljenje će se isplatiti jer se tolerancija gradi tijekom vremena, a ako idete polako, smanjit ćete šanse za upalu i iritaciju.

U nekim slučajevima ljudi mogu razviti opekline, što se odnosi na iritirajući kontaktni dermatitis koji može biti rezultat upotrebe previše retinola te tada koža može djelovati crveno ili se perutati, a posebno na područjima na kojima je tanja.

Također, uvijek bismo trebali imati na umu to da je riječ o kiselini koja, ako se ne koristi prema naputcima, može izazvati nuspojave koje nikako ne želimo. Iritacije i crvenilo, ljuštenje kože i osjetljivost na sunce većinom će se pojaviti ako prebrzo uvodimo kiselinu u rutinu, ne štitimo lice od sunca SPF-ovom ili koristimo prezasićene serume.

Koliko dugo će neželjeni simptomi trajati, ovisi o koži i jačini retinola koji koristimo, no najčešće se radi o nekoliko dana tijekom kojih trebamo prestati s njegovom upotrebom.

OBOŽAVAMO IH!

Ovo su slavne dame koje znaju kako dostojanstveno stariti

Pogledaj galeriju