HIT FRIZURA

Razdjeljak po sredini ponovno je u trendu; kako znati pristaje li vam?

27.04.2021 u 20:25

Bionic
Reading

Sudeći prema društvenim mrežama, koje sve češće diktiraju trendove, nosi se razdjeljak po sredini. Pobornici ovog stila tvrde da ovaj oblik frizure čak i pomlađuje lice, no nije baš za svakoga. Kako znati pristaje li vam razdjeljak po sredini?

Razdjeljak po sredini nesumnjivo je ponovno u trendu, a ovaj beauty hit poharao je i društvenu mrežu TikTok gdje se smatra ni više ni manje već – formulom mladolikog izgleda. Ovaj oblik frizure žustro zagovaraju pripadnici generacije Z, dok razdjeljak na stranu smatraju zastarjelim, 'milenijskim' izgledom, piše Vogue.

Kako god, činjenica je da nešto tako sitno, poput odabira strane razdjeljka može tako snažno utjecati na cjelokupan izgled. Premda je razdjeljak po sredini trenutno jedan od najpoželjnijih oblika frizure, svakako treba razmotriti pristaje li vašim crtama lica. Možda maštate o frizuri kakvu ima Lilly Collins u 'Emily u Parizu' ili priželjkujte frizuru kakvu je svojedobno furala Kim Kardashian, no važno je znati kako razdjeljak na sredini znatno snažnije naglašava karakteristike lica.

Prema riječima Diane Daureo, vlasnice frizerskog salona i stručnjakinje za frizure, razdjeljak na stranu uvijek je sigurniji i lakši odabir, djeluje mekše i manje upadljivo. Stoga razdjeljak na sredini treba znati nositi, ali se i treba posavjetovati s frizerom koji će u obzir uzeti oblik, volumen i stil kose i frizure.

'Premda se na prvu ne čini tako, no promjena strane razdjeljka potpuno transformira naš izgled. Izbor razdjeljka nema veze s godinama već s oblikom lica te njegovim značajkama, na primjer želja da frizurom sakrijete vidljive kapilare ili bore,' kaže Inma García, savjetnica u salonu Menta Beauty Place.

'Razdjeljak na stranu nesumnjivo je odličan izbor za okrugli i ovalni oblik lica, no jako dobro pristaje i licu u obliku trokuta i romba. Razdjeljak na sredini najbolji je izbor za okruglo lice jer ga lijepo uokviruje i omekšava,' kaže Ana Soriano, stilistica iz salona David Künzle Fuencarral navodeći primjer Selene Gomez. Duareo ističe kako veliki ulogu igra o vrst kose i njezinom volumenu, no, u pravilu, razdjeljak na sredini najmanje laska izduženom obliku lica.

Za duguljasti oblik lica bolje je odlučiti se za razdjeljak potpuno na stranu ili tek malo, gotovo neprimjetno pomaknut na stranu. Kod duguljastog oblika lica razdjeljak na sredini može biti dobar izbor ako se radi o dugoj ili midi duljino kose jer će dati ležeran i mladenački prizvuk cjelokupnom izgledu. Međutim, kako napominje Inma García, razdjeljak na sredini naglašava određene karakteristike lice, pa tako ako imate veći nos ili naglašenu bradu ovakav razdjeljak će ih još više istaknuti. Ako imate duguljasti oblik lica i baš priželjkujete trendi razdjeljak, svakako uzmite u obzir frizuru Emme Corrin na dodjeli SAG nagrada.

Razdjeljak na sredini nesumnjivo u određenoj mjeri pomlađuje, no to ipak ovisi o obliku lica i njegovim crtama, a stručnjaci se slažu: razdjeljak na sredini daje dječji izgled, dok onaj blago pomaknut u stranu daje dozu sofisticiranosti i elegancije.

Osim oblika lica, prilikom odabira razdjeljka u obzir valja uzeti i samu vrstu kose. Valovita ili kovrčava kosa sjajno izgleda s razdjeljkom po sredini, ravnoj će isto laskati, no pravilo koje vrijedi za sve, prema riječima, Inme Garcíje, je ne dodavati volumen kosi, čak ju je poželjno i malo zagladiti.