SPORTSKI DOGAĐAJ GODINE

Pušteno u prodaju 400 tisuća olimpijskih ulaznica, metro u Parizu dvostruko skuplji

05.12.2023 u 11:57

Bionic
Reading

Krajem srpnja i početkom kolovoza sasvim sigurno će najveći mamac za putovanja biti Olimpijske igre koje se sljedeće ljeto održavaju u Parizu. Pripreme organizatora su već daleko odmakle, ali isto tako je potrebno puno unaprijed planirati i putovanje u glavni grad Francuske. Načekat ćemo se dok nam Olimpijske igre opet budu tako blizu, a i budžet treba planirati.

Najnovija vijest koja stiže od organizatora jest da je u prodaju pušteno više od 400 tisuća ulaznica za različita događanja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. Nikakvog ključa kod prodaje nema, vrijedi pravilo najbržeg prsta. Ovo je posljednja prigoda kad će ulaznice za olimpijska događanja biti ponuđene na prodaju, a organizatori su lukavo tempirali ovu ponudu pred blagdane. Čak su u objavi ukazali kako je riječ o idealnom poklonu za svakog ljubitelja sporta 'kako bi doživjeli uživo nastupe najboljih svjetskih sportaša'.

Ulaznice, naravno, imaju različite cijene. Recimo, za svečanost otvaranja Olimpijskih igara najjeftinije ulaznice su 90 eura, a za Paraolimpijske kreću od 150 eura. Ulaznice za plivačka natjecanja, manje više rasprodane, kreću od 24 eura za jutarnja nadmetanja, do – recimo – čak 980 eura, koliko zapadaju najskuplje ulaznice za najatraktivnija finala. Svaki registrirani kupac moći će kupiti najviše 30 ulaznica.

Jasno, tko god odluči uživo gledati olimpijce morat će se pomiriti sa značajnim rastom cijena smještaja, hrane, prijevoza... u vrijeme Olimpijskih igara. Hoteli su, primjerice, u očekivanju veće potražnje, već najavili jaki skok cijena. Reklo bi se u narodu 'može im se', jer je do prošlog mjeseca već bilo rezervirano otprilike polovica pariških hotelskih kapaciteta. Sigurno će poskupiti i apartmani preko AirBnB-a i drugih platformi.

Zanimljivo, želju za porastom prihoda na neobičan način pokazala je i pariška gradska uprava. Naime, uz sve poreze i druge prihode koji će doći od stotina tisuća gostiju, najavljeno je da će cijene karata za metro, apsolutno najbolji i najefikasniji oblik prijevoza u Parizu poskupjeti skoro dvostruko. Već je objavljeno da će u razdoblju od 20. srpnja do 8. rujna cijena porasti s 2,10 eura na 4 eura.

Predsjednica regije Île-de-France kojoj pripada Pariz Valérie Pécresse to je poskupljenje nazvala 'poštenim'. Da ne bi naudili lokalnom stanovništvu (koje je tradicionalno sklono protestima, ponekad i vrlo žestokim), poskupljenje se neće odnositi na mjesečne i godišnje pretplatne karte. S druge strane, posjetitelji Pariza imat će na raspolaganju 'svoju' pretplatnu kartu, koja će im omogućiti putovanja po cijeloj regiji, uz cijenu od 16 eura dnevno, ili 70 eura tjedno.

Pariz je već ranije najavio da želi organizirati 'najzelenije' igre u povijesti, pa je veliki naglasak bačen na promociju javnog prijevoza do borilišta na kojima će se Igre održavati. Sve lokacije će biti dostupne kombinacijama metroa, vlakova, autobusa, taksija ili tramvaja. Kapacitet javnih prometala povećan je na 500 tisuća ljudi tijekom Olimpijskih igara, odnosno do 300 tisuća za vrijeme Paraolimpijskih igara. No, gradonačelnica Anne Hidalgo upozorila je da će sustav javnog prijevoza teško izdržati očekivani pritisak.