savjeti stručnjaka

Prostor za uživanje: Maksimalno iskoristite svoju malu terasu uz minimalna ulaganja

02.08.2023 u 20:30

Bionic
Reading

Kako maksimalno iskoristiti prostor pitanje je koje nas stalno muči bez obzira o kojoj se prostoriji radilo. Uz nekoliko praktičnih savjeta i uz minimalna ulaganja lako ćete transformirati svoju malu terasu u prostor za relaksaciju i odmor

Dolaskom ljeta, terase postaju najtraženiji prostori za opuštanje i ugodna druženja s najmilijima. Čak i one najmanje mogu se urediti kao prostori u kojima ćete poželjeti boraviti od jutra do mraka, ako uspješno iskoristite njihovu cijelu površinu.

Kako biste znali kako izvući maksimum iz svoje ljetne terase, voditelj odjela iz IKEA-e Manuel Delgado za Vogue je izdvojio nekoliko ključnih savjeta. Najbolje od svega, njihova primjena ne zahtijeva velika ulaganja!

Vrt bez korova Izvor: Profimedia / Autor: tportal

Uklonite sve što se na njoj nalazi

Za početak, oslobodite prostor od svih stvari kako biste imali jasan uvid s čime raspolažete i na koji način biste mogli najefikasnije organizirati namještaj i sve čime želite dekorirati svoju terasu. Uklanjanje namještaja najbolja je prilika i za temeljito čišćenje prostora koje će osigurati još više uživanja u njemu.

Odredite namjenu prostora

Kada je riječ o malim terasama, iako je to primjenjivo na bilo koju površinu, ključno je jasno odrediti za koju će se svrhu najčešće koristiti.

U slučaju terase, važno je znati hoće li ona služiti za objedovanje u ljetnim noćima, sunčanje i vježbanje ili će biti prostor za čitanje. To će nam, kaže stručnjak, pomoći da znamo kakav namještaj trebamo.

'Tako ćete znati kako odrediti prioritete. Nije važno ako nemate puno prostora, dobar raspored namještaja može zadovoljiti različite potrebe', kaže Delgado.

Da biste to učinili, ključno je stvoriti višenamjenske prostore sa svestranim namještajem.

'Orijentacija, ako sunce sja popodne ili ujutro, utjecat će na aktivnosti koje želimo razvijati i razmještaj namještaja. Postoje aktivnosti koje su više vezane za jutro, a druge za popodne i sukladno tome krećemo u uređenje prostora', dodaje.

Uredite podove i zidove

Nakon što ste je ispraznili i definirali njenu namjenu, vrijeme je za potpunu transformaciju vaše terase koja kreće od podova i zidova.

'Mnogo puta nismo svjesni potencijala prostora i blagostanja koje funkcionalna i inspirativna terasa može unijeti u naše živote', napominje Delgado i ističe kako je bitno odrediti tip i boju podova i zidova.

'Postoje specifični podovi za terase koji ne zahtijevaju radove i jednostavni su za postavljanje. To su pločice koje se spajaju, tako da nije potreban nikakav alat i postavljaju se na postojeću površinu.'

Odaberite namještaj

Budući da je riječ o prostoru koji će općenito zahtijevati određenu dozu svestranosti, najvažnije je, prema Manuelu Delgadu, odlučiti se za fleksibilan namještaj koji se može pospremiti kada nije u upotrebi.

'Sustavi za pohranu po visini izvrsni su saveznici za optimizaciju prostora. To može biti viseći namještaj ili police, ali također šipke i kuke koje mogu riješiti potrebe za pohranjivanjem i dekoracijom.'

Što se tiče trendova koji će prevladavati ove sezone, Delgado ističe eksploziju boja u dekorativnim elementima, koje kao da tjeraju minimalističku modu koja je do sada trijumfirala u uređenju interijera.

S druge strane, upozorava na one elemente koje bismo trebali izbjeći.

'Izbjegavajte tekstil za vanjsku upotrebu na koji mogu utjecati sunce ili kiša, općenito onaj od prirodnih vlakana. Osim toga, jastuci s otisnutim uzorcima nisu baš otporni na sunce.'