uporni nametnici

Metode koje pale: Kako se riješiti mrava u vrtu

10.07.2022 u 18:00

Bionic
Reading

Maleni, ali poprilično moćni kada se radi o pustoši koju mogu prouzročiti, mravi su vrlo čest problem u vrtu. Što je kolonija veća, to je teže riješiti ih se, a tuneli koje kopaju pod zemljom mogu poprilično uništiti korijenje biljaka

U svaki vrt dolazi niz nametnika – i dok neki čine čuda za vaše biljke, drugi im otežavaju da ostvare svoj puni potencijal. Jedan od najčešćih i brojnijih nametnika s kojima će se vjerojatno susresti svaki vrtlar su mravi. Gdje god ima zemlje, sigurno ćete pronaći ove sićušne životinje kako jure i, s vremena na vrijeme, uđu u vaš dom. Neće pojesti biljke, ali mravi mogu oštetiti cvijeće i povrće na druge načine.

Mravinjaci su zapravo gomila materijala, poput zemlje, pijeska, sitnog kamenja ili gline, koji označavaju ulaz ili izlaz iz kolonije mrava ispod zemlje. Proces kojim mravi te podzemne materijale iznose i postavljaju blizu otvora stvara njihov kupolasti oblik. Prilikom stvaranja mravinjaka, mogu poremetiti korijenje malih biljaka kao što su nove jednogodišnje biljke, sadnice i slično. Veće kolonije (opsežna mreža podzemnih tunela) mogu pak isušiti tlo u blizini korijenskog sustava biljaka, uzrokujući određenu štetu.

Mrava u vrtu moguće je riješiti se ili barem smanjiti njihov broj. Naime, kako napominje Don Gabel, direktor odjela za zdravlje biljaka u Botaničkom vrtu u New Yorku, što je kolonija mrava veća, to je veći izazov riješiti ih se. Prema njegovim riječima, tuneli mravinjaka mogu biti poprilično opsežni, što može predstavljati popriličnu poteškoću jer se ne može jamčiti da će bilo koja tvar dospjeti onoliko duboko u tunele koliko je potrebno. S druge strane neki preparati nisu izravno ubojiti za mrave, već često samo pružaju djelomično ili privremeno olakšanje i moralo bi ih se primijeniti nekoliko puta tijekom sezone.

Ako vam vrt napadaju mravi, pomoću ovih pet metoda pokušajte ih otjerati iz vrta ili barem drastično smanjiti njihov broj.

Izbjegavajte mitove o benzinu i toploj vodi

Kućni lijekovi su odlični, ali samo kada djeluju. Gabel upozorava da ne vjerujemo svemu što pročitamo. 'Čuo sam za korištenje benzina - to je ludost! On je zagađivač okoliša', ističe. Osim toga, vrlo česta metoda je ulijevanja vruće vode u mravinjak, no prema Gabelu ni ta metoda nije baš preporučljiva. 'To djeluje samo na područja koja voda može dosegnuti. Vrela voda također će ubiti biljke.'

Začinite tlo

Jalapeno i druge ljute papričice tjeraju mrave, ali ne pokušavajte sami napraviti ovu vrstu repelenta; umjesto toga radije kupite varijantu eteričnog ulja. 'Komercijalno proizvedeni repelenti registrirani su za ubijanje insekata i relativno su sigurni za ljude, kućne ljubimce i okoliš', kaže Gabel. Iako koncentrirana eterična ulja poput paprike mogu ubiti insekte, napominje, malo je vjerojatno da bi prosječni vrtlar mogao napraviti dovoljno jaku mješavinu da se riješi mrava u svom vrtu. 'Vjerojatnije je da će ih uznemiriti i natjerati na kretanje', smatra.

Isprobajte dijatomejsku zemlju

Dijatomejska zemlja (ili DE) djeluje kada mravi dođu u kontakt s njom. To je abrazivna prašina koja upija ulja i masti iz kutikule skeleta kukca, uzrokujući njegovo sušenje. Pokušajte kombinirati ovu metodu s metodom ljutog eteričnog ulja. 'Korištenje ljutog eteričnog ulja iritirat će mrave te ih potaknuti na kretanje, a time će se i povećati vjerojatnost da će doći u kontakt s dijatomejskom zemljom', kaže Gabel.

Promijenite zemlju

Ovo jednostavno rješenje može biti najbolji izbor. Gabel objašnjava da će korištenje teže zemlje, poput glinenog tla, učiniti vaš vrt manje privlačnim kolonijama mrava. 'Mravi traže rastresito, pjeskovito ili tlo s otvorenom strukturom', kaže te dodaje: 'Oni također vole suše tlo i sunčana mjesta'. Čak i često zalijevanje vrta (pod uvjetom da vaše biljke to mogu podnijeti) učinit će ga manje privlačnim za mrave jer je mokra zemlja teška.

Koristite prirodne repelente

Neke biljke prirodno tjeraju mrave. 'Biljke, poput lavande, metvice, ružmarina, majčine dušice i nevena, općenito tjeraju insekte', kaže Gabel. Dodaje da određene životinje, uključujući kornjaše i vrapce, love mrave i također mogu biti od pomoći u smanjivanju broja tih kukaca.