Ekstaza okusa

Pripremite kamenice, dagnje i tunu po receptu Davida Skoke

05.10.2023 u 11:40

Bionic
Reading

Na HTV-u je krenula nova kulinarsko-putopisna emisija jednog od najpoznatijih chefova nazvana 'Motor, loza, kuhača'. U prvoj epizodi u Malostonskom zaljevu domaćinima je pripremio recepte za jela koristeći lokalne namirnice, a način na koji ih je pripremio možete i vi isprobati

David Skoko je prvi hrvatski kuhar koji je imao vlastitu emisiju na FOX-ovom kulinarskom kanalu 24 Kitchen. U prvoj epizodi showa 'Motor, loza, kuhača' pripremio je svježe kamenice, tunu i ježeve. Na stranici HRT.hr su dostupni njegovi recepti.

Kamenice

Sastojci za 5 osoba:

  • 12 kamenica
  • 2 limuna
  • 2 jabuke
  • Granny Smith
  • umak Worcestershire
  • salikornija
  • led

Priprema:

Otvorimo kamenice. Dio kamenica serviramo sirove na led. Ostalim kamenicama izvadimo meso i popržimo ih u tavi na malo maslinova ulja. Nasjeckamo zelene jabuke na kockice i pokapamo ih limunovim sokom da ne oksidiraju. Na svaku pečenu kamenicu stavimo žličicu jabuka, par kapi umaka Worcestershire i salikorniju (caklenjača ili morska šparoga)

Tuna

Sastojci za 5 osoba:

  • 500 g tune
  • 200 ml umaka od soje
  • 50 g lista koromača

Priprema:

Tunu narežemo na tanke fete i serviramo sirovu kao sashimi uz malo umaka od soje. Ukrasimo listom divljeg koromača.

Dagnje na buzaru

Sastojci za 5 osoba:

  • 2 kg dagnji
  • 1 l vina
  • 2 limuna
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 stručak peršina
  • 100 g krušnih mrvica
  • rustikalni kruh

Priprema:

Dagnje očistimo četkom ili nožem i dobro isperemo hladnom vodom. Nasjeckamo češnjak i peršin i popržimo ih na maslinovu ulju u dubokom limenom loncu. Ubacimo dagnje, podlijemo vinom i dodamo krušne mrvice. Protresemo, poklopimo i kuhamo dok se dagnje ne otvore. Serviramo buzaru u dvije zdjele uz kriške limuna i rustikalni kruh.

Odrezak od tune s pireom od boba

Sastojci za 5 osoba:

  • 1,5 kg tune
  • 1,5 kg boba
  • 1 glavica luka
  • 100 g svježe mente
  • 50 g maslaca
  • 1 žličica meda
  • 1 svježi čili
  • sol
  • papar
  • umak od soje
  • ulje

Priprema:

Bob prokuhamo u vodi par minuta pa mu skinemo opnu. Narežemo luk i kratko ga popržimo na ulju, a zatim dodamo bob, začinimo solju i paprom i nastavimo pirjati 10 minuta. Nasjeckamo svježu mentu, koju ćemo izmiksati u fini pire u blenderu sa 50 g maslaca i bobom. Odrežemo tunu na pravokutnike (oko 3 cm), začinimo solju i paprom, nauljimo i ispečemo na jako zagrijanim gradelama – minutu sa sve četiri strane za medium rare. Na pire od boba serviramo tunu i pokapamo s emulzijom umaka od soje, maslinova ulja, čilija i meda.

Zabajone s voćem

Sastojci za 5 osoba:

  • 1 kg voća po izboru
  • 8 žumanjaka
  • 175 g šećera
  • 100 ml prošeka
  • 50 ml varenika
  • listići badema za dekoraciju

Priprema:

Dobro izmiksamo žumanjke sa šećerom. Dodamo prošek. Stavimo smjesu da se kuha na pari uz stalno miješanje pjenjačom. Kada smjesa postane pjenasta krema, prelijemo je u prozirne posudice za serviranje i stavimo u hladnjak. Voće operemo, očistimo, posložimo u kremu i ukrasimo listićima badema. Pokapamo varenikom.