simbol jeseni

Poboljšava probavu i jača imunitet: Evo zašto je šipak savršeno sezonsko voće

20.10.2023 u 06:02

Bionic
Reading

Osim što je jedan od simbola jeseni, šipak je prepun antioksidanata i vlakana, što ga čini nezaobilaznim sezonskim voćem

Početkom sezone 'začepljenog nosa', tj. prehlada i viroza, počinje potraga za načinima unosa pojačane doze vitamina C, a umjesto da koristite kupovne dodatke, učinite šipak sastavnim dijelom prehrane sve do kraja siječnja.

Razlog je jednostavan - riječ je o bogatom izvoru hranjivih tvari, vitamina B i C, antioksidanata i vlakana.

Evo što unosite konzumiranjem šalice šipkovih sjemenki:

  • kalorije: 145
  • ukupna mast: 2,05 g
  • bjelančevine: 2,92 g
  • ukupni ugljikohidrati: 32,7 g
  • vlakna: 7 g
  • šećer: 23,9 g
  • vitamin C: 17,8 mg
  • vitamin K: 28,7 mcg
  • folat (vitamin B9): 66,5 mcg
  • kalij: 413 mg
  • bakar: 0,28 mg.

Obiluje antioksidativnim spojevima

Nekoliko je izvora antioksidanata u navedenom sastavu, poput vitamina C, a istraživanja su otkrila da šipkov sok ima veće protuupalno djelovanje na organizam od crnog vina ili zelenog čaja.

'Antioksidativni spojevi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuju oštećenje stanica i štite od bolesti', kaže dr. Lexi Moriarty i dodaje:

'Osim potencijalnog smanjenja rizika od razvoja određenih vrsta raka i srčanih bolesti, hrana bogata antioksidantima poput šipka mogla bi pridonijeti zdravlju kože, mozga i očiju.'

Bogat izvor vlakana

Dijetalna vlakna jedan su od najmoćnijih nutrijenata koji se nalaze u ovom sočnom voću. Svaka šalica sadrži ih sedam grama, što znatno zadovoljava dnevne potrebe za vlaknima prosječne odrasle osobe (oko 25 g dnevno za žene i 38 g dnevno za muškarce, prema Academy of Nutrition and Dietetics).

'Impresivan sadržaj vlakana nije jedini faktor koji utječe na zdravlje crijeva jer je šipak također dobar izvor polifenola. Oni mogu djelovati kao prebiotici koji hrane dobre mikrobe', objašnjava dijetetičarka Kim Kulp i nastavlja:

'Polifenoli mogu poboljšati crijevnu sluznicu i smanjiti upalu koja uzrokuje bolesti. Povećanjem broja korisnih mikroba, smanjuje se i količina onih štetnijih.'

Poboljšava rad srca

Poznata je izreka da namirnice izgledaju poput organa kojima pogoduju, pa u skladu s time ne čudi to što je šipak odličan za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Nekoliko je načina na koje pogoduje zdravom radu srca. Za početak, povećava 'dobar' kolesterol i snižava razinu 'lošeg' kolesterola, a pritom smanjuje krvni tlak.

Uz to, starija istraživanja pokazuju da ovo jesensko voće pomaže nakon suženja arterija poznatog kao ateroskleroza.

Poboljšava razinu šećera u krvi

Osim što pomaže radu kardiovaskularnog sustava, poboljšava razinu šećera u krvi, a posebno dobre rezultate daje ako ga jedete na prazan želudac ujutro. No stručnjaci dodaju da postoji još jedna njegova korist:

'Sok od šipka pomaže u oporavku nakon treninga i sportskih nastupa jer poboljšava bioraspoloživost dušikovog oksida. Na taj način tijelo dobiva hranjive tvari potrebne za vježbanje', zaključuje Klup.