savjeti koji pale

Pobijedite sunce i more: Blijeđenje kose ljeti je neizbježno, no postoje načini kako dulje zadržati sjajni izgled

10.08.2021 u 14:47

Bionic
Reading

Bez obzira bojite li kosu sami kod kuće ili redovito odlazite u frizerski salon, sigurno jako dobro znate da boja kose, nažalost, ne traje vječno. Kosa je svakodnevno izložena brojnim čimbenicima koji mogu ubrzati proces izbljeđivanja i promjene boje. Ljeti je kosa češće i snažnije izložena vanjskim čimbenicima te ovo razdoblje predstavlja posebno nepogodno vrijeme za boju kose. Ako želite što dulje zadržati svježu i sjajnu boju kose, ovi savjeti će vam dobro doći

'Kako biste u potpunosti razumjeli blijeđenje boje, važno je razumjeti anatomiju ljudske dlake', kaže Aaron Brandford, kolorist iz Salona Cedric u New Yorku te dodaje: 'Najudaljeniji sloj je kutikula koja pod mikroskopom podsjeća na ljuskavu zmiju. Unutarnji sloj, zaštićen kutikulom, je kora u kojoj se nalazi pigment. Briga o boji odnosi se na i ka kutikulu i na koru te na to kako ta dva sloja stupaju u interakciju s tri varijable: toplinom, vodom i suncem.'

Stručnjak za bojanje kose objašnjava kako ta tri sloja elementa mogu doprinijeti promjeni boje kose, i što je još važnije, što možete učiniti kako biste spriječili blijeđenje boje.

Voda

Voda je jedan od neprijatelja bojenja kose. 'Voda otvara kutikulu dlake dopuštajući molekulama boje da budu podložnije izvlačenju,' kaže stručnjakinja za kosu Kristen Fleming. Obzirom na to da mnogi peru kosu svakodnevno, voda je nešto čemu je naša kosa stalno izložena. Brandford napominje da ne samo učestalost pranja kose igra ulogu, već i temperatura vode kojom perete. Osim toga neki minerali prisutni u vodi u tragovima, poput bakra, mogu uzrokovati blijeđenje i promjenu boje, kao i izloženost soli i/ili kloriranoj vodi.

Rješenje: Općenito, što rjeđe možete prati kosu, to bolje. Branford predlaže svaki treći ili čak četvrti dan, ako je moguće. Vrijeme između pranja kose produljite korištenjem suhih šampona. Prilikom pranja kose vodite računa da voda bude što hladnija. 'Pranje hladnom vodom, ili barem ispiranje hladnom vodom nakon pranja pomaže u zatvaranju kutikule. Također je preporučljivo koristiti šampone koji štite boju,' savjetuje Bradford dodajući da ako u domu imate hladnu vodu bogatu mineralima dobro je razmisliti o instaliranju filtera za vodu koji će ukloniti te nečistoće.

Toplina

'U prisutnosti topline ljuske kutikule se šire poput šišarki. Kad se to dogodi molekule boje lako mogu ispasti,' objašnjava Bradford. Bilo koji oblik topline može uzrokovati ovo širenje, dodaje. Kao što je spomenuto, topla voda predstavlja problem, ali i različiti alati za oblikovanje kose. Toplina je također primarni izvor oštećenja kose, a što je vaša kosa oštećenija i lomljivija, to je manja vjerojatnost da će dobro zadržati boju, napominje Fleming.

Rješenje: Broj jedan u zaštiti kose od topline je korištenje sredstva za zaštitu od topline koji stvaraju zaštiti sloj, odnosno štit na kosi. Također prilikom oblikovanja kose različitim alatima, poput glačala za kosu, koristite na najnižoj mogućoj temperaturi te izbjegavajte prelazak preko istog dijela kose više puta.

Sunce

Sunčeve UVA i UVB zrake razbijaju kemijske veze u bojama za kosu, uzrokujući blijeđenje boje, pa čak i izbjeljivanje prirodnih tonova kose", objašnjava Fleming. Sjetite se samo onih prirodnih, osunčane pramenova koje mala djeca dobivaju nakon ljeta na otvorenom - sve je to rezultat izlaganja suncu.

Rješenje: Baš kao što koristite kremu za sunčanje kako biste zaštitili kožu od sunca, morate zaštititi i svoju kosu. Najlakši način je korištenje regeneratora koji se ne ispire te u sastavu sadrži zaštitu od UV zraka. Također ne treba zanemariti i fizičku zaštitu od sunca kao što je nošenje uvijek trendi šešira ili marama za kosu svaku put kada kosu izlažete suncu.