HITNA POMOĆ U KUHINJI

Pet namirnica koje će spasiti svaki obrok

04.04.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Rijetko tko danas ima dovoljno vremena za kuhanje preko tjedna, ali nije pametno biti na suhoj hrani i gotovim proizvodima. Trebaju li vam ideje za brze i ukusne obroke, evo liste namirnica koje je uvijek dobro imati kod kuće

Konzervirani grah

Brzo je gotov i može dati dobar kontrast povrću ili ga možete napraviti zasebno na salatu. Uostalom, ako imate malo više vremena, od konzerviranog graha brzo ćete napraviti klasično varivo i imati domaći kuhani obrok. Još jedan zanimljiv primjer je da ga pripremite na ulju i češnjaku uz, primjerice, brokulu i zatim dodate špagete te naribate parmezan preko svega.

Jaja

Gotova su u nekoliko minuta, idealna za svako doba dana i mogu se kombinirati na više načina s više vrsta namirnica. Ako ste u žurbi, a želite pripremiti nešto toplo, umjesto tosta možete iskoristiti bilo koju krišku kruha i na njemu otopiti sir koji imate tog trenutka kod kuće. Kad je sir otopljen, gore stavite povrće poput zelene salate, malo šunke i narežite kuhano jaje.

Panceta

Nekima je puno bolja i ukusnija od slanine, kaže Lynn Andriani za Huff Post. Pancetu možete iskoristiti za sva jela kojima treba malo slano-mesnog okusa. Izvrsna je kada se prži i kombinira s povrćem i tjesteninom, a sve zajedno brzo je gotovo. Također, pancetu uvijek možete ubaciti u svako jelo koje započinje pirjanjem luka. Probajte je ubaciti u bilo koje varivo i primijetit ćete razliku.

Kremasti sir

Lako topljiv u umacima i složencima, savršen za friški kruh - kremasti sir uvijek je pametno imati u hladnjaku. Radite li umake tradicionalno s vrhnjem, a baš vam je ponestalo, vjerujte da će kremasti sir biti jednako ukusan, a također vam može poslužiti i za pripremu pire krumpira.

Rajčica

Dok nije njihova sezona, rajčicu možete uvijek imati kod kuće u konzervi ili kao umak u tetrapaku, staklenoj boci… Od brze juhe u koju možete ukuhati rižu, ubaciti prženi tost ili tjesteninu, rajčicu također možete koristiti i za umake ili njome zgusnuti povrtna jela i variva.